De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waterbeschikbaarheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waterbeschikbaarheid"— Transcript van de presentatie:

1 Waterbeschikbaarheid
2e regiobijeenkomst Zeeuws-Vlaanderen 25 januari 2018

2 Urgentie zoet water? Dit voorjaar was het extreem droog. Vooral in Zeeland was het extreem. Het plaatje laat het neerslagtekort (neerslag min verdamping) zien van 1 april – 10 juli Voor Zeeland meer dan 200 mm.

3 Urgentie zoet water? Enkele mediaberichten van dit voorjaar, die ook benadrukken hoe extreem droog het was en wat de behoefte was aan zoetwater.

4 ‘Waterbeschikbaarheid’
Samen met gebruikers in beeld brengen waar knelpunten, kansen en uitdagingen liggen voor zoetwaterbeschikbaarheid. Nu en in de toekomst. de beschikbaarheid van zoet water te vergroten door het neerslagoverschot optimaal te benutten het zoete water zo doelmatig mogelijk te benutten. Open de dialoog met elkaar aangaan Streekbijeenkomsten; 2e ronde Vanuit Deltaprogramma opdracht aan alle provincies en waterschappen

5 Deze bijeenkomst Wat verwachten we van elkaar?
Hoe kunnen we duurzaam omgaan met het beschikbare (zoete) water? Wat verwachten we van elkaar? Wat kunnen we voor elkaar betekenen? Dat er verschillen zijn is een gegeven. Onder welke condities kunnen we tot elkaar komen om de optimale collectieve zoetwatersituatie te creëren?

6 Collega’s Aequator / WUR - Melle Nikkels Provincie Vincent Klap
André van de Straat Leo van den Brand Thecla Westerhof Ronnie Hollebrandse ZLTO Johan Elshof Michael van der Schoot Waterschap Angelo de Bruijn Lidwien Willemse Chantal Raes Walter Oomen

7 FRESHEM Zeeland Nieuwe viewer via vertrouwde internetsites Extra’s:
Extra kaartlagen, bv kadastrale percelen Verschillende ondergronden voor betere oriëntatie Regelbare kleurintensiteiten Chloridegehalte op diepte met schuifbalk Appelboor en profieltrekker met vergelijkingsoptie van berekend hoog en laag chloridegehalte Meer mogelijkheden voor beeldopslag

8 Grondwateronttrekkingen voor beregening
Melding o.b.v. Algemene Regels: Debiet max. 60 m3/uur ≤3.000 m3 per kwartaal ≤8.000 m3 per jaar Jaarlijks mag er maximaal 80 mm grondwater voor beregening worden onttrokken in gebieden met een zoetwaterbel die dikker is dan 15 meter.

9 Aanlegcriteria beregeningsinrichting
De installatie moet voldoen aan de volgende eisen: Het onttrekkingsmiddel moet bestaan uit een horizontale drain die ten hoogste 6 meter onder maaiveld mag liggen. De afstand tussen het onttrekkingsmiddel en de aanwezige waterlopen moet minimaal 25 m bedragen; De afstand tot andere onttrekkingsmiddelen moet minimaal 200 m bedragen. De afstand tot uit percelen van derden belanghebbenden dient tenminste 50 m te bedragen (hiervan kan ontheffing worden verleend, mits een akkoordverklaring van de buurman wordt overlegd). Bij onttrekkingen groter dan 80 mm/seizoen wordt de zoet/zoutscheiding te veel naar boven getrokken, waardoor het risico van verzilting vergroot. Door het neerslagoverschot wordt de (onttrokken) 80 mm weer aangevuld. De zoet/-zoutscheiding wordt daardoor weer neerwaarts gedrukt naar de uitgangspositie.

10 Keur- en Freshemkaart Grondwater
Onderzoek Deltares voor aanpassing beleidsregels voor onder andere: Actualisatie zoetwatergebieden op Keurkaart Mogelijkheden voor onttrekken grondwater in de gebieden waar de zoetwaterbel < 15 meter is Mogelijkheden voor het infiltreren van zoet water in combinatie met het onttrekken ervan (Freshmaker, Waterhouderij) Waarom verscherping van Toezicht & Handhaving in 2017 en 2018 op het aantal grondwateronttrekkingen? Om het beleid verder te kunnen ontwikkelen willen we een realistisch beeld van de aanwezige grondwateronttrekkingen in Zeeland inzichtelijk hebben. Daarbij moet het areaal op orde zijn en blijven. Keurkaart is raadpleegbaar op en

11 Waterconserveringstuwen
Hogere opbrengsten gewas door goed gebruik van een stuw Zelf het waterpeil sturen met een eigen stuw Secundaire en tertiaire waterlopen Peilbeheer door eigenaar Beheer en onderhoud door eigenaar Alle grondgebruikers achter stuw moeten akkoord zijn Peilgestuurde drainage kan een goed alternatief zijn DB-besluit mei 2015 Waterconservering op perceelsniveau Stuwen op verzoek faciliteren op basis van watervergunning voor geschikte locaties. Ondernemer plaatst, betaalt, beheert en bedient zijn stuw. Alleen in secundaire en tertiaire waterlopen Waterschap adviseert over locatie, type stuw, gebruik én het alternatief (!) Communicatie in overleg met ZLTO. Een alternatief voor waterconserveringsstuwen is peilgestuurde drainage Dat heeft verschillende voordelen: “Boer is baas met eigen buis !” Geen problemen met buren Geen bemoeienis waterschap. Diverse mogelijkheden; eenvoudig tot luxe. Meer info: zie website waterschap.


Download ppt "Waterbeschikbaarheid"

Verwante presentaties


Ads door Google