De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beter denken om beter te vergaderen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beter denken om beter te vergaderen"— Transcript van de presentatie:

1 Beter denken om beter te vergaderen
De denkhoeden van De Bono

2 Toelichting over de zes hoeden (volgende dia)
Inleefspel 1 6 spelers, die elk een andere rol krijgen De anderen van de groep zijn observatoren, die de rollen niet vooraf kennen. Rollenspel: vakvergadering over de keuze van een handboek Reflectie door de observatoren: Wat viel op? Welke eigenschappen hadden de verschillende hoeden? Toelichting over de zes hoeden (volgende dia) Daarna reflectie: welke hoed draag jij vooral tijdens vergaderingen?

3 Welke hoed zet je op? Denk-hoeden Denkstijl Kenmerken Vragen
witte hoed objectief - analytisch Je gaat uit van objectieve informatie, feiten en cijfers. Wat weet ik? Welke informatie heb ik nog nodig? rode hoed gevoelsmatig Je reageert vanuit je emoties, intuïtie, ingevingen en vermoedens. Hoe voel ik mij hierbij? Wat zegt mijn intuïtie mij? zwarte hoed negatief - kritisch Je bent advocaat van de duivel, ziet nadelen, vraagt je af waarom iets niet zal functioneren. Wat kan fout lopen of moeilijk zijn? gele hoed positief - optimistisch Je bekijkt het van de zonnige kant, zoekt voordelen. Wat is goed en haalbaar in het idee? groene hoed creatief Je mag “freewheelen” in je manier van denken, brengt alternatieven en nieuwe ideeën aan. Hoe kan het anders? blauwe hoed beschouwend - controlerend Je bent de dirigent die het proces in de gaten houdt. Hoe kan ik alles efficiënt laten verlopen?

4 Inleefspel 2 Iedereen draagt nu de groene hoed. De anderen van de groep observeren opnieuw. Rollenspel: vakvergadering over het thema voor een vakoverschrijdend talenproject; inbreng van de vakgroep talen tijdens de opendeurdag; de planning van de vakgroepwerking volgend schooljaar (waar en wanneer?) Reflectie door de observatoren: Wat is het verschil met het vorig inleefspel? Wat doet dit inleefspel jou besluiten? Daarna reflectie: welk effect zou het hebben indien we allemaal een witte hoed opzetten?

5 Inleefspel 3 Neem een hoed en leef je in. Na 1 min worden de hoeden doorgegeven thema : de directie vraagt om een leerlijn rond spreekvaardigheid  op te stellen, want de doorlichting komt eraan.    Daarna reflectie: hoeveel hoeden kan je op een vergadering dragen? Soms is het nodig om van hoed te veranderen, bvb:..... Voor - en nadelen van de verschillende hoeden? Is deze techniek bruikbaar in je vakgroep?


Download ppt "Beter denken om beter te vergaderen"

Verwante presentaties


Ads door Google