De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De huid is opgebouwd uit de volgende lagen:

Verwante presentaties


Presentatie over: "De huid is opgebouwd uit de volgende lagen:"— Transcript van de presentatie:

1 De huid is opgebouwd uit de volgende lagen:
Epidermis: opperhuid. Deze is bedekt met epitheel (dekweefsel). Zoals je ziet, gaan de klieren uit van de epidermis, ook al liggen ze wat dieper! Dermis of corium: lederhuid Hypodermis of subcutis: onderhuid. Hier worden veel injectie gegeven. Verder is er een haar te zien, met onderaan de papil.

2 Oorzaken van huidaandoeningen
Genetisch Stofwisseling Voeding Parasieten Allergie (voedsel, atopie, contact) Tumor Verzorging Trauma

3 Dit is HET probleem bij huidaandoeningen: de meeste aandoeningen geven jeuk. Waardoor het dier gaat krabbben. Dus weer nieuwe beschadigingen maakt. Die weer gaan jeuken. Enz enz enz.

4 Hypothyreoidie: de schildklier werkt te traag
Hypothyreoidie: de schildklier werkt te traag. Hierdoor is de stofwisseling van de hond te traag. Aangezien een normale huid zich in 3 weken vernieuwt: zien we aan de huid snel problemen als dit proces trager gaat. De vacht is dun, vaak symmetrische alopecia op de flanken. Opvallend is vaak de afwezigheid van jeuk, en het wat treurige uiterlijk van de hond. Dit komt door onderhuidse vochtophopingen. Bij de kat is dit ziektebeeld niet bekend.

5 huidparasieten

6 huidparasieten Ctenocephalides felis, oftewel de kattenvlo.

7 huidparasieten Zuigende en bijtende luizen, met neten op de haren

8 huidparasieten Cheyletiella (vachtmijt)
Andere naam voor Cheylletiella is ook wel stofmijt: hij geeft een heel stoffige vacht: roos. Cheyletiella (vachtmijt)

9 huidparasieten Teken! Linksboven een larve (jonge teek: 6 poten). Rechtsboven en onder een volwassen teek: 8 poten.

10 huidparasieten oogstmijt
Herfstmijt/ Neotrombicula: Klein rood spinachtig wezentje, die vooral in de herfst problemen geeft. Het beestje zet zich vast tussen de tenen van dieren. oogstmijt

11 Dit hondje heeft seborrhoe: de vacht is vettig en viezig, veel schilfers. Tevens een flinke dermatitis: de huid is rood en verdikt. Het hondje stinkt.

12 huidparasieten Malazessia (gist)
Malassezia is vaak een opportunist: als de huid beschadigd is door andere oorzaken: grijpt hij zijn kans. Soms kan hij in zijn eentje ook klachten geven. Karakteristiek is de zeer vettige vacht (seborrhoe oleosa). Soms geeft hij alleen otitis externa (oorontsteking), en verder geen huidklachten.

13 huidparasieten Oormijt: otodectes cynotis.
Jeuk aan oren, krabben aan oren. Je ziet dat de kat mee gaat krabben bij het nemen van de swab. Typerend is de productie van veel zwart cerumen (oorsmeer)

14 huidparasieten Schimmelinfectie = een zoonose!!!!!!!

15 huidparasieten Woodse lamp
Sommige schimmels gaan fluoresceren als je ze belicht met UV. Niet alle schimmeinfecties doen dit. (vals- negatief) En door bepaalde medicijnen en shampoos kun je ook een positieve reactie krijgen, terwijl er dan geen schimmelinfectie is. (vals- positief) Woodse lamp

16 huidparasieten Schimmels tasten de haren aan: gevolg: rommelig beeld onder de microscoop.

17 huidparasieten Demodex Demodex = jonge honden schurft.
Links: scherpe lepel: hiermee schraap je een dun laagje huid af, en dat bekijk je onder de microscoop. Daarin kun je de mijten zien. Demodex ligt vrij diep in de huid: dit betekent dat je tot bloedens toe moet krabben.

18 huidparasieten Sarcoptes mijt: echte schurft. Deze honden hebben JEUK JEUK JEUK JEUK JEUK Nb het mijtje kan ook bij mensen problemen geven! De cyclus loopt wel dood bij de mens.

19 huidparasieten Notoedres cati: kattenschurft

20 Atopie of voedselallergie?
Atopie (allergie voor iets wat je inademt: inhalatie allergie) of voedselovergevoeligheid ziet er bijna hetzelfde uit: Jeuk, vooral aan kop, tenen, oksels en liezen. De huid is rood, vaak ook bultjes (papels), en later door krabben ook korstjes (crustae) en puistjes (pustels).

21 Intracutane/ intradermale test http://www. youtube. com/watch
Door het injecteren van mogelijke allergenen, zal het lichaam een kwaddel gaan vormen bij de stoffen waar een hond allergisch voor is. Zo hoop je achter de oorzaak van de atopie te kunnen komen.

22 Contact allergie Deze hond kreeg een dermatitis door het contact met zijn voerbak. Therapie: voerbak van ander materiaal aanschaffen.

23 Urticaria en angioedeem
Urticaria en angioedeem zijn vochtophopingen in de huid. Ze kunnen spontaan ontstaan. Vaak zijn ze het gevolg van een overgevoeligheidsreactie, bijv. Op insectensteken, bepaalde planten, maar ook na medicijngebruik of een vaccinatie!

24 Huid tumoren Huidtumoren zijn er in alle soorten en maten, groot en klein, kwaadaardig en goedaardig. Van bloemkool tot erwtje, soms heel week aanvoelend en soms heel massief.

25 DNAB: met een heel dun naaldje zuig je wat weefsel uit een proces
DNAB: met een heel dun naaldje zuig je wat weefsel uit een proces. Dit materiaal wordt op een voorwerpglaasje gelegd, gedroogd en gekleurd. Zo kun je losse cellen bekijken.

26 Biopt: het wegnemen van en stukje weefsel met een “appelboortje”
Biopt: het wegnemen van en stukje weefsel met een “appelboortje”. Dit geeft meer informatie dan een DNAB, omdat je ook het verband tussen de cellen kunt beoordelen. Het is echter wel ingrijpender voor de patient: je neemt meer weefsel weg en moet daarna hechten.

27 verzorging Een slechte verzorging kan aan de mens liggen (niet kammen, geen vlooienbestrijding, onvoldoende kwaliteit voedsel, enz). Maar ook aan het dier zelf. Deze kat likt zichzelf overmatig, en wordt daardoor kaal. De oorzaak is onbekend. Meestal speelt stress een rol, maar probeer bij een kat maar eens erachter te komen, waardoor ze gestressd is!

28 Mechanisch trauma: abces
Kat Zorro heeft gevochten. Een nagel of tand van een andere kat maakt een diepe steekwond. Deze beten zijn uiteraard nooit steriel: dus er zit viezigheid in de diepte. Vaak ontstaat hierdoor een abces: een purulente ontsteking in het losmazig bindweefsel van de onderhuid. Een abces behandel je als volgt: Laten rijpen (kun je versnellen door bv trekzalf of warme verbanden) (bij katten lukt dit slecht, bij paarden/ koeien gaat dit wel goed) Open maken op laagste punt Spoelen, tot alle prut eruit is Abces net zo lang open laten, tot er geen pus meer geproduceerd wordt (evt met drain) Tussentijd dagelijks spoelen Evt antibiotica, maar ALLEEN als het abces open is!!

29 Abces met cavia Toevoegen aan behandeling: gebit behandelen!

30 Fysisch trauma: verbranding
Deze hond had tijdens het uitslapen na een operatie te dicht onder een warmte lamp gelegen. Gevolg: een enorm stuk rughuid verbrand. Deze huid is helemaal afgestorven en verwijderd. Nu groeit de wond langzaam maar zeker dicht.

31 Klieren huid: mastitis
Mastitis = melkklier (uier) ontsteking Kenmerken: rood, pijn, zwelling, warm, verlies van functie: dus afwijkende melk! Zeer berucht bij koeien

32 Klieren huid: Dolly parton
Fibro adenomateuze hyperplasie oftewel dolly parton syndroom: enorme goedaardige zwelling van het melkklier weefsel, gevolg van geven van poezenpil. Therapie: acuut stoppen met poezenpil, en castratie uitvoeren.

33 Klieren huid: mammatumoren
Nog een gevolg van (overvloedig) progesteron gebruik: melkkliertumoren. In 50 % van de gevallen maligne. Een reden om zeer voorzichtig om te gaan met de prikpil.

34 Klieren huid: anaalklieren
Anaalklieren: kunnen overvuld zijn. Karakteristiek: sleetje rijden! Kunnen ontstoken zijn (volgt vaak op overvulling). Kunnen tumoreus ontaarden


Download ppt "De huid is opgebouwd uit de volgende lagen:"

Verwante presentaties


Ads door Google