De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wetgeving / diefstalpreventie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wetgeving / diefstalpreventie"— Transcript van de presentatie:

1 Wetgeving / diefstalpreventie
Elektrische fietsen Wetgeving / diefstalpreventie

2 3 Types fietsen Fiets met elektrische hulpmotor ( < of gelijk aan 250 W en < of gelijk aan 25km/u) beschikt enkel over trapondersteuning en heeft geen COC (COC : Certificaat van overeenstemming ) Gemotoriseerde fiets (< of gelijk aan 1000 W en < of gelijk aan 25km/u ) beschikt altijd over trapondersteuning maar kan ook zijn uitgerust met motor die autonoom zonder pedalen kan werken Speed pedelec ( < of gelijk aan 4000 W en < of gelijk aan 45km/u ) = snelle elektrische fiets waarbij trapondersteuning niet stopt bij 25km/u door zelf mee te trappen snelheden tot 45 km/u vallen niet onder categorie fietsen maar bromfietsen

3 Terminologie Fiets of rijwiel: kan gaan over voertuig met meer dan 2 wielen, behalve bij speed pedelecs: deze mogen slechts 2 wielen hebben. Trapondersteuning: betekent dat de motor aandrijfkracht geeft wanneer je trapt. Hoofddoel trapondersteuning: de motor kan ook aandrijfkracht geven zonder dat je trapt. Helm: een bromfietshelm of fietshelm is verplicht voor de bestuurder én passagier van een speed pedelec. Deze helm moet Europees zijn goedgekeurd en de slapen en het achterhoofd beschermen. Zie de CE of E markering ! Verzekering: Bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen verplicht indien de motor autonoom kan werken (zonder te trappen). Bij een fiets met hulpmotor is deze verzekering niet verplicht maar familiale verzekering wordt sterk aanbevolen. Nummerplaat: Een kleine nummerplaat (10 x 12 cm) is verplicht voor de speed pedelec. Hiervoor dien je ‘Aanvraag tot inschrijving’ over te maken aan DIV. Verkeersregels: Voor de fiets met elektrische hulpmotor en gemotoriseerde fiets zijn de regels voor de fiets van toepassing. Voor de speed pedelec gelden de regels voor bromfiets klasse B. Zij kunnen worden verplicht of geweerd van het fietspad, in tegenrichting worden toegelaten in éénrichtingstraten en worden toegelaten tot voorbehouden wegen.

4 Fiets met elektrische hulpmotor
Gemotoriseerde fiets Speed pedelec Vermogen Minder dan 250W Minder dan 1000 W Minder dan 4000 W Snelheid Tot 25 km/u Tot 45 km/u Aandrijfkracht Enkel trapondersteuning Hoofddoel = trapondersteuning Minimale leeftijd Nee 16 jaar Helmplicht (Brom)Fietshelm Rijbewijs AM (bromfiets) of B Verzekering Nee: indien enkel trapondersteuning Ja: indien motor autonoom werkt Inschrijving en nummerplaat Ja Verkeersregels Fietsen Bromfietsen

5 Een aantal tips om diefstal van uw e-bike te voorkomen:
Zorg ervoor dat u uw fiets neerzet op een plek die goed opvalt: onder een straatlamp, langs een drukke weg,.. Neem een afneembaar display er steeds af als u uw fiets wegzet. Als u de fiets thuis wegzet: neem dan uw accu er af, deze kan u ook binnen opladen. Dit is sowieso beter voor de accu als het buiten kouder is. Zet uw fiets ALTIJD op slot, OOK THUIS ! Liefst met een extra hangslot. Als u een hangslot gebruikt: let er dan op waar u uw fiets aan vastmaakt. Heel vaak wordt een fiets vastgemaakt aan een object dat makkelijk af te breken is. Zorg er ook voor dat het kettingslot niet te strak gespannen is => knipt makkelijker door !

6 TIPS : Mocht uw fiets toch onverhoopt gestolen worden, zorg er dan voor dat u volgende punten heeft opgeslagen: - maak een duidelijke foto van uw fiets - schrijf het framenummer op ( vindt u meestal onderaan de schuine kant van het frame bij de trapas) - schrijf alle gegevens op van uw fiets: merk, type, kleur en de winkel waar u de fiets heeft gekocht (aankoopbewijs bewaren ! ) LAAT UW FIETS MARKEREN !!

7 VRAGEN ??? Gelieve u te wenden tot onze dienst Verkeer : 03/270.78.00
Bredabaan 352 A te Wuustwezel


Download ppt "Wetgeving / diefstalpreventie"

Verwante presentaties


Ads door Google