De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Koolhydraten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Koolhydraten."— Transcript van de presentatie:

1 Koolhydraten

2 Terugblik Voeding Macro nutriënten Brandstoffen Koolhydraten Vetten
Bouwstoffen Eiwitten Micro nutriënten Ondersteuning Vitaminen Mineralen Spoor- elementen

3 Koolhydraten Belangrijkste functie: energie leveren
Koolhydraat: energie pakketje Koolhydraten in 3 vormen Opname in 1 vorm: glucose De belangrijkste functie van koolhydraten is het leveren van energie Koolhydraten kunnen dan ook gezien worden als energie pakketjes Echter kan het lichaam deze energie pakketjes niet direct gebruiken: de enige manier waarop koolhydraten namelijk opgenomen kunnen worden is in de vorm van glucose, maar hoe komen we dan van koolhydraten naar glucose  dit gebeurt in de dunne darm. Daar zijn kleine knip machientjes bezig om koolhydraten te knippen in losse suiker moleculen. Daar ga ik nu verder op in.

4

5 Opname Afbreken: in de mond Afbreken: begin van de dunne darm
Opnamen: Rest van de dunne darm En dan? Direct in het bloed (glucose) Opslag in de spieren (beperkt) Opslag in de lever Opslag gebeurt in de vorm van glycogeen  Opnieuw gekoppelde suiker eenheden Max ongeveer 400 gram glycogeen opgeslagen (= 1600 kcal), kan door trainen verhoogd worden. Ook maar voor een beperkt aantal dagen

6 “als de cellen glucose nodig hebben”
Glucose uit het bloed Bloedsuiker spiegel Normaal Tussen de 4-8 mmol Te hoog Boven de 8 mmol Glucose moet opgeslagen worden in de vorm van glycogeen Te laag Onder de 8 mmol Glycogeen moet afgebroken worden tot glucose Bloed suiker spiegel: de continue hoeveelheid suiker in je bloed Suiker zit opgelost in je bloed.

7

8 Vezels = koolhydraten die niet kunnen worden verteerd Goede stoelgang
Diabetes Hart- en vaat ziekten Uit de celwand van planten: Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten Verwerking zorgt voor veel verlies

9 Te veel koolhydraten? advies: 40-70% van dagelijkse voeding = koolhydraat Te weinig Lage bloedsuikerspiegel Eiwit verbranding  spierafbraak Te kort aan vezels Te veel Hoge bloedsuikerspiegel Glycogeen voorraad vol Vet wordt niet meer verbrand Omzetting in vet Tekort aan eiwitten, vetten Hersenen willen glucose Vet kan niet omgezet worden in glucose Dus worden eiwitten omgezet  afbraak.

10 Koolhydraten in producten
Pasta Aardappels Brood Peulvruchten Groente/fruit Melk Frisdrank Snoep Koek

11 “goede vs. slechte koolhydraten”
Voedingsmiddelen die naast koolhydraten ook nog andere voedingsstoffen bevatten Eerder en langer een verzadigd Pieken in de suikerspiegel, gevoel Sneller weer honger  lege kCal


Download ppt "Koolhydraten."

Verwante presentaties


Ads door Google