De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Acuut Ziek Kind Thuis Mobiel Medisch Team, verpleegkundige Richard Zweep 20-9-2018.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Acuut Ziek Kind Thuis Mobiel Medisch Team, verpleegkundige Richard Zweep 20-9-2018."— Transcript van de presentatie:

1 Acuut Ziek Kind Thuis Mobiel Medisch Team, verpleegkundige Richard Zweep

2 Indeling Inleiding, voorstellen. Historie mobiel medisch team.
Team indeling en taken. Inzet criteria. Casus. Stelling. Vragen.

3 Historie Het idee om traumahelikopters in te zetten ontstond in de jaren tachtig In nauwe samenwerking met de medische wereld ontwikkelde de ANWB daarop de traumahelikopter die een mobiel medisch team naar de plaats van het incident brengt. Daarnaast zorgen de helikopters incidenteel ook voor vervoer van het slachtoffer naar een ziekenhuis. 1997 is Amsterdam, VU, als proef begonnen. Ziekenfondsraad positief advies regering. 1999, 10 traumacentra, 4 locaties MMT. Daglicht inzet. Sinds 2011 alle 4 stations 24/7. toen het voor ambulances steeds moeilijker werd om op het dichtslibbende Nederlandse wegennet hun weg te vinden.

4 Team indeling/Taken Piloot. Arts. Verpleegkundige. HLO/chauffeur.
Veel militaire vliegers. In Groningen anesthesisten Combi baan, ambulance of seh.

5 Inzet criteria. Trauma met beknelling. AB probleem. Kinderen.
Extra pijnstilling. Schedel hersenletsel. Op aanvraag van ambulance personeel.

6 Kinderen. Slechte start. Problemen tijdens de bevalling.
Congenitale afwijkingen. VB: Pierre Robin Sequentie.(stickler,Tracher Collins) ASD,VSD. Open ductus(prostaglandine) Ritmestoornissen. Verdrinkingen. Koortsstuip. Sudden infant death syndroom. Trauma. Gehemelte spleet, kleine kin, tong past niet goed in de mond Heeft de baby een kleine onderkaak, een gehemeltespleet (schisis) én een tong die ver naar achteren ligt, dan heet dit Pierre Robin sequentie. Treacher Collins syndroom is een gezichtsafwijking.(Ze hebben een kleine kaak. Ze hebben vaak een open verhemelte) De afwijkingen zijn direct bij de geboorte te zien. Door de afwijkingen aan de kaak, de neus en het verhemelte hebben baby's met Treacher Collins syndroom veel problemen met drinken. Ook ademhalingsproblemen komen vaak voor. Later onstaan er gebitsproblemen door de kleine kaak. Veel kinderen met Treacher Collins hebben hoorproblemen.

7 Casus 1. Melding van een pasgeboren kind, 4 uur oud nu slap en bleek.
Ambulances zijn onderweg. Verpleegkundige gaat navigatie opstarten. Piloot start de helicopter. Arts controleert de melding, communicatie MKNN. HLO trekt brandweer pak aan en waarschuwt beveiliging.

8 En Route PAP, pre arrival patiënt. Wat kunnen we aantreffen.
Gewicht uitrekenen, medicatie. Mogelijke oorzaken. Landing locatie. Politie.

9 Landing, aankomst. Het team kijkt wat de beste locatie is.
De arts neemt een rugzak mee. De verpleegkundige staat voor de heli om de veiligheid te waarborgen. De politie neemt dat over. Lopen, auto, fiets

10 Situatie in huis. 2 ambulance teams zijn bezig met BLS en ALS

11 MMT MMT krijgt een snelle overdracht AVP auto 1.
MMT neemt de airway, breathing over. Verpleegkundige zorgt voor intubatie materiaal en medicatie. De ALS wordt gecontinueerd. 4 H, 4 T wordt hardop uitgezocht. Verloskundige, ouders anamnese. Normale bevalling. Geen tekenen van foetale nood gezien. Navelstreng niet om de hals. Geen problemen tijdens de zwangerschap. Ouders zijn niet in staat om helder na te denken. Beschuit met muisjes staan op tafel.

12 Complicerende factoren.
Veel mensen, klein kind. Stressvolle situatie thuis. Mensen kunnen bijzonder reageren. Emotie collega’s.

13 ABCD Een 4 uur oud kind, niet reagerend op prikkels.
A= wordt vrijgehouden door handen avp. B= kind wordt beademd met ambu ballon. C= kind heeft geen eigen circulatie, botboor geplaatst. Ritme controle = Asystolie. D= 1-1-1 Glucose 5 BLS en ALS

14 Handelingen MMT Kind wordt geïntubeerd, met medicatie.
Tweede lijn wordt ingebracht. Oorzaken wordt in kaart gebracht. Juiste ziekenhuis wordt ingelicht. IVM BLS wordt vervoerd met de ambulance.

15 Overdracht MCL Kind wordt op de seh opgevangen door een reanimatie team, kinderarts. Nagedacht over mogelijk aangeboren hartafwijking. Vervoer na stabilisatie naar UMCG.

16 Uitslag Casus 1 Er zijn geen aangeboren hartafwijkingen gevonden.
Kind is met eigen ritme en ah overgebracht naar de IC in het UMCG. De toekomst….

17 Casus 2. Melding zelfde als casus 1. Kind aangetroffen door kraamzorg.
BLS is opgestart door kraamzorg. Baby lag in de wieg.

18 ABCD Airway = wordt vrijgehouden door avp.
Breathing = geen eigen ah, baby wordt beademd. Circulation = geen eigen circulatie, BLS en botboor geplaatst. Ritme = Asystolie Disability = 1-1-1 Glucose 4.0 Huidskleur is wit/grauw.

19 Verloop casus Er is langdurig ALS toegepast.
Iom met alle betrokkenen wordt er besloten om te stoppen. Op dat moment krijgt de baby weer ritme en output. Baby is met ambulance vervoerd naar MCL.

20 Uitslag Kind kreeg kort na aankomst MCL weer een circulatie stilstand en het reanimatie team heeft toen besloten om te stoppen(na A.L.S) Obductie wees uit: Coarctatio aorta. Wat is coarctatio aortae? Coarctatio aortae is een aangeboren vernauwing in de grote lichaamsslagader oftewel de aorta. Deze vernauwing bevindt zich net voor of ter hoogte van de ductus arteriosus. De ductus is de verbinding tussen lichaamsslagader en longslagader. Hoewel coarctatio aortae het meest wordt geconstateerd bij baby’s van 1 tot 3 weken oud, kan het ook op latere leeftijd worden ontdekt. Een coarctatio aortae zonder bijkomende hartafwijkingen (een geïsoleerde aortacoarctatie) wordt bij ongeveer 100 kinderen per jaar in Nederland geconstateerd. De aortavernauwing belemmert de bloedstroom naar het onderste deel van het lichaam zoals darmen en nieren. De nieren spelen een grote rol bij het reguleren van de bloeddruk. De verminderde doorbloeding van de nieren en een lagere bloeddruk in de nieren leiden tot het opjagen van de pompkracht van de linkerkamer. Hierdoor wordt er enerzijds meer bloed voorbij de vernauwing gepompt en anderzijds leidt dit tot een verhoogde druk in de linkerkamer, in het begin van de aorta en in de daaruit ontspringende halsslagaders die naar de armen en het hoofd gaan. Doordat de linkerkamer het bloed met grote kracht voorbij de vernauwing probeert te krijgen, ontstaat er een verhoogde bloeddruk in de bovenste lichaamshelft en een verlaagde bloeddruk in de onderste lichaamshelft. Doordat de linkerkamer tegen een hogere weerstand harder moet pompen gaat deze kamer ook verdikken (hypertrofie). Er bestaan lichte en ernstige vormen van coarctatio aortae:

21 Stelling. Na 25 minuten ALS en persisterende niet-defibrilleerbaar ritme gaan we stoppen met reanimeren. Eens of oneens? Gaan we door tot in het ziekenhuis? Overleg met MMT arts, bellen met kinder arts.

22 vrijdag 2 oktober 2015 HOTEL VAN DER VALK ZWOLLE 09:00 - 17:00
Vragen?? vrijdag 2 oktober 2015 HOTEL VAN DER VALK ZWOLLE 09: :00


Download ppt "Acuut Ziek Kind Thuis Mobiel Medisch Team, verpleegkundige Richard Zweep 20-9-2018."

Verwante presentaties


Ads door Google