De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Workshop Gezond & Veilig Werken Dag 6 sept 2018 A+O fonds Gemeenten

Verwante presentaties


Presentatie over: "Workshop Gezond & Veilig Werken Dag 6 sept 2018 A+O fonds Gemeenten"— Transcript van de presentatie:

1 Werkdruk en werkplezier ’Hoe stimuleer je leidinggevenden om er aandacht aan te geven?’
Workshop Gezond & Veilig Werken Dag 6 sept 2018 A+O fonds Gemeenten Aukje van den Bent Huub Pennock Welkom. Wij zijn Huub en Aukje. Organisatieadviseurs rond wd en wp. Mogen nu arbocatalogus wd van gemeenten vernieuwen. En komen regelmatig in allerlei bedrijven om te ondersteunen. En dan kom je lg tegen die hun sleutelrol oppakken, en lg die er een potje van maken. Daar hebben we het dit uur over.

2 Programma Leidinggevenden die het moeilijker maken….
Ter inspiratie twee modellen Aan de slag met eigen casus Tips geven en krijgen We beginnen met een blik op die lastige leidinggevenden. Dan vertel ik over 2 modellen. En dan ga je die op je eigen casus toepassen, en sluiten we interactief af met tips.

3 Leidinggevenden die het moeilijker maken…..
‘Schouders eronder. Dat doe ik ook’ ‘Wd te hoog? Dat is dan mijn schuld…’ ‘Zo druk is het hier niet’ ‘Welke beerput gaat dan open?’ ‘Het is mijn taak om mw te wijzen op wat er niet goed gaat’. …………………………………. Bij wd en wp allerlei redenen waardoor lg zijn rol niet oppakt. Heel specifiek: schulddilemma. Voor te hoge wd is er een oorzaak en dus een schuldige. Lg vindt het schuld mw en mw vindt het schuld lg. Heel gezond om het buiten je te houden, psychologie. Nog hele schrijnende: mw die voor zijn gevoel allerlei extras doet. Doorzet. En lg die dat niet ziet, niet erkent, geen waardering uitdeelt en alleen benoemt wat niet goed gaat. Welke voorbeelden komen jullie tegen? Op flap!

4 Oplossing? Soms valt er een kwartje. YES.
Meestal doorzetten. Tijd nodig. Kleine stapjes. Lange adem. Soms lukt het je om een lg te raken. En kan je ineens van een lastige naar een behulpzame lg gaan. Voorbeeldig! Maar meestal is het lastig. En in dit uur niet zomaar gouden oplossing, toverstok. We hopen te inspireren. Wie weet valt bij één, of zelfs twee van jullie een kwartje. Grote stap.

5 Op weg naar ander gedrag:
weten durven kunnen wensen doen!

6 Wensen, bv dat ze een drive voor gezond en veilig werken hebben;
weten durven kunnen wensen doen! Weten, bv wat voor-nadelen verschillend gedrag is, dat ander gedrag mogelijk is; Wensen, bv dat ze een drive voor gezond en veilig werken hebben; Kunnen, over de vaardigheden beschikken; Durven, bv lef om boven maaiveld uit te komen, om iets anders dan imago te laten zien.

7 Voorbeelden invullen w-w-k-d-d
Weten: informatie aanleveren, een presentatie, een quiz, een demonstratie, een speurtocht of een wedstrijd. Wensen: reclame maken,‘zorg dat je erbij komt’, ‘afschrikken’, of ‘motiveren’. Emoties raken. Bloed, zweet en tranen. Kunnen: oefenen en trainen. Experimenteren in veilige situaties. Van eerste stappen naar nieuwe gewoonte. Durven: benoemen beren op de weg, nadelen en dilemma’s. Intervisie voor ontdekken mogelijkheden en mengvormen van hierboven.

8 Geef aandacht aan werkdruk, want…
Het moet van de wet; Kans op verzuim in dit team is …; Ziekteverzuim kost €€€ per dag, productiviteitswinst is €€€€; Nog even en we komen in de krant; Dat hoort zo. We werken menselijk met mensen; Je hoeft niet alleen met problemen aan de slag. Werken aan werkplezier werkt ook! Marieke is alleenstaand moeder en kostwinnaar. Ze heeft momenteel veel te doen thuis. Op het werk heeft ze moeite om zich te concentreren…… Communicatie en gedrag van medewerkers kun je beïnvloeden. En dat levert je goed contact en goede prestaties op. Wat gaat bij jouw leidinggevende(n) werken? Wat hoort bij weten, wensen, kunnen, durven, doen? Neem een lastige lg in gedachten. Welke van bovenstaande raakt? Waar zit t m in bij die lg? In wwkd? Waar richten deze argumenten zich met name op? Nabespreking: ik heb al deze redenen in praktijk gebruikt zien worden. C, d,f,g en h effect zien hebben. Maar: ze richten zich met name op weten/wensen. En vaak zit het probleem in durven (angsten) en kunnen (het gewoon niet zien, niet gewend). Dan kan een training (bv met acteur die gedrag kan vergroten) heel goed werken. Of een coachgesprek om over drempels te stappen.

9 Netwerkanalyse Lg team A Arbo-prof Mgt Mw team A
Collega’s LG? Bedrijfsarts? OR? Mgt Mw team A ???? ??? Aan de slag in team A ! Last! Anders doen? Bv. Blust brandjes

10 Netwerkanalyse Benoem in je eigen situatie een uitdaging, doel of wens. Breng de betrokkenen in kaart. Benoem in werk- en steekwoorden wat ze doen en wat je wilt dat ze doen. Plaats zonnetjes of bliksemschichten als ze mee- of tegenwerken aan de oplossing. Neem even tijd om te reflecteren. Wat is handig om te gaan doen?

11 Aan de slag Neem je eigen casus.
Breng de situatie in kaart met de netwerk-analyse. Benut ook het w-w-k-d-d model. Bedenk iets (anders) om te gaan doen. Doe het samen!

12 Tot slot Dank voor de aandacht! Nog vragen?
Aukje van den Bent Huub Pennock


Download ppt "Workshop Gezond & Veilig Werken Dag 6 sept 2018 A+O fonds Gemeenten"

Verwante presentaties


Ads door Google