De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Herijking technisch beleid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Herijking technisch beleid"— Transcript van de presentatie:

1 Herijking technisch beleid
Senioren mannen MVC’19 Technische seniorenbeleid MVC' (versie 2.0)

2 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Inhoud Algemene uitgangspunten Centrale voetbalvisie MVC´19 Visie in relatie tot ambitie Afspraken binnen alle categorieën Selectie MVC’19 Doelmannen selectie MVC’19 Derde elftal MVC’19 Lagere elftallen Stap van jeugd naar senioren Wijze van teamsamenstelling Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

3 Algemene uitgangspunten
Plezier in voetbal staat voor op. Een lid van de senioren van MVC’19 is allereerst lid van de vereniging en daarna pas onderdeel van een team, niet andersom. Dit beleid is generiek en niet specifiek, waarbij ingezet wordt op een algemene lijn voor de komende jaren. Specifiek kan er contextafhankelijk altijd worden afgeweken van dit beleid. Het invoeren van het beleid gebeurd incrementeel (stapsgewijs en hierbij wordt voortdurend geëvalueerd en waar nodig bijgesteld). Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

4 Centrale voetbalvisie MVC´19
De voetbalcultuur of clubtraditie van MVC´19 wordt mede gevormd door speelstijl die de club nastreeft. Van oudsher staat MVC´19 bekend om haar technisch verzorgde spel. MVC´19 speelt in beginsel om te winnen en niet om verlies te voorkomen. Daarom hebben we een positieve spelopvatting die uitgaat van eigen kracht. Dit betekent dat aandacht wordt besteedt aan gezamenlijk druk zetten op de juiste momenten en samenspel gericht op het creëren van kansen. Het samenspel is geen doel op zichzelf. Bij dit samenspel is voldoende ruimte voor de individuele creativiteit van spelers. Deze centrale visie dient uiteindelijk bij te dragen in het spelplezier op alle niveaus, zowel bij de mannen als de vrouwen, jeugd –en senioren. Hierbij willen we als MVC’19 benadrukken dat dit niet zonder respect en een bijpassende houding kan gaan richting iedereen die hierbij betrokken is. In het bijzonder teamgenoten, tegenstanders en scheidsrechters. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 2.0)

5 Visie in relatie tot ambitie
De senioren mannen zijn voor wat betreft motivatie, ambitie –en kwaliteit in te delen in drie hoofdcategorieën waarbij iedere categorie zijn bijzonderheden heeft. De categorieën betreffen; Selectie MVC’19 (eerste en tweede elftal) Beide elftallen voetballen op een zo hoog als mogelijk niveau, prestatie staat bij deze elftallen voorop. Het eerste elftal is hierbij leidend. Het ambitieniveau hierbij is dat het eerste elftal van MVC’19 een stabiele derde -“klasser” is, met een mogelijke uitschieter naar boven. Teneinde dit te bewerkstelligen is het gewenst dat het tweede elftal minimaal 2e klasse reserve speelt. Derde Elftal Een prestatief ingericht elftal dat de brug vormt naar de selectie. Het niveau waarop dit elftal uitkomt dient daarom aan te sluiten bij dat van het tweede elftal. Dit betekent minimaal vierde klasse reserve, maar bij voorkeur derde. Lagere elftallen Hierbij staat plezier en ontspanning voorop, waarbij het uitgangspunt is dat het vierde elftal het sterkste lagere elftal vormt en indien mogelijk op een niveau uitkomt wat aansluit bij het derde elftal. Gezien de ontwikkelingen in de samenleving waarin iedereen steeds drukker is, meer sprake van individualisatie etc. en daarnaast de motivatie en kwaliteiten van het huidige senioren mannenbestand is het niet meer haalbaar of realistisch Te veronderstellen dat een vierde elftal nog prestatief voetbal speelt en/ of hierin gefaciliteerd wordt. Door hier een keuze in te maken, wordt het derde elftal belangrijker in de structuur van de senioren en heeft dit als het goed is een positieve invloed op de kwaliteit en samenstelling van de selectie. Deze keuze impliceert op termijn echter wel een investering vwb facilitering en randvoorwaarden voor dit team. Daarnaast is het belangrijk hier draagvlak voor te creëren binnen de vereniging, zodat volgend jaar een start gemaakt kan worden Met het gefaseerd invoeren van de afspraken zoals in deze powerpoint weergegeven voor dit elftal. ( mbt 3e elftal) Maar toelichting Hierop is waarschijnlijk vereist. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

6 Algemene afspraken binnen alle categorieën
Trainers/ leiders van alle elftallen dienen zsm inzichtelijk te hebben wanneer knelpunten ontstaan in de beschikbaarheid van spelers. Voorts dient dit tijdig met elkaar gecommuniceerd te worden zodat bijvoorbeeld een “baaldag” aangevraagd kan worden(denk hierbij aan zaken als de Venloop, de heilige communie, vriendenweekendjes) Uithelpen van teams geschiedt allereerst van laag naar hoog. Wanneer een team te weinig spelers heeft, worden éérst spelers van andere elftallen benaderd, daarna jeugdspelers (binnen de randvoorwaarden van dit beleid) en tenslotte steunende leden met een spelerspas. Bij het uithelpen van met name het tweede en derde elftal dient de kwaliteit van de uithelpende speler aan te sluiten bij het niveau van het tweede of derde elftal. Spelers die een ander team uithelpen krijgen speeltijd (muv eerste elftal), hoeveel is oordeel van de betreffende leider/ trainer, waarbij de volgende uitgangspunten van toepassing zijn: - Bij het tweede en derde elftal kan dit minder zijn dan een helft speeltijd gezien het prestatieniveau. - Bij de lagere elftallen minimaal één speelhelft. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

7 Algemene afspraken binnen alle categorieën
Wanneer een team te veel spelers heeft op een speeldag, is het niet vanzelfsprekend dat deze bij een lager team speeltijd krijgt / krijgen (al dan niet ten koste van een speler die al deel uitmaakt van dit team). Dit gebeurt in goed overleg tussen betrokken trainers/ leiders. Een juiste teamsamenstelling(bij aanvang van een seizoen), ook vwb aantallen dient deze situaties zo veel als mogelijk te voorkomen. > uitgangspunt blijft hierin dat iedere speler zo veel als mogelijk aan het spelen toekomt. Spelers uit een team worden niet geruild met andere teams, ook niet om spelers aan voldoende speeltijd te laten komen. (Muv het eerste elftal, binnen de selectie) De trainers en leiders van alle elftallen dienen oog te houden voor het maximum aantal wedstrijden wat binnen een categorie gespeeld mag worden, dit kan via de wedstrijdsecretaris op sportlink worden nagekeken. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen zo veel als mogelijk aan voetbal toe komt. Wanneer een elftal niet speelt op een wedstrijddag dient rekening gehouden te worden met uithelpen van andere elftallen. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 2.0)

8 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Selectie MVC’19 De kwalitatief beste spelers spelen van de vereniging spelen in de selectie, mits voldaan kan worden aan de bereidheid tot 2 maal weeks trainen. De trainer van het eerste elftal behoudt zich altijd het recht spelers van de selectie op te eisen voor wedstrijden van het eerste elftal. Of deze spelers vervolgens wel/ niet aan het spelen komen is aan de hoofdtrainer. (éénmaal per week bij een andere vereniging op vergelijkbaar niveau trainen is hierbij in overleg mogelijk Zowel de hoofdtrainer als de trainer van het tweede elftal beslissen zelf wie –en hoe lang een individuele speler aan het spelen komt op een wedstrijddag. De bereidheid tot 2 maal weeks trainen is een uitgangspunt. Indien het voor de samenstelling van de selectie beter is hier een uitzondering op te maken voor enkele individuele spelers kan dit iom hoofdtrainer, trainer 2 en TC voorafgaand aan het seizoen. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

9 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Selectie MVC’19 Het eerste en tweede elftal van MVC’19 nemen deel aan de bekercompetitie van de KNVB. Voor het eerste elftal van MVC’19 komen in beginsel spelers uit, afkomstig uit de selectie of uit MVC’19 JO19 1, in uitzonderlijke gevallen heeft de hoofdtrainer de ruimte spelers uit andere elftallen voor het eerste elftal te laten uitkomen. Dit laatste altijd in overleg met de technische commissie. De selectie bestaat samen met het derde elftal uit circa 51 spelers, waaronder 3 doelmannen. De selectie bestaat uit minimaal 32 en maximaal 36 spelers. (inclusief doelmannen) Spelers die op een wedstrijddag geselecteerd zijn voor het eerste elftal en op de wedstrijddag ook voor het tweede elftal uitkomen, spelen in principe maximaal 60 minuten bij het tweede elftal en bij voorkeur een helft, een en ander altijd in overleg tussen hoofdtrainer en trainer tweede elftal. Hierbij wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van de jongere spelers van het tweede elftal en niet oud- eerste elftal spelers. Spelers van de selectie spelen nooit lager dan bij het derde elftal. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

10 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie3.0)
Selectie MVC’19 De teamsamenstelling voor een wedstrijddag gebeurt in goed overleg tussen de hoofdtrainer en de trainer van het tweede elftal, de hoofdtrainer heeft hierin echter het laatste woord. De hoofdtrainer mag voor het samenstellen van het eerste elftal op een wedstrijddag alle individuele spelers van de selectie selecteren met een maximum van 15 spelers, buiten een reservedoelman. Indien hij gebruik wil maken van spelers uit de JO19 dient hij te handelen conform het gestelde bij overgang van JO19 naar senioren. De trainer van het tweede elftal dient voor de teamsamenstelling tijdens een wedstrijddag primair gebruik te maken van spelers van de selectie, wanneer hij de beschikking heeft over 13 spelers of minder mag hij zijn team aanvullen met spelers uit het derde elftal of de JO19-1. Spelers uit de MVC’19 JO19 dienen zo veel als mogelijk gestimuleerd te worden de selectie uit te helpen indien daar behoefte aan is. Indien de hoofdtrainer een speler uit de JO19 1 in zijn basiselftal wil laten starten dient hij te handelen conform het gestelde vanaf sheet 11, enkel in dit geval speelt de betrokken speler niet op zaterdag bij JO19 1, in andere gevallen heeft uithelpen door JO19 spelers geen invloed op speeltijd op zaterdag, dit is ter beoordeling aan de trainer van JO19. De trainer van het tweede elftal mag een speler uit het derde elftal opeisen zoals hierboven omschreven. Dat bekent dat hij zijn voorkeur aan mag geven voor een individuele speler uit het derde elftal. De leider/ trainer van het derde elftal dient zo veel als mogelijk hier gehoor aan te geven. Waarbij het niet de bedoeling is dat voortdurend dezelfde speler uithelpt. Het is dus niet de bedoeling dat trainers gaan “shoppen” om hun elftal gevuld te krijgen. Hierover dienen heldere afspraken te komen, die eigenlijk in deze powerpoint beschreven staan. Door blessures, tegenvallende ontwikkeling of andere omstandigheden kan het zinvol zijn de positie van een selectielid te heroverwegen, dit gebeurt in zulk geval tijdens de halfjaarlijkse evaluatie in de winterstop tenzij hier naar mening van de hoofdtrainer eerder aanleiding toe is. Hierin dient altijd de TC gekend te worden, deze heeft in zulks geval ook het eindoordeel waarbij zowel individuele als teambelangen op korte en lange termijn dienen te worden afgewogen. Technische seniorenbeleid MVC' (versie3.0)

11 Doelmannen selectie MVC’19
Het eerste elftal dient rondom de wedstrijden van het eerste elftal te beschikken over een reserve doelman. Hiervoor komen in beginsel de doelman van het tweede t/m vierde elftal en de doelman van de J019 in aanmerking. Hiervoor wordt een roulatieschema gemaakt, waarbij de voorkeur heeft dat de doelman van de JO19 en het tweede elftal vaker plaatsnemen op de bank. Een en ander dient echter altijd in goed overleg met de betrokken doelmannen zelf te gebeuren. Het aansluiten bij het eerste elftal op een wedstrijddag als reservedoelman heeft geen invloed op de speeltijd bij het eigen/ een ander team. Voorafgaand aan het seizoen dient in samenspraak tussen hoofdtrainer en de keeperstrainer de indeling in keepers bekend te worden gesteld (wie keept in geval van afwezigheid eerste doelman) Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

12 Het derde elftal van MVC’19
Het derde elftal neemt een cruciale verbindende rol in binnen de senioren van MVC’19. Dit elftal verbindt de selectie aan de lagere elftallen en heeft derhalve een belangrijke positie in het versterken van de selectie op korte – en lange termijn. Het derde elftal bestaat in beginsel uit ex- selectiespelers, aangevuld met spelers die de potentie hebben in de toekomst in de selectie te spelen. Het derde elftal neemt deel aan de bekercompetitie van de KNVB. Spelers van het derde elftal trainen éénmaal per week, bij voorkeur gelijktijdig met de selectie. Het derde elftal heeft één vaste doelman. Uitgangspunt is dat leden van het derde elftal wanneer onverhoopt niet bij het eigen elftal getraind kan worden bij het tweede elftal moeten kunnen trainen…alles in goed overleg met hoofdtrainer en trainer tweede elftal. Wil de selectie van MVC’19 niet op een eiland belanden, dient hier druk op te zijn door een team erachter. Zo wordt niet alleen voorkomen dat te vroeg op spelers van de A-1 wordt teruggegrepen maar tevens dat zogenaamde Laatbloeiers of spelers die om andere redenen niet 2 maal in de week kunnen / willen trainen de overstap (terug) Naar de selectie niet meer kunnen maken. Een trainingsmoment op een avond waarop de selectie traint, zorgt voor meer binding met de selectie, uitwisselen van oefenstof En spelers. Afstemming tussen trainers en leiders over de teamsamenstelling van het aankomend weekend wordt bovendien vereenvoudigd. Uitdaging is hier draagvlak voor te krijgen bij spelers en daarnaast het vinden van een trainer die wekelijks kan trainen met Het derde elftal. Hierin blijft voorop staan dat dit een ambitie is die niet van vandaag op morgen gerealiseerd is, daarom zal MVC’19 3 in het seizoen nog niet worden ingeschreven voor de bekercompetitie. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

13 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Lagere elftallen MVC’19 Teams worden zo samengesteld dat het vierde elftal enigszins aan kan sluiten bij het niveau van het derde elftal. Overige lagere elftallen hoeven niet in kwaliteit afnemend te zijn van hoog- naar laag. Het is binnen de lagere elftallen toegestaan dat de kern van een elftal wordt gevormd door een (gedeelte van een) bestaande vriendengroep, zolang dit niet ten koste gaat van het gestelde in dit beleid. Lagere elftallen bestaan uit circa 18 spelers bij aanvang van het seizoen. Lagere elftallen mogen een verzoek tot uithelpen doen bij andere teams wanneer het eigen team minder dan 13 eigen spelers heeft. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

14 De stap van jeugd naar senioren MVC’19
Prestatief ingestelde jeugdspelers wordt zo veel als mogelijk de kans gegeven in de selectie elftallen van MVC’19. Wat niet wil zeggen dat een jeugdspeler uit de JO19-1 automatisch, bij overgang naar de senioren in de selectie komt te spelen. Spelers van de JO19-1 helpen enkel uit bij het eerste t/m derde elftal. Spelers uit de JO19-2 helpen enkel uit bij het derde elftal en de lagere elftallen. Na de winterstop gaan 2e jaars JO19-1 spelers op toerbeurt 1 maal in de week meetrainen met de selectie. De hierboven gegeven randvoorwaarden worden in de volgende sheets verder verduidelijkt. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

15 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Werkwijze van het overdragen van Jeugdspelers van de jeugd naar de senioren afdeling MVC’19 Beleid overgang junioren naar senioren Wanneer jeugdspelers de jeugdopleiding hebben doorlopen, stromen zij door richting de senioren-teams. In principe gebeurt dit nadat men twee jaar bij de JO19 junioren heeft gespeeld. Er zal primair een keuze worden gemaakt tussen Prestatieve (1 t/m 3) of recreatieve teams. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

16 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Werkwijze van het overdragen van Jeugdspelers van de jeugd naar de senioren afdeling MVC’19 Na de winterstop krijgen alle tweedejaars JO19-1 spelers de mogelijkheid op toerbeurt eenmaal weeks met de selectie mee te trainen. Wanneer een speler bovengemiddelde talenten heeft en derhalve een (directe) meerwaarde voor een 1e elftal is,kan er in overleg met bestuurslid Voetbaltechnische zaken senioren en de technisch jeugdcoördinator, trainer JO19-1, hoofdtrainer, speler en ouders/verzorgers van de speler worden besloten om een speler mee te laten spelen dan wel vervroegd over te hevelen naar de selectie ten behoeve van het eerste elftal. Spelersgebruik vanuit de jeugd zal altijd in overleg moeten gaan met de betrokken Groepstrainer JO19 en indien nodig de technisch jeugdcoördinator. Zijn de trainer van het 1e en de trainer van de JO19 het niet eens met elkaar, dan is de stem van de technisch jeugdcoördinator doorslaggevend. Alleen spelers uit de JO19 - leeftijdscategorie van de jeugd kunnen in aanmerking komen om (als invaller) te spelen in een seniorenteam. Hierbij heeft het 1e team de eerste keus, daarna het 2e en als laatste het 3e elftal. Voor spelers die met het 2e of het 3e mee zouden moeten gaan, bepaald altijd de trainer van de JO19, wie er mee mag gaan . Voor de lagere elftallen geldt dat een beroep gedaan wordt op spelers van de JO19-2 . Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

17 Technische seniorenbeleid MVC'19 2017-2022 (versie 3.0)
Werkwijze van het overdragen van Jeugdspelers van de jeugd naar de senioren afdeling MVC’19 Wanneer de club geen JO19 junioren team heeft waardoor het voor kan komen dat de JO17 junioren de ‘oudste’ jeugdspelers zijn. In dat geval geldt: Voor de JO19 junioren die met dispensatie in een JO17 juniorenteam spelen gelden in voorgaande sheet genoemde regels. Voor JO17 junioren geldt dat zij trainen en spelen bij hun eigen team. Zij mogen nog niet meespelen/trainen met seniorenteams. Alleen wanneer er een zeer getalenteerde speler bij een JO17 juniorenteam speelt, kan deze altijd in overleg met het bestuurslid Voetbaltechnische zaken senioren en de technisch jeugdcoördinator meetrainen en spelen met het eerste elftal. De speler moet dan echt van meerwaarde zijn voor het eerste elftal en niet als ‘bankvulling’ gelden. Wanneer een JO17 speler de uitdaging kwijt raakt, kan worden gekeken welke mogelijkheden er zijn richting bijvoorbeeld het meetrainen/spelen met de senioren. Dit zal dan altijd in zeer goed overleg moeten worden gedaan met de technisch jeugdcoördinator en het bestuurslid voetbaltechnische zaken. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 3.0)

18 Randvoorwaarden teamsamenstelling
Overgang van selectiespelers naar lagere elftallen gebeurt in goed overleg en bij voorkeur via het derde elftal. De TC bepaalt uiteindelijk op basis van voorkeur van de individuele speler en advies van trainers/ leiders de voorlopige indeling; Hierbij wordt allereerst een hoofdschifting gemaakt tussen de hoofdgroepen selectie, derde elftal, lagere elftallen. Vervolgens wordt door de hoofdtrainer iom trainer/ leiders van tweede en derde elftal bepaald wie na de voorbereiding van het seizoen daadwerkelijk in de selectie of het derde elftal speelt > Afvallers uit de voorbereiding van de selectie gaan dus naar het derde elftal. De concrete indeling van de lagere elftallen gebeurt binnen de hier in deze presentatie eerder geschetste randvoorwaarden. De technische commissie heeft hierin de eindbeslissing. Technische seniorenbeleid MVC' (versie 4.0)


Download ppt "Herijking technisch beleid"

Verwante presentaties


Ads door Google