De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kick-offbijeenkomst <datum>

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kick-offbijeenkomst <datum>"— Transcript van de presentatie:

1 Kick-offbijeenkomst <datum>
Aanpak Organisatieklimaat Kick-offbijeenkomst <datum> <Ruimte logo organisatie>

2 Welkom!

3 Programma Zorg ook goed voor jezelf uur <naam bestuurder> Dialoog over gezond en veilig werken – uur <naam projectleider> Aanpak Organisatieklimaat uur <manager projecten IZZ of projectleider> Drie rondes drie stappen 13.15 – uur <naam projectleider>

4 Zorg ook goed voor jezelf!
<Naam bestuurder>

5 Persoonlijke anekdote
Starten met een persoonlijke ervaring van de bestuurder op de werkvloer met het gekozen thema (bv werkdruk, fysieke belasting). Een ervaring vanuit ik-vorm verteld over bijv: Moeilijk gedrag van een cliënt en wat dit met je doet. Werkdruk in de zorg en de gevolgen ervan. Dilemma’s op de werkvloer: goede cliëntzorg versus eigen gezondheid. Waarom dit thema mij persoonlijk na aan het hart ligt, wat mij drijft.

6 Beleid door de jaren heen
Korte uiteenzetting van beleid en ontwikkelingen van afgelopen jaren rondom het gekozen thema. We doen al veel en dat is ook nodig. Zorg ook goed voor jezelf!

7 Landelijke tendensen De zorgcomplexiteit neemt toe, daarmee kunnen we de toename van werkdruk niet altijd voorkomen. Gezondheids- en veiligheidsbeleid is niet hetzelfde als je gezond en veilig voelen. Medewerkers die zelf gezond en veilig werken geven betere zorg.

8 Statement Stellig statement waaruit de onvoorwaardelijke steun voor het bespreekbaar maken blijkt. Bijv: Ik wil dat mijn medewerkers zich altijd veilig kunnen voelen op hun werk en dilemma’s die hun gezondheid of veiligheid in de weg staan met elkaar en hun leidinggevende bespreken. Open, eerlijk en oordeelvrij. Iedereen heeft recht op een gezonde werkplek. Dat is beter voor de organisatie, beter voor de medewerker en ook beter voor de cliënt. Daarom zet ik mij persoonlijk in voor dit doel.

9 Dialoog over gezond en veilig werken:
<Thema eerste ronde invullen bv fysieke belasting> <naam projectleider>

10 Discussie Korte dialoog met aanwezigen, aan de hand van voorbeeldvragen. Steeds 1 vraag / stelling in beeld. Bijv.: - Wat is onze norm als het gaat om gezond werken (bv. werkdruk/veiligheid)? - Wanneer is een dialoog een goede dialoog? - Wat zijn de belangrijkste dilemma’s, de dilemma’s die we vaak ervaren? -Leidt kiezen voor je eigen gezondheid tot betere zorg? -Alle afspraken om veilig en gezond te werken zijn aanwezig. Maar ik voel /ervaar geen veiligheid.

11 Aanpak Organisatieklimaat
<naam manager projecten IZZ of naam projectleider>

12 Organisatieklimaat

13

14 Maak gezond en veilig werken bespreekbaar
Doel Dialoog over dilemma’s vanuit vakmanschap en professionalisering. Dialoog van werkvloer tot bestuur/directie en vice versa. Met dialoog start een oplossing voor gezond en veilig werken. Resultaat De dialoog over gezond en veilig werken is een vanzelfsprekend onderdeel van ons werk.

15

16 Uitleg aanpak De aanpak bestaat uit drie stappen.
De teams doorlopen iedere ronde drie keer. De organisatie heeft een keuze gemaakt over welk thema welke op dit moment het belangrijkste is of voor problemen zorgt. In onze organisatie is dat <thema noemen> Stap 1: ‘Teampeiling’ hierin geven de medewerkers individueel hun mening over één thema. (Eventueel aangevuld met teamcoachingssessies) Stap 2: ‘Teamdialoog’ hierin gaat het team met elkaar in gesprek over de stellingen en uitkomsten van de peiling. Stap 3: ‘Bestuurder op de werkvloer’ hierin komt een bestuurder/directeur op de werkvloer en gaat het team met hem/haar in gesprek over de uitkomsten van de teamdialoog.

17 Wie zijn betrokken bij de Aanpak?
1. Projectteam Projectleider: stuurt het project op procesniveau aan en is het aanspreekpunt voor de interne organisatie. .. 2. Deelnemers aan de Aanpak Organisatieklimaat Zorgmedewerkers op de werkvloer: zij voeren de dialoog in hun team. Teamleiders/taakverantwoordelijken: zij zorgen dat de dialoog in hun team op gang komt en blijft. Bestuurder/directeur: één persoon in het hoger management van de organisatie. Hij of zij draagt de Aanpak Organisatieklimaat uit in woord en daad.

18 Drie rondes drie stappen
<naam projectleider>

19 Stap 1 Teampeiling Ophalen van de meningen van Zorgmedewerkers als input voor de teamdialoog. Website waar je anoniem kunt reageren op stellingen over gezond en veilig werken. Werkt op pc, tablet, smartphone, invullen kost 10 minuten Eerste Teampeiling: [datum!]

20 Teamcoachingssessies
De teamleiders/taakverantwoordelijken krijgen iedere ronde een teamcoachingssessie van een professionele teamcoach: tools en methodieken om eigen competenties om een dialoog met teams te voeren te versterken, verhogen kwaliteit van het gesprek in het team, het team in staat stellen gezamenlijke afspraken te maken over het thema, medewerkers in hun kracht zetten en vergroten zelfstandigheid, leren begeleiden van het proces in het team. De teamleider heeft geen actieve rol in de inhoudelijke discussie! Eerste teamcoachingssessie voor teamleiders/taakverantwoordelijken: [datum] (dagdeel)

21 Stap 2 Teamdialoog De zorgmedewerkers gaan in dialoog over <thema ivullen>. Face-to-face, tijdens werkoverleg ( min). Resultaten van de (online) discussie worden besproken onder leiding van de teamleider, die hiervoor teamcoachingsvaardigheden inzet.

22 Stap 3 Bestuurder op werkvloer
De bestuurder komt langs om in gesprek te gaan met de zorgmedewerkers over het onderwerp <thema invullen>. Op een vooraf aangekondigde datum, tijdstip (30-60 min) en locatie. Ieder teamlid is welkom (minimaal 3). Open gesprek van beide kanten, oordeelvrij!! Bestuurder neemt de uitkomsten van het gesprek mee naar het hoger management- team en koppelt de vervolgacties terug aan het team.

23 Wat hebben we tot nu toe gedaan?
Vertel wat je in de voorbereidingsfase hebt gedaan. Wie zijn er betrokken? Draaiboek gemaakt? Waar staan we nu?

24 Planning Aanpak Organisatieklimaat
Activiteiten en mijlpalen Op weekniveau Over de projectperiode

25 In drie rondes komen tot een eerste dialoog

26 “Tijdens de gesprekken kwam naar voren dat we beter voor ons zelf moeten zorgen willen we de optimale zorg aan cliënten kunnen geven. Het voor onszelf zorgen schiet er nog wel eens bij in” Ervaringen . “Vooral bij de ronde over psychische belasting kwam in ons team een goede discussie op gang. Teamleden waren heel open. Dat is niet altijd het geval. Er kwamen echt goede zaken op tafel.”

27 1e Tafelronde Opdracht: Stelling:

28 2e Tafelronde Opdracht: Stelling:

29 3e Tafelronde Opdracht: Stelling:

30 En nu volhouden! www.izz.nl/organisatieklimaat
Volhouden en deel laten uitmaken van je dagelijkse werk. Houd de dialoog over gezond werken op gang Zet het op de agenda van het teamoverleg Maak tijd vrij om te praten over je eigen gezondheid

31 We maken er een succes van!
Als bestuurder/directeur ambassadeur is van de aanpak, heeft het draagvlak en worden er mooiere resultaten behaald! De gedreven projectleider zorgt voor een soepele uitrol van het project en zorgt voor verbinding. De teamleider die stuurt op proces en niet op inhoud bereikt mooie resultaten. Als medewerkers oplossingsgericht zijn en bereid zijn om het gesprek aan te gaan dan worden er snel resultaten geboekt. Teams die van elkaar willen leren zijn het meest succesvol in deze aanpak.

32 We spreken elkaar binnenkort!


Download ppt "Kick-offbijeenkomst <datum>"

Verwante presentaties


Ads door Google