De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Magische bits Bron: csunplugged.org.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Magische bits Bron: csunplugged.org."— Transcript van de presentatie:

1 Magische bits Bron: csunplugged.org

2 Magie: hoe doet ie dat?

3 Magie: uitgelegd Begin met een raster.

4 Magie: uitgelegd Kies welke vakjes wit en zwart zijn.

5 Magie: uitgelegd Voeg een kolom en rij toe

6 Magie: uitgelegd Zorg dat op alle rijen een even aantal zwarte vakjes staat, door eventueel een vakje in de extra kolom zwart te maken. Zorg ook dat op alle kolommen een even aantal zwarte vakjes staat, door eventueel een vakje in de extra rij zwart te maken.

7 Magie: uitgelegd Als je nu een vakje verandert (van zwart naar wit, of andersom), kun je heel snel zien welk vakje dat is. Hoe doe je dat?

8 Magie: uitgelegd Je weet nu welk vakje is veranderd.

9 Magie: uitgelegd

10 Vragen Kun je het ook detecteren als er twee fouten in zitten?
Stel je zou alleen maar een extra kolom toevoegen, en niet een rij, zou je dan ook fouten kunnen detecteren? En zou je ze ook kunnen corrigeren? Kun je kaarten/briefjes veranderen, zonder dat de fout wordt gedetecteerd?

11 Vragen Kun je het ook detecteren als er twee fouten in zitten?
Als de twee fouten op verschillende rijen en kolommen zitten dan wel. Maar als de twee fouten op dezelfde rij of dezelfde kolom zit, dan niet meer. Stel je zou alleen maar een extra kolom toevoegen, en niet een rij, zou je dan ook fouten kunnen detecteren? En zou je ze ook kunnen corrigeren? Je kunt dan wel een fout detecteren, maar niet corrigeren. Kun je kaarten/briefjes veranderen, zonder dat de fout wordt gedetecteerd? Je kunt bijvoorbeeld vier kaartjes van 2 bij 2 naast elkaar allemaal omwisselen (zwart wordt wit en wit wordt zwart). Dan is dat niet zichtbaar bij de foutdetectie.

12 Samenvatting Gegevens worden opgeslagen en gecommuniceerd in nullen en enen. Hierbij kunnen fouten ontstaan. Een nulletje wordt een eentje of een eentje wordt een nulletje. Door extra bits (nullen en enen) toe te voegen kun je detecteren (=nagaan) of er fouten zijn ontstaan. Je kunt zelfs gegevens corrigeren. Dit is erg belangrijk om er voor te zorgen dat de gegevens die computers verwerken en communiceren betrouwbaar blijven!

13 Bron en licentie Deze werkvorm is ontwikkeld vanuit CS Unplugged, zie:
en Licentie Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal


Download ppt "Magische bits Bron: csunplugged.org."

Verwante presentaties


Ads door Google