De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het nazisme.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het nazisme."— Transcript van de presentatie:

1 Het nazisme

2

3 1.Hoe heeft het nazisme zijn opgang kunnen maken in Duitsland?
Persoonlijkheid van Hitler speelde een rol: grote overredingskracht + personencultus

4 1.Hoe heeft het nazisme zijn opgang kunnen maken in Duitsland?
2. tijdsomstandigheden : * vernederende wapenstilstand van WOI * vernederende vrede: herstelbetaling, geen herbewapening en gebied kwijt * Economische crisis met veel werkloosheid A. H. slaagde er in om de ec crisis (schijnbaar) op te lossen en het volk een sterke identiteit terug te geven.

5

6

7 2.Waarom werden de joden vervolgd?
Ze werden verantwoordelijk gehouden voor de overgave in WO I. Ze werden gelijkgesteld met communisme Ze werden verantwoordelijk gehouden voor de economische crisis. Holocaust: algehele verbranding Endlösung: definitieve oplossing

8

9

10 3.grapje Een man ziet een zeer mooie vrouw. Hij gaat naar de vrouw toe en biedt haar DM om met hem naar bed te gaan. De vrouw, die duidelijk geen prostituee is; twijfelt. Na lang nadenken over de mogelijkheden die het geld haar biedt, geeft ze toe. De man zegt:”Goed, dan zijn we het al eens over het principe. Nu nog een overeenkomst maken i.v.m. de prijs.”

11 3 interpretatie van het grapje in het kader van het nazisme.
Man = A.H Vrouw = Duitse volk Oneerbaar voorstel = “kleine kwaad” oorlog + joden deportatie en totalitair regime Beloning: identiteit en zelfwaarde + economische heropleving (zie 1a) De beloning zou nooit worden gekregen.

12 4 mensbeeld De mensen zijn verschillend: sommigen zijn superieur en anderen zijn inferieur. De waarde van de mens is afhankelijk van zijn raciale afkomst. Pseudo-darwinisme (pseudo=vals): door jouw positie in de evolutie behoor je tot een superieur ras (arische) of tot een inferieur ras (bv. Slavische rassen) Sommigen zijn zelfs een misgroeiing van de natuur (joodse ras of de homoseksuelen) of een bastaard-ras (bv. Zigeuners).

13

14 5wereldbeeld De verschillende rassen moeten onder mekaar een hiërarchie maken waarbij de superieure rassen moeten heersen en de andere onderwerpen. Op die manier kunnen ze meer ‘lebensraum’ verwerven en uitbreiden. De rassen mogen zeker niet vermengd worden. De ontsporingen van de natuur moeten worden vernietigd.

15

16

17 De personencultus van AH gaf hem een goddelijke status.
6. Godsbeeld De personencultus van AH gaf hem een goddelijke status. Ontmoetingen werden beschreven als religieuze ervaringen Gebed voor en tot AH

18

19


Download ppt "Het nazisme."

Verwante presentaties


Ads door Google