De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Saint-Emilion Een vergelijking…..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Saint-Emilion Een vergelijking….."— Transcript van de presentatie:

1 Saint-Emilion Een vergelijking….

2 Jurade van Saint-Emilion

3

4 Exportgegevens

5

6 Lussac Saint-Emilion

7 Ligging Op 48 km ten NO van Bordeaux Meest noordelijke satellietgemeente Gemeente Lussac Bodem Centrum: kalkplateau, bedekt met fijne laag zand Zuiden: leem-kalk Noorden: klei Wijngaard 1500 ha – hl – 1.5% van AOC rode Bordeaux 70% merlot Rest cabernet franc – cabernet sauvignon 5500 stokken per ha Vaak familiale kleine domeinen: 5 tot 8 ha 20% door coöperatieve gevinifieerd Controle Audit van productiegereedschap (wijngaard en kelder) om de 5 jaar Jaarlijkse controle van de wijn bij botteling door extern Controle-organisme

8 Puisseguin Saint-Emilion

9 Ligging 48 km ten NO van Bordeaux 16 km van Libourne Meest oostelijke satellietgemeente Gemeente Puisseguin Bodem Zuidelijk en zuid-oostelijk georiënteerd Leem-kalkbodem Vrij homogeen Wijngaard 750 ha – hl – minder dan 1% AOC rood Bordeaux 80% merlot Rest cabernet franc en cabernet sauvignon 5.500 stokken per ha Kleine domeinen : 8-10 ha Helft van de appellatie door coöperatieve gevinifieerd

10

11

12

13 Montagne Saint-Emilion

14 Ligging Meest westelijk gelegen satellietgemeente, grenst aan Lalande de Pomerol Naam verwijst naar het heuvelachtig landschap Sporen van Gallo-Romeinse nederzettingen 3 gemeenten: Montagne – Saint-Georges – Parnac Bodem Leem-kalkbodem op het plateau Kalk-kiezelbodem op hellingen Wijngaard 1600 ha – grootste satellietgemeente Merlot 70 % Rest = cabernet franc en cabernet sauvignon Kastelen met grote verschillen in oppervlakte wijngaard, enkele kastelen met meer dan 30ha Familiale domeinen: 5 à10ha

15 Saint-Georges Saint-Emilion

16 Ligging Grenst aan Saint-Emilion Overblijfselen van vestigingen van Ausonius, dichter- consul - wijnbouwer Bodem Bijna uitsluitend leem-kalk Uniform, goed drainerende bodem Expositie: Z en ZW Wijngaard 200 ha : kleinste satellietgemeente Merlot 78% - Cabernet Franc 15% - Cabernet Sauvignon 10 % en Malbec 5% 5500 stokken per ha – max 50hl/ha Familiale bedrijven meestal kleiner dan 10ha Veel door coöperatieve gevinifieerd

17 Saint-Emilion

18 Bodemtypes Saint-Emilion

19 Bodemtypes Saint-Emilion
Plateau: Klei-kalkbodem op calcaire à astéries   Côtes: klei-kalkbodem op molasses du Fronsadais (kalkzandsteen) Pieds de Côtes: kiezel en klei-leembodem op molasses remaniées Valleien: kiezel en zandbodem

20 Druivenrassen Merlot : overwegend gaande van 50 tot 100%
Merlot : overwegend gaande van 50 tot 100% Cabernet Franc: afhankelijk van het bodemtype Cabernet Sauvignon: in de minderheid, vaak volledig afwezig

21 Saint-Emilion - classificatie
Saint-Emilion AOC Saint-Emilion Grand Cru AOC Daarnaast bestaat ook de vermelding: Grand Cru Classé en Premier Grand Cru Classé (deze laatste onderverdeeld in A en B) De klassering Grand Cru wordt elk jaar herzien. De klassering van Grand Cru Classé en Premiers Grand Cru Classé om de 10 jaar. De laatste herziening dateert van 2012

22 Classificatiecommissie
7 personen uit de wijnwereld, benoemd door het Nationaal Comité van wijnen en gedistilleerd, Van buiten Saint-Emilion om belangenconflict uit te sluiten Aanvraagprocedure Aanvraag bij INAO ten laatste op 30 september 2011, zowel door de kastelen die al geklasseerd zijn als door hen die de ambitie hebben de lijst te vervoegen. Gefundeerd aanvraagdossier moet worden ingediend, met: Nauwkeurige opgave van het gebruikte wijngaardoppervlak van het château en de verplichting dit niet te wijzigen zonder voorafgaandelijke goedkeuring van het INAO Bewijsmateriaal van de reputatie van het château Informatie over distributiemethoden en toegepaste prijzen Beschrijving van alle technische factoren Referentie van elementen die nuttig zijn voor de beoordeling door de commissie

23 Onderzoek van aanvraag
Commissie doet beroep op 2 officieel erkende instanties: Qualisud en Bureau Veritas Certification. Alle châteaux krijgen een nauwgezette controle: terroir, bodemtype, beheer van wijngaard en werk in de kelder, gebruikte uitrusting, inrichting en receptiecapaciteit, marktkanalen, wijnprijzen, persartikels, reputatie , enz… Een panel van experten beoordeelt: 10 jaargangen voor de status van grand cru classé 15 jaargangen voor de status van premier grand cru classé Alle wijnen worden in dezelfde condities blind geproefd onder controle van een erkende instantie.

24 Criteria Grand cru classé Premier grand cru classé
Degustatie: 50% van de totaalscore Reputatie (promotie, distributie, prijs): 20% Domein en terroir (grenzen van domein, uniformiteit en terroir): 20% Exploitatie (beheer van wijngaard en het wijn maken): 10% Premier grand cru classé Degustatie: 30% van de totaalscore Reputatie: 35% Domein en terroir: 30% Exploitatie: 5%

25 Voorwaarden voor classificatie
Grand cru classé: minimum 14 op 20 Premier Grand Cru Classé: minimum 16 op 20 Beroepsprocedure Kandidaten die niet geslaagd zijn, worden per brief verwittigd. Krijgen 2 weken de tijd om bijkomende argumenten aan te brengen Na 10 maanden grondig werk legt de classificatiecommissie de nieuwe classificatielijst van 2012 op 6 september 2012 ter goedkeuring voor aan de Nationale Wijncommissie van het INAO. Ministerie van Landbouw maakt de classificatie officieel door middel van een ministerieel besluit

26 Classificatie (7 november 2012)

27

28 Château Haut Jamard 2012 Lussac St-Emilion AOC
Surface: 10 ha 50 a Types de sols: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 80 % - Cabernet Franc 5 % Cabernet Sauvignon 15 % Age moyen des vignes: 35 ans Taille: Guyot Simple Vendanges: Mécaniques Types de cuves: Béton Elevage: 100% barrique 1 vin Production moyenne / an: bouteilles

29 Château Puisseguin-Curat 2011 Puisseguin St-Emilion AOC
Surface: ha 77 a 67 ca Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 70 % - Cabernet Franc 25% Cabernet Sauvignon 5% Age moyen des vignes: 25 ans Taille: Guyot Double Vendanges: Mécaniques Types de cuves: Inox Elevage: Cuves 70 % Barriques neuves 15 % Barriques 1 vin et plus Production moyenne/an: bouteilles

30 Château Bernateau 2012 St-Emilion Grand Cru AOC
Surface: 7 ha 58 a 68 ca Type de sol: Argiles rouges et brunes sur calcaire à astéries, Sols argilo-calcaires, Sols argilo-calcaires sur molasse du Fronsadais Cépages: Merlot 72 % Cabernet Franc 25 % Petit Verdot 3 % Age moyen des vignes: 40 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Inox Elevage: Barriques neuves 100 % Production moyenne/an: bouteilles

31 Château Gaillard 2010 Saint-Emilion Grand Cru AOC
Surface: ha Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 70 % - Cabernet Franc 30 % Age moyen des vignes: 50 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Béton Elevage: Barriques 1 vin Production moyenne/an: bouteilles

32 Château Carteau Côtes Daugay 2009 Saint-Emilion Grand Cru AOC
Surface: ha Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 70 % - Cabernet Franc 25% Cabernet Sauvignon 5 % Age moyen des vignes: 30 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Béton, Inox Elevage: Barriques neuves 50 % Barriques 1 vin Production moyenne/an: bouteilles

33 Château Cantenac 2010 Saint-Emilion Grand Cru AOC
Surface: ha Type de sol: Graves récentes Cépages: Merlot 75 % Cabernet Franc 20 % Cabernet Sauvignon 5 % Age moyen des vignes: 38 ans Taille: Guyot Double, Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Béton, Inox Elevage: Barriques neuves 40 % Barriques 1 vin Production moyenne/an: bouteilles

34 Château Petit Faurie de Soutard 2008 Saint-Emilion Grand Cru Classé
Surface: 8 ha Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 65 % Cabernet Franc 30 % Cabernet Sauvignon 5 % Age moyen des vignes: 30 ans Taille: Guyot Double Vendanges: Manuelles Types de cuves: Bois, Inox Elevage: Barriques neuves 50 % Barriques 1 vin et plus Production moyenne/an: bouteilles

35 Château Magdelaine 2008 Château Bélair-Monange 1er Grand Cru Classé (B) Saint-Emilion Grand Cru AOC
Surface: ha 30 a (dont ½ plateau) Type de sol: Sols argilo-calcaires Cépages: Merlot 90 % - Cabernet Franc 10 % Age moyen des vignes: 45 ans Taille: Guyot Simple Vendanges: Manuelles Types de cuves: Inox Elevage: Barriques neuves 40 % Barriques 1 vin et plus 60 % Production moyenne/an bouteilles !! 1952 => gekocht door JP Moueix => overgenomen door Château Bélair-Monange

36 St-Emilion vs. St-Emilion Grand Cru
AOC St-Emilion AOC St-Emilion Grand Cru Opbrengst: kg/ha (65hl/ha) Mostgewicht 180 g suiker/l Minimum alcoholgehalte: 11,0 vol-% Opbrengst: kg/ha (55hl/ha) Mostgewicht: 189g suiker/l Minimum alcoholgehalte: 11,5 vol-% 14 maanden langere lagering (vat, cuve, fles) voor Grand Cru


Download ppt "Saint-Emilion Een vergelijking….."

Verwante presentaties


Ads door Google