De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ontdekkers en Hervormers

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ontdekkers en Hervormers"— Transcript van de presentatie:

1 Ontdekkers en Hervormers
Hoofdstuk 1 Ontdekkers en Hervormers

2 Aantekeningen §1.1 A Prehistorie = (=voorgeschiedenis)
de periode uit de geschiedenis waaruit geen geschreven bronnen zijn gevonden Jagen, vissen en voedsel verzamelen waren de middelen van bestaan. 5 perioden: Prehistorie  tijd van jagers en boeren Oudheid  tijd van Grieken en Romeinen Middeleeuwen  tijd van monniken en ridders Vroegmoderne tijd  1500 – 1800 n.C. Moderne tijd  1800 – nu

3 Aantekeningen §1.1 A Rond v.C.  landbouw uitgevonden in het Midden Oosten Gevolgen: Boeren trokken niet meer als nomaden rond, maar bouwden huizen Zo ontstonden dorpen en landbouwsamenlevingen Hoe ontstonden stedelijke samenlevingen? Landbouw bracht voldoende voedsel op voor de gehele bevolking Bevolking groeit Mensen hoeven niet allemaal in de landbouw te werken Andere beroepen zoals kooplieden, ambachten (bakker, smid etc.) en priesters De Grieken en Romeinen bereikten in de kunst een hoogtepunt. Denk aan gebouwen zoals het Colosseum. De Grieks-Romeinse cultuur werd verspreid over de gebieden die de Romeinen veroverden.

4 Willibrord de apostel der Friezen

5 Karel de Grote

6 Aantekeningen §1.1 A Feodaal bestuur.
Edelen krijgen een stuk land in pacht van de leenheer (koning) Edelen moeten in ruil voor het land : Soldaten leveren Belasting betalen (geld of voedsel) Edelen zweren trouw aan de leenheer

7 Middeleeuwen Renaissance

8 Renaissance Middeleeuwen

9 Middeleeuwen Renaissance

10 Desiderius Erasmus (1466 –1536)
was een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist. Erasmus schreef in 1511 zijn boekje Lof der Zotheid. In dit boek dreef Erasmus de spot met de kerk en gelovigen Geestelijken beschrijft hij als dom en inhalig Het kerkvolk als schijnheilig en bijgelovig Volgens Erasmus moest de kerk niet zoveel aandacht besteden aan uiterlijke dingen. Het ware geloof zat volgens hem diep van binnen.

11 Zoek op: Wat is de Renaissance? Wat is humanisme?

12 Aantekeningen §1.1 B Renaissance: betekent letterlijk wedergeboorte (van de Grieken en Romeinen) het is de naam voor de opbloei van kunst en wetenschap na de middeleeuwen Humanisme: aanhangers lezen weer boeken van de Grieken en Romeinen meer aandacht voor de mens en het leven in plaats van het geloof In de tijd van Ontdekkers en Hervormers vinden er dus grote veranderingen in de manier van denken plaats. De mensen werden veel kritischer.


Download ppt "Ontdekkers en Hervormers"

Verwante presentaties


Ads door Google