De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar Woensdag 13 juni 2018 XANTHE Welkomst.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar Woensdag 13 juni 2018 XANTHE Welkomst."— Transcript van de presentatie:

1 Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar Woensdag 13 juni 2018 XANTHE Welkomst woorden – iedereen aanwezig? (rond de 40 man; Martine wordt gebeld door laatkomers) Wij zijn vandaag met mensen van gemeente Utrecht en Eindhoven uit het ruimtelijk domein en/of aangehaakt bij de invoering van de Omgevingswet. Daarnaast zijn er een aantal aanwezigen die vanuit andere organisaties zoals RWS en VNG betrokken zijn bij het DSO programma. Ter info – we geven een korte context introductie en gaan zo snel mogelijk over naar de demo. Van 11:00-12:30 de presentatie, demo en mogelijkheid voor discussie. Rond 11:45 even tijd voor een pauze met een drankje. Om te beginnen en voor we de inhoud induiken, -- kort teamleden voorstellen en de context waarin deze samenwerking is ontstaan introduceren en met name de rol vh kadaster verduidelijken.

2 Gebiedsscan team XANTHE E.A. ZICHZELF VOORSTELLEN
Eerst pilotteam – iedereen eigen rol in gemeente en in pilot kort aangeven. Dan Albert, Martine en Leo. *Voordat we ingaan op de Gebiedsscan wil ik graag de rol van het kadaster en de Proeftuin Kadaster verduidelijken, dit is van belang m.b.t. het maken van onderscheid tussen de rol van Kadaster als mede-ontwikkelaar van het DSO en deze Proeftuin vh Kadaster om op experimentele wijze beter vorm te kunnen geven aan de informatiehuizen Ruimte en Bouw én de informatieproducten waarin wij dienen te voorzien.

3 Context: Proeftuin Omgevingswet Kadaster
Doel: samen leren door te experimenteren Activiteiten: business-analytische en/of demo-omgeving ontwikkelende pilots Output: lessons learned, adviezen (en visualisaties) Scope: per pilot focus op 1 use case Vraag gestuurd: in de Proeftuin zoeken wij gezamenlijk uit hoe gebruiksvragen van partners (mede) door Kadaster diensten ondersteund kunnen worden, per pilot kijken wij welke baten voor elke deelnemende partij erin verwerkt kunnen worden. Aanbod   Vraag Proeftuin OK is experimenteer omgeving Kadaster ≠ DSO programma XANTHE Hoe Proeftuin OK als intern project initieel is ontstaan. Op dit moment wordt de Proeftuin vooral ingezet ter voorbereiding op het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het Kadaster wil daarbij beter inzicht krijgen in de gewenste informatieproducten die er vanuit de domeinen Ruimte en Bouw nodig zijn voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en de mogelijke toepassingen van Linked Data. In samenwerking met andere overheidsorganisaties onderzoeken we hun toekomstige behoeften én die van andere gebruikers. Hierin toetsen wij wat de concrete vraag is van de doelgroep en gaan wij samen aan de slag om het (digitale) aanbod hierop af te stemmen en te visualiseren.

4 Aanleiding Gebiedsscan
Uitgangspunt Omgevingswet: gelijke informatie voor iedereen. Deze informatie wordt ontsloten via een digitaal platform. Pilot Gebiedsscan: gevoel krijgen bij zo’n digitaal platform waarop iedereen informatie kan vinden om ruimtelijke ontwikkelingen verder te brengen. Iedereen = initiatiefnemers, ondernemers, burgers, projectontwikkelaars, gemeenten en dus ook jij! CORNÉ EN MARCEL Bij ‘gevoel krijgen bij zo’n digitaal platform’ kun je vertellen dat dat gaat om: Een kleine proefomgeving die we langzaam gaan vullen op een manier en met info die WIJ handig vinden. Bij de ingang van de omgevingswet hebben wij dan gewoon iets dat werkt en waar we blij mee zijn. We gaan er vanuit dat het één op één overgezet kan worden naar het DSO van het rijk. Dan ziet het er misschien iets anders uit. Maar dit is geen dubbel werk; de informatiebehoefte bepalen en informatie verzamelen moeten we sowieso doen. Gevoel krijgen bij: Om wat voor soort informatie gaat het eigenlijk. Hoe hou je het wel een beetje overzichtelijk en gericht op wat iemands vraag is Wat betekent het voor hoe wij informatie aan moeten leveren? Wat betekent dat bijvoorbeeld voor beleidsmedewerkers? Hoe stop je een gebiedsvisie/omgevingsvisie in zo’n digitaal systeem? Als we geen boekjes meer maken, hoe schrijf je dan en waarin (word, desta…?)? Wanneer kan een initiatiefnemer er mee uit de voeten en wanneer is het te ingewikkeld? Hoe vindt hij snel informatie en antwoorden? Wat je er voor moet doen: hardware, software, data, koppelingen, processen ….

5 Gebiedsscan – de gebruiker
Onze beoogde gebruiker is een initiatiefrijk mens die op vrijdagavond met een wijntje op de bank zit en een goed idee heeft. Iets met de fysieke leefomgeving. Kan dit? Hoe wordt het idee rijker? Wie wil er meedoen? Vind de gemeente dit wel oké? CORNÉ EN MARCEL

6 De andere gebruiker: jij!
Gedreven collega’s die mooie integrale gebiedsontwikkeling mogelijk maken of initiatieven verder helpen of burgers kunnen uitleggen waarom er een vergunning nodig is. CORNÉ EN MARCEL Klopt het plaatje van Eindhoven?

7 Gebiedsscan, laten we eens gaan kijken
CORNÉ EN MARCEL – TIM AD KNOPPEN + AANVULLEN U ziet een demo (openen in Google Chrome of Mozilla Firefox) van de voorziening, de voorlopige bevindingen deel ik met u en er is ruimte om met elkaar en ons in gesprek te gaan. Vooraf geen mitsen en maren vertellen. Mensen zien vanzelf wel dat het nog niet af is. Je kunt gewoon dingen zeggen als: dit is een eerste opzet, hier zouden we nog … willen. Wat vinden jullie? Ga het gesprek aan terwijl je door de gebiedsscan heen loopt. De Wow-factor kun je gewoon terloops vertellen. Hoeft ook niet volledig te zijn. Ik zou die twee sheets achterwege laten. Loop er rustig doorheen/geef die demo en dan voelen mensen zelf ook de Wow-factor. Bewijslast aanvoeren op twee sheets komt zwak over. Is nergens voor nodig.

8 Gebiedsscan ondersteunt Uitnodigingsplanologie
Door: Het inspireren van initiatiefnemers met diverse soorten gebiedsinfo op een gebruiksvriendelijke manier; Waarbij initiatieven gedeeld kunnen worden zodat anderen daarin kunnen “participeren”; Dit ter voorbereiding op een zo compleet mogelijk initiatief voor de vergunningsaanvraag. CORNÉ EN MARCEL

9 Gebiedsscan is dus een (bescheiden) platform waarmee:
Met geo-producten kan worden voorzien in de voor initiatiefnemers noodzakelijke informatie in initiatief- en intakefase Initiatiefnemers maximaal kunnen worden ondersteund bij de uitvoering van gemeentelijke ambities en doelen De voorbereiding op de proces veranderingen voor het DSO maximaal faciliteren Concrete aanbevelingen ten aanzien van geo-informatie; mede ook t.b.v. awareness in de organisatie CORNÉ EN MARCEL Nog even herhalen waarom we dit doen. Licht toe wat geo-producten zijn. Slide 6, tekst “proces verandering voor het DSO maximaal faciliteren”: wees erop voorbereid dat hierover verduidelijkende vragen kunnen worden gesteld, als: wat bedoel je hiermee? Zorg er onderling voor dat iemand dan helder antwoord kan geven!

10 En nu? Met jullie opmerkingen kunnen we de Gebiedsscan weer beter maken We vragen het meer mensen en laten het groeien aan de hand van de behoefte die we horen We gaan in de komende maanden een roadtrip doen! Zijn er nog vragen? CORNÉ EN MARCEL --- DICUSSIE = ALLEN 

11 Bedankt!

12 Overige dia’s indien nodig onderstaand.
*Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

13 Gebiedsscan, data overzicht
Informatieve datasets: Omgevingsinformatie Historie Gebiedsfunctie en bedrijvigheid Vergunningen Kerncijfers Woningbouwprojecten Project en initiatief informatie: Overzicht en visie Toetsingskaders Vergunningen Omgevingsinformatie Nieuws Deelnemers Uitgangspunt voor de toekomst t.a.v: “Beleg en beheer van de data op een logische plaats”. Drie bronomgevingen zijn hiervoor relevant Algemene en landelijke datasets van KDP Gemeentelijke data van gemeente WMS informatie van PDOK/NGR De data zal zoveel mogelijk “real time” up-to-date gehouden worden op bronlocatie. De applicatie maakt gebruik van real-time bevragingen. *Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

14 Gebiedsscan, dataset details
Categorie Dataset Bron Update frequentie Omgevingsinformatie BRT Plaats KDP API Gelijk aan bron BRT Functioneel gebied KDP SPARQL endpoint Eenmalige load 2018 voor nu Ruimtelijke Plannen NGR RP WMS BAG Dagelijks Kadastrale grenzen BRK Archeologie Eindhvn ArcGis API Eindhvn Rws Geluidskaarten NGR RWSgeluidskaarten WMS Bomen Bomen shape files Utrecht (GEO JSON) Historie Gemeentelijke monumenten Eenmalige load 2018 voor nu – API ook mogelijk Rijksmonumenten Inspiratie Beeldmateriaal Beeldbank Eindhvn (GEO JSON) Eenmalige load Gebiedsfunctie en bedrijvigheid SBI-codes KvK dataset hackathon SBI standard classification 2008 Eenmalige load van KvK, SBI Vergunningen Vergunningen Eindhoven data.eindhoven API Kerncijfers CBS wijken en buurten KDP Eenmalige load van 2015 Woningbouwprojecten KDP API is niet compleet vandaar NGR WMS -> heeft geen links en externe verwijzingen beschikbaar **Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

15 Gebiedsscan, architectuur
*Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

16 Uitwerking doelstelling
Het resultaat moet inzicht geven in: Wat je er mee wil – laten zien aan planmakers en stakeholders; Wat je er voor moet doen – de Geo en data mensen voorbereiden op de stap in de toekomst Hardware Software Data Koppelingen Processen Hoe weet je zeker dat wat we doen bij DSO aansluit? *Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

17 Gebiedsscan – waar in het proces
*Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

18 Gebiedsscan – de WOW-factor
Inspiratie door bijvoorbeeld historische data en beeldmateriaal. Zoals historische luchtfoto's en hun verhaal; Sturing en Inspiratie door ambities, visies en gemeentelijk beleid uit te dragen; Sturing op kwaliteit en haalbaarheid door laagdrempelig aanbieden van regelgeving; Maatschappeijke draagkracht, door initiatieven te delen met de omgeving en meningen, bezwaren en wensen in te laten brengen op een initiatief; Participatie, door inwoners/belanghebbenden de gelegenheid te geven om initiatieven te beoordelen, te delen en over het initiatief te debatteren; Kun je vertellen bij demonstratie *Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen

19 Gebiedsscan – de WOW-factor
Nieuwsgaring, door toevoeging van RSS-feeds (over projecten en initiatieven) door nieuwssites en social media; Sterkere voorstellen, door digitaal begeleiden van een aanvraag omgevingsvergunning (van globaal idee, middels participatie naar aanvraag vergunning); Kostenbesparing, in het beoordelen van projectinitiatieven (zowel programmatisch als ruimtelijk); Lagere faalkosten, door beter begrip van regels en andere omgevingsfactoren kansrijkere initiatieven formuleren. Kun je vertellen bij demonstratie *Mogelijk handig om te tonen bij het beantwoorden van vragen


Download ppt "Eindpresentatie Pilot Gebiedsscan Eindhoven - Utrecht Informatie voor gebiedsontwikkeling digitaal bij elkaar Woensdag 13 juni 2018 XANTHE Welkomst."

Verwante presentaties


Ads door Google