De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Activiteitenbesluit Wet milieubeheer verandert

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Activiteitenbesluit Wet milieubeheer verandert"— Transcript van de presentatie:

1 Het Activiteitenbesluit Wet milieubeheer verandert
Het Activiteitenbesluit Wet milieubeheer verandert. Er komt een informatieplicht. Wat u moet weten! Versie 3 oktober 2018

2 Wat gaat er veranderen? Naast de bestaande energiebesparingsplicht komt er ook een informatieplicht. Uiterlijk 1 juli 2019 moeten inrichtingen (bedrijven en instellingen) aan beide verplichtingen voldoen.

3 Energiebesparingsplicht
Voor de energiebesparingsplicht moeten bedrijven en instellingen energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdien- tijd van 5 jaar of minder. De Erkende Maatregelenlijsten (EML) zijn daarvoor uitgangspunt. Voor 19 bedrijfstakken is er een Erkende Maatregelenlijst. De bedrijfstakken Mobiliteitsbranche Autoschadeherstelbedrijven Sport en recreatie Commerciële datacenters Hotels en restaurants Kantoren Onderwijsinstellingen Gezonds- en welzijnszorginstellingen Metalelektro en MKB-metaal Rubber- en kunststofindustrie Agrarische sector Levensmiddelen Detailhandel Bouwmaterialen (vervaardigen van beton) Hout- en meubelindustrie Drukkerijen, papier- en kartonverwerking Bedrijfshallen Tankstations en wasstraten Verf- en inktindustrie

4 Informatieplicht energiebesparing (1)
De informatieplicht houdt in dat bedrijven en instellingen uiterlijk 1 juli rapporteren welke energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder ze hebben genomen.

5 Informatieplicht energiebesparing (2)
Voor de rapportage van de gerealiseerde energiebesparende maatregelen komt een apart rapportagesysteem. Begin 2019 wordt het eLoket bij RVO.nl opengesteld. Het bevoegd gezag gebruikt de informatie uit het systeem om prioriteiten te stellen en om over te gaan tot toezicht of handhaving.

6 Voor wie geldt de informatieplicht? (1)
Inrichtingen (bedrijven en instellingen) die per jaar meer verbruiken dan kWh of m³ aardgas(equivalent).

7 Voor wie geldt de informatieplicht? (2)
Uitgezonderd zijn: Bedrijven in de glastuinbouw Deelnemers aan het Europese Broeikasgas Emissiehandelssysteem (ETS) bedrijven Type C-bedrijven Deelnemers convenant Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3) - Bedrijven in de glastuinbouw, die deelnemen aan het CO₂-vereveningssysteem, artikel Wet Milieubeheer - Deelnemers aan het Europese Broeikasgas Emissiehandelssysteem (ETS) bedrijven, artikel 16.5 Wet Milieubeheer - Type C-bedrijven (vergunningplichtig), artikel 2.14c Activiteitenbesluit milieubeheer - Deelnemers convenant Meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3)

8 Voor wie geldt de informatieplicht? (3)
Inrichtingen die audit-plichtig zijn onder de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) hebben een informatieplicht, maar rapporteren gelijk met de deadline van hun audit op 5 december 2019. De Erkende Maatregelenlijsten (EML) zijn uitgangspunt. In het geval er alternatieve en/of aanvullende maatregelen zijn genomen kan de audit mogelijk als omschrijving worden gebruikt.

9 Wanneer voldoe je aan de informatieplicht?
Een inrichting (bedrijf of instelling) voldoet aan de informatieplicht door zijn gerealiseerde energiebesparende maatregelen in het eLoket te rapporteren. Rapportage betekent niet automatisch dat ook is voldaan aan energiebesparingsplicht.

10 Wanneer is het aannemelijk dat je voldoet aan de energiebesparingsplicht?
Voor de energiebesparingsplicht geldt: pas de Erkende Maatregelenlijsten(EML) toe of leg uit. De EML zijn uitgangspunt voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Als er in plaats van een erkende maatregel een alternatief is genomen moet dit alternatief omschreven worden.

11 Rapportage door bedrijf/instelling dat alle toepasselijke Erkende Maatregelen heeft genomen
Bedrijf/instelling volgt EML methodiek Bedrijf/instelling vinkt alle voor hem toepasselijke erkende maatregelen af Mogelijk steekproef door bevoegd gezag Aannemelijk is dat bedrijf/instelling voldoet aan energiebesparingsplicht. Bedrijf/instelling voldoet aan de informatieplicht.

12 Opties waarmee u mogelijk ook voldoet aan de energiebesparingsplicht
U geeft een vrijwillige toelichting bij een niet genomen erkende maatregel. Er is geen EML voor uw bedrijf of instelling, maar u omschrijft alle door u energiebesparende maatregelen. Deze opties zijn ter beoordeling van het bevoegd gezag.

13 Bedrijf/instelling geeft geen informatie of omschrijving
Bevoegd gezag constateert dat bedrijf/instelling niet voldoet aan de informatieplicht Dwangsom Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of het bedrijf/instelling wel/niet voldoet aan de energiebesparingsplicht. Aannemelijk is dat het bedrijf/instelling niet voldoet aan zowel de informatieplicht als de energiebesparingsplicht. Energiebesparingsonderzoek of dwangsom om aan de wettelijke verplichting te voldoen kunnen opgelegd worden. Bedrijf/instelling voldoet niet aan de informatieplicht. Wanneer het bedrijf/instelling onvoldoende omschrijving geeft (bij de verplichte omschrijving van de alternatieve maatregelen bij de eerdere scenario’s), dan voldoet hij overigens ook niet aan de informatieplicht. Bedrijf/instelling kan dan een dwangsom krijgen (op grond van artikel 18.2 van de Wet milieubeheer kan het bevoegd gezag handhavend optreden op alle overtredingen van bepalingen in het Activiteitenbesluit) als prikkel van bevoegd gezag om informatieplicht in te vullen. Wanneer uit de rapportage duidelijk blijkt dat een inrichting niet voldoet aan de besparingsplicht (bijvoorbeeld omdat een blanco formulier is ingeleverd) kan dit bij grote bedrijven aanleiding zijn om een onderzoek te eisen (zesde lid (nieuw)) of voor een last onder dwangsom om te voldoen aan het eerste lid. Logisch is om in het dwangsombesluit te verwijzen naar EML. Als een bevoegd gezag concludeert dat het aannemelijk is dat een inrichting niet voldoet aan de energiebesparingsverplichting zijn er twee opties: 1. Aanvullend onderzoek: Bij een bedrijf/instelling waar het energieverbruik in enig kalenderjaar groter is dan kilowatt uur aan elektriciteit of groter is dan kubieke meter aardgasequivalenten aan brandstoffen kan een onderzoek worden gevorderd waaruit blijkt dat aan het eerste lid wordt voldaan (2.15, zesde lid (nieuw)). Als uit dit onderzoek blijkt dat niet wordt voldaan kan het bevoegd gezag het bedrijf/instelling verplichten om de maatregelen te nemen die nodig zijn om aan het eerste lid te voldoen (2.15, zevende lid (nieuw)). 2. Last onder dwangsom: Het bevoegd gezag heeft tot taak de normen die bij of krachtens de Wet milieubeheer aan inrichtingen zijn gesteld bestuursrechtelijk te handhaven (artikel 18.2 van de Wet milieubeheer). Dat betekent dat het bevoegd gezag een last onder dwangsom kan opleggen als bedrijven of instellingen niet voldoen aan het eerste lid. Deze bevoegdheid staat naast de bevoegdheid om een aanvullend onderzoek te eisen voor de bedrijven/instellingen die onder de voorwaarden van dat artikel vallen (dit onderzoek zal normaal gesproken wel de voorkeur hebben). Logisch is om in het dwangsombesluit te verwijzen naar de EML.

14 Check met de Wetchecker energiebesparing uw verplichtingen
Hoe pak ik het aan? NU Check met de Wetchecker energiebesparing uw verplichtingen Investeer in energiebesparende maatregelen

15 Hoe pak ik het aan? (2) Vanaf begin januari 2019 Rapporteer uw genomen energiebesparende maatregelen in het eLoket van RVO.nl

16 Waarvoor zou ik het doen?
Energie besparen is niet alleen verplicht, het biedt ook voordelen: Energie besparen is de eerste stap naar een CO₂-neutrale energiehuishouding. Energie die niet verbruikt wordt, hoeft ook niet met hernieuwbare bronnen opgewekt te worden. U verdient de kosten voor energiebesparende maatregelen die onder de informatieplicht vallen binnen vijf jaar terug. Een lager energieverbruik betekent immers lagere energiekosten. Energie besparen is een manier om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Veel energiebesparende technieken zijn vernieuwend en bieden daardoor bijvoorbeeld bedieningsgemak en comfort.

17 Meer weten? Wet milieubeheer - informatieplicht:
Erkende Maatregelenlijsten en vragen en antwoorden: energie/energiebesparing/erkende- maatregelen/ antwoorden/ Energie besparen bedrijven: Voor vragen:


Download ppt "Het Activiteitenbesluit Wet milieubeheer verandert"

Verwante presentaties


Ads door Google