De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

M1 2 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak M A R T X I

Verwante presentaties


Presentatie over: "M1 2 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak M A R T X I"— Transcript van de presentatie:

1 M1 2 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak M A R T X I
W K U N E D S 2 M1 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak © André Snijers

2 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak
Aanzichten Begrippen vooraanzicht bovenaanzicht linkerzijaanzicht Een aanzicht is het beeld dat je ziet vanuit één bepaalde kant.  Een grensvlak wordt voorgesteld op ware grootte (schaal) en met zijn werkelijke vorm.  De lengtes van de ribben blijven behouden.  De hoekgrootten blijven behouden.  De evenwijdigheid blijft behouden.  De ruimtelijke situatie verdwijnt.

3 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak
Cavalièreperspectief Begrippen Een vluchtlijn of verdwijnlijn is de drager van een ribbe die loodrecht op het voorvlak staat. In cavalièreperspectief worden het voorvlak en het achtervlak op ware grootte of op schaal getekend.  De ribben die loodrecht op het voorvlak staan, worden gehalveerd.  De hoek gevormd door (het verlengde van) de horizontale en de vluchtlijnen is 45°.  De lengtes van de ribben van het voorvlak en het achtervlak blijven behouden, de andere worden gehalveerd.  De hoekgrootten van het voorvlak en het achtervlak blijven behouden.  De hoekgrootten van de andere vlakken wijzigen.  De evenwijdigheid blijft behouden.

4 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak
Isometrisch perspectief Begrippen In isometrisch perspectief wordt vooraan een verticale ribbe op ware grootte of op schaal getekend.  De vluchtlijnen maken een hoek van 30° met de horizontale.  De lengtes van de ribben blijven behouden.  De hoekgroottes blijven niet behouden.  De evenwijdigheid blijft behouden.

5 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak
Natuurlijk perspectief Begrippen Een vluchtpunt (of verdwijnpunt) is het snijpunt van vluchtlijnen. Een natuurlijk perspectief of natuurperspectief is een natuurgetrouwe weergave van een voorwerp.  Vluchtlijnen komen samen in één of meerdere vluchtpunten op de horizon (= horizontale lijn op ooghoogte).  De lengtes van ribben blijven niet altijd behouden.  De hoekgrootten blijven niet altijd behouden.  De evenwijdigheid blijft niet altijd behouden.


Download ppt "M1 2 Ruimtelijke situaties voorstellen in een vlak M A R T X I"

Verwante presentaties


Ads door Google