De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Niveau meten.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Niveau meten."— Transcript van de presentatie:

1 Niveau meten

2 Peilstok

3 Peillood ‘Ullage’

4 Reflexpeilglas Nadeel reflexpeilglas? Mica
Reflex peilmetingen hebben 1 glazen plaatje dat aan de binnenkant gegroefd is in hoeken van 45°. Door de verschillende brekingsindexen van vloeistof en gas wordt het licht dat invalt op de vloeistof niet teruggekaatst (donker) terwijl het licht dat op ‘lege’gedeelte invalt zilverkleurig terugkomt. Nadeel reflexpeilglas? Mica

5 Reflexpeilglas

6 Vlotter

7 Verdringer niveaumeter
Ze worden veelvuldig toegepast als meting van het vloeistofniveau in afscheiders en vloeistofvaten. In de meeste gevallen wordt de niveaumeting op een standpijp of opnemerbuis gemonteerd. Ze kunnen toegepast worden in een temperatuurbereik van -50 tot +200˚C en zijn geschikt voor alle natuurlijke en synthetische koudemiddelen, olie en andere vloeistoffen.

8 Het niveau wordt doorgegeven in 4-20mA en kan eenvoudig ingelezen worden in een PLC, regelaar of extern display. Standaard zijn de meetkoppen uitgevoerd met een LED niveau-indicatie maar ook een digitale uitlezing op de meetkop behoort tot de mogelijkheden. Kenmerken: Voeding 24V DC, uitgang 4-20 mA Lineair meetbereik van mm Contactloze, inductieve aftasting van de verdringer verplaatsing Geen doorvoering tussen verdringer en elektronica. Alle met het medium in aanraking komende delen uit roestvrij staal Slanke bouwvorm

9 Gegeven van een cilindrische verdringer:
Verdringerprincipe Gegeven van een cilindrische verdringer: Diameter 30 mm Lengte mm Soortelijke massa vloeistof 850 kg/m3 g 9,8 m/s2 Veerconstante 50 N/m Bereken de maximale opwaartse kracht Bereken de maximale verplaatsing van de verdringer (Δl) Bereken de maximale meetbreedte

10 Niveau meting m.b.v. hydrostatische druk
Borrelbuis meter Eenheden!

11 Borrelbuis Open tank Flow regelklep Constant drukverschil relais

12 Drukdoos principe

13 Hydrostatische niveaumeter voor vloeistoffen
Deze meter meet de hydrostatische druk van een vloeistofkolom met behulp van een relatieve drukopnemer. De hydrostatische niveausensor bestaat uit een meetmembraan dat praktisch altijd hydraulisch gekoppeld is aan een capacitieve of rekstrookjesopnemer. Bij de capacitieve opnemer wordt de geringe membraanverplaatsing via een condensator gemeten terwijl bij een rekstrookjesopnemer (meestal in dun-filmtechniek) een weerstandvariatie wordt gemeten. Een hydrostatische niveausensor meet massa en dus alleen maar een reproduceerbaar niveau bij constante soortelijke massa. Meetbereiken variëren van circa 50 cm tot meer dan 100 m.

14 Voordeel: Eenvoudige inbouw en inregeling. Geschikt voor wisselende productconcentraties (met zelfde massa) en onafhankelijk van elektrische eigenschappen van het product. Is buiten de tank in te regelen en te kalibreren. In compact, buis- en kabelverlengde uitvoering leverbaar. Nadeel: Meet massa in plaats van volume. Product mag niet uitharden. Nauwkeurigheid: 0,2%.

15 Druk in tank 3,2 bar Soortelijke massa vloeistof 870 kg/m3 g is 9,8 N/kg Druk gemeten op bodem 3,6 bar Hoe hoog is het niveau in de tank?

16 Hydrostatische druk sensor

17 Drukverschil sensor Gesloten tanks

18 Niveau meting m.b.v. geluidsgolven
Stemvork Trilvork Utrasoon

19 Tril- en stemvorkniveauschakelaar voor vloeistoffen en vaste stoffen.
De tril- en stemvork niveauschakelaars bestaan uit een symmetrische trilvork. De basis van de trilvork is een membraan dat weer deel uitmaakt van een inschroefgedeelte of flens. Hierdoor bestaat de proceszijde uit één stuk metaal. De trilvork wordt via het membraan door een piëzo kristal op zijn resonantiefrequentie van ca. 400 Hz in lucht voor trilvork en ca. 120 Hz voor stemvork, gebracht.

20 Trilvork in vloeistoffen
De dimensionering van de trilvork is dusdanig dat bij onderdompelen in vloeistof de resonantiefrequentie ongeveer 20 % (80 Hz) verschuift. Een ontvangstkristal neemt de resonantiefrequentie op en via een vergelijkingsschakeling wordt een frequentieverschuiving gedetecteerd. De nauwkeurigheid bedraagt 3 tot 5 mm.

21 Stemvork in vaste stoffen (poeders)
Bij geringe demping door vaste stoffen zal de stemvork stoppen met trillen. Stemvork niveauschakelaars bestaan in korte en buis- of kabelverlengde uitvoeringen. Voordelen: Universeel toepasbaar, geen afregeling nodig en relatief goedkoop. Geschikt voor zeer viskeuze producten en onafhankelijk van elektrische eigenschappen van het product. In elke stand te monteren. Nadelen: Niet geschikt voor zwevende bestanddelen in vloeistoffen groter dan 10 à 12 mm (blijft tussen de vorken zitten).

22 Trilvork niveau schakelaars worden vooral als storingsvrije) droogloop- en overloop beveiliging gebruikt (ter vervanging van oude vlotter systemen).

23 Ultrasone niveaumeter in vloeistoffen en vaste stoffen Werking:
Het principe van de ultrasone niveaumeting berust op looptijdmeting van de geluidpuls, die gereflecteerd wordt door het te meten product. De ultrasone sensor bestaat uit een meetmembraan, waaraan piëzo kristallen zijn gekoppeld. Deze kristallen worden door toevoer van elektrische energie in trilling gebracht en zenden via het gesloten membraan een ultrasone geluidspuls naar het productoppervlak. Na reflectie komt deze geluidspuls weer terug op het membraan en wordt daarna omgezet naar een betrouwbaar meetsignaal.

24 Voordelen: Contact loos en geschikt voor wisselende producten (vloeistoffen en vaste stoffen). Is buiten de tank of silo af te regelen en niet afhankelijk van elektrische eigenschappen van het product. Toepasbaar voor zeer kleine tot grote niveauhoogten. Meetbereik van circa 20 cm tot 45 meter Nadelen: Het product mag niet te veel schuimvorming geven of te zacht zijn (moet reflecteren). Niet geschikt voor drukken hoger dan ongeveer 3 bar en in vacuüm. Nauwkeurigheid: 0,2 %.

25 Ultrasone meters

26 Microgolf of radar niveaumeting in vloeistoffen.
Een radar-niveaumeter bestaat uit een gecombineerde zender en ontvanger in het Giga Hertz bereik, waarmee de looptijd van een uitgezonden en door het vloeistofoppervlak gereflecteerde microgolfpuls (elektromagnetische golf) gemeten wordt. De looptijd is een directe maat voor de niveauhoogte in de tank. De voortplantingssnelheid van microgolven is niet afhankelijk van druk, temperatuur, dampvariaties, stof of nevelvorming. Dit in tegenstelling tot ultrasoon geluidsgolven. Het medium in de tank moet echter wel een bepaalde diëlektrische constante bezitten om het onderscheid tussen gas en vloeistoffase mogelijk te maken. Radar-niveausensoren kunnen zowel direct in de tank als in een bypass worden gemonteerd. Voor toepassing in agressieve producten is het sensorgedeelte leverbaar in PTFE (teflon). Het uitgangssignaal is dan tussen 4 en 20 mA.

27 Radar niveaumeter

28 Voordelen: Contact loos en geschikt voor wisselende vloeistoffen. Geschikt voor vacuüm, hoge drukken (64 bar) en sensortemperaturen (250 °C). Hoge nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid. Toepasbaar bij grote niveauhoogten (tot 35 m). Nadelen: Signaalverlies door turbulentie, schuimvorming of hoge diëlektrische constante (groter dan 2) van het product leiden tot een kleiner meetbereik.

29 Toepassingen: Bij praktisch alle vloeistoffen in de chemie of op schepen in grote opslagtanks met (wisselende) chemicaliën. Voor meetbereik van circa 1 tot 35 meter. Vooral daar waar door turbulentie, aangroeimogelijkheden, vacuüm, druk of hoge temperatuur contact loos meten de voorkeur geniet. Geschikt voor het meten van zeer agressieve, viskeuze of kleverige stoffen onder zware procescondities. Ook toepasbaar als zeer nauwkeurige afstandsmeting in stoffige omgeving. Nauwkeurigheid: 0,1%

30 Niveaumeting d.m.v. radioactiviteit

31 Gammastraal niveaumeting
Een gammameting is opgebouwd uit een zender en een ontvanger, elk aan tegenliggende zijde gemonteerd. De zender is in dit geval een radioactief isotoop dat zuivere gammastraling uitzendt. De stralingsbron, kobalt 60 of cesium 137, is in een hermetisch gesloten capsule verpakt. De capsule wordt in een afsluitbare bronhouder gebracht. De detector (een Geiger -Müller telbuis) meet aan de andere zijde, bij een geopende bronhouder en geen productbedekking, een geringe stralingsintensiteit. Zodra zich tussen bron en detector product ophoopt, daalt de stralingsintensiteit en detecteert de meting dit als een niveaustijging. De preparaatsterkte, de gevoeligheid van de detector en eventuele afscherming worden zo berekend dat ook aan de detectorzijde geen enkel stralingsgevaar optreedt, zelfs niet bij een lege tank. Voor een continue niveaumeting en een enkelvoudige niveausignalering worden verschillende types detectoren ingezet.

32 Opmerking: Kobalt 60 heeft een groot doordringingsvermogen, wat het mogelijk maakt grote afstanden of dikke tankwanden te doorstralen. Dit preparaat wordt hoofdzakelijk voor niveauschakelaars gebruikt. Cesium 137 waarborgt een lange inzettijd zonder tussen afregeling. De absorptiekarakteristiek van cesium is beter voor een lineaire niveaumeting. De halfwaardetijd, dit is de tijd nodig voor een bron om tot op de helft van haar oorspronkelijke stralingsintensiteit te vervallen, bedraagt 5,3 jaar voor kobalt 60 en 32 jaar voor cesium 137.

33 De gammameting wordt eigenlijk alleen dan toegepast, als alle andere meetprincipes het laten afweten. Moeilijke procescondities en inbouwsituaties zijn aanleiding voor het inzetten van de contact loze gammameting. Voorbeelden van deze extreme procescondities zijn: hoge temperatuur hoge druk zeer giftige stoffen grofstoffelijke stortgoederen aangroeiende en viskeuze media en natuurlijk alle mogelijke combinaties hiervan. Toepassing in de voedingsindustrie is toegestaan omdat zuivere gammastraling het product niet kan besmetten. De te meten producten mogen zelf niet radioactief zijn en de dichtheid van het product dient zich duidelijk te onderscheiden van die van lucht.

34 Geleidbaarheid niveaumeting
Het overschrijden van een bepaald niveau wordt gemeten door de weerstandverandering tussen sensor en metalen wand of tussen twee sensoren t.g.v. de aan-of afwezigheid van een geleidend product te meten. In een metalen vat of tank met elektrisch geleidende stoffen wordt een deels geïsoleerde meetelektrode aangebracht. Indien het product de elektrode nog niet raakt, zal de elektrische weerstand tussen elektrode en tank wand relatief hoog zijn. Wanneer het niveau stijgt en het geleidende product een verbinding maakt tussen elektrode en wand zal de weerstand afnemen. Het verschil in weerstand wordt door een geleidbaarheidsversterker waargenomen. Het doorgeven van het schakelpunt kan, afhankelijk van de gekozen elektronica, op meerdere manieren gebeuren.

35 Als er geen metalen wand aanwezig is worden twee sensoren toegepast
Als er geen metalen wand aanwezig is worden twee sensoren toegepast. Dit meetprincipe is eenvoudig en relatief goedkoop. Het is eveneens geschikt voor zeer viskeuze en schuimvormende producten. Met twee elektroden (of drie in een kunststoftank) is een tweepuntsregeling of pompsturing mogelijk. De elektroden mogen echter niet vervuilen door vet of niet-geleidende aangroei. Beperkt toepasbaar bij producten met wisselende geleidbaarheid of kleinere geleidbaarheid dan 5 μS. Nauwkeurigheid: afhankelijk van montage 1 tot 10 mm.

36 Capacitieve niveaumeting
De capaciteitswaarde tussen meetelektrode en tegenelektrode, meestal de wand van tank of silo, door aan- of afwezigheid van product is een maat voor het niveau. Deze methode is zowel toepasbaar voor niveauschakelaars als voor niveaumeters. Bij voldoende capacitief onderscheid tussen twee producten is ook de scheidingslaag hiertussen te meten. Voordelen: Voor vloeistof en vaste stof, geen bewegende delen, hoge druk en temperatuurbestendig en in zeer agressieve producten toepasbaar. Nadelen: Beperkt toepasbaar bij (niet geleidende) wisselende producten.

37 Toepassingen: Capacitieve niveauschakelaars worden vooral gebruikt voor detectie of alarmering van vaste stoffen in de levensmiddelenindustrie, de veevoederindustrie, zand, grind, cement en in de bulkchemie. Capacitieve sensoren zijn er in diverse uitvoeringen: kleine , staaf- of kabelversies afhankelijk van hun toepassing en montagemogelijkheden. Met PTFE of PFA als sensormaterialen worden capacitieve sensoren veelvuldig in de chemie toegepast. Keramische isolatie maakt deze sensoren ook geschikt voor zeer hoge drukken en temperaturen Capacitieve niveaumeters worden voornamelijk toegepast voor vloeistoffen. Veelvuldige toepassing van PFTE of PFA elektrode-isolatie heeft tot gevolg dat capacitieve sensoren ook in de voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt. Mede door de geringe vervuiling (geen aangroei) van deze isolatiematerialen zijn ze echter ook bruikbaar in afvalwater, proceswater en drinkwater. Met capacitieve sensoren zijn eveneens scheidingslagen te meten tussen water en koolwaterstoffen in de petrochemie.

38 Voorbeelden capacitieve niveaumeters

39 Samenvatting directe niveaumeting
Afleesmethode Peilstok Meetlint Ullage methode Peilglas (cilindrisch) Reflex peilglas (stoomketel) Vlotter (drijflichaam)

40 Samenvatting verdringer niveaumeting
Verdringerprincipe Opwaartse kracht Soortelijke massa () Verandering veerkracht is gelijk aan de verandering opwaartsekracht Veerconstante (Cv ) Let op de eenheden

41 Samenvatting borrelbuis niveaumeting
Borrelbuis principe Hydrostatische druk Constant-drukverschil-relais Lucht of stikstof Let op de eenheden

42 Samenvatting drukdoos niveaumeting
Drukmeter / drukdoos Hydrostatische druk Open tank (atmosferische druk) Gesloten tank (overdruk) Let op de eenheden

43 Samenvatting contactloos niveaumeten
Echo en geluid / radar Tijd tussen zenden en ontvangen Contactloos Stemvork Trilvork Radar Geluid (sonor en ultra sonor)

44 Samenvatting radioactieve niveaumeting
Radioactief Contactloos Gammastralen Co-60 of Ce-137 isotoop Product absorbeert gammastralen Ongevaarlijk (straling wordt omgezet in warmte)

45 Samenvatting geleidbaarheid niveaumeting
Elektrische niveaumeting Vloeistoffen (geleidend) Weerstandsverandering (Ω) door niveauverandering (m) Weerstandsverandering wordt omgezet in stroomverandering (A) Ampèreschaal wordt omgezet in schaalverdeling in meters

46 Samenvatting capacitieve niveaumeting
Meetprincipe van een condensator Twee metalen platen Isolerende stof (ε - diëlektricum) Werkt als een weerstand Capaciteit verandert (weerstandsverandering) Capaciteit afhankelijk van: oppervlakte platen, de afstand tussen de platen en het diëlektricum


Download ppt "Niveau meten."

Verwante presentaties


Ads door Google