De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waarom ik deze spreekbeurt heb gekozen:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waarom ik deze spreekbeurt heb gekozen:"— Transcript van de presentatie:

1 Waarom ik deze spreekbeurt heb gekozen:
Aardbevingen Waarom ik deze spreekbeurt heb gekozen: Ik heb deze spreekbeurt gekozen omdat ik het een belangrijk onderwerp vind.

2 Een aardbeving is schudden van de grond door platen die bewegen.
Wat is een aardbeving? Een aardbeving is schudden van de grond door platen die bewegen.

3

4 Onder de aarde liggen platen door die platen beweegt de aarde en ontstaat een aardbeving.

5 Hoe meet je een aardbeving?

6 Een aardbeving wordt gemeten met de schaal van Richter, uitgevonden door Charles Richter. De schaal loopt van 0 tot 9 (9 is de sterkste beving).

7 Waar komt het voor? Landen die in de buurt liggen van breuklijnen (= waar aardplaten elkaar raken). De meeste aardbevingen komen voort langs de grote oceaan bv: in Japan, Australië en China . In België en Nederland komen lichte aardbevingen voor. De sterkste aardbeving in België was op en had een sterkte van 6,3 op de schaal van Richter. Het is moeilijk om aardbevingen te voorspellen.

8

9 Wat is het gevolg Gebouwen kunnen worden beschadigd.
Scheuren in muren, schoorstenen die vallen tot hele gebouwen die instorten. Branden kunnen ontstaan en waterleidingen kunnen breken. Er kunnen gewonden en doden vallen. Ook aardverschuivingen of lawines kunnen zich voordoen. Tsunamis kunnen ook het gevolg zijn van aarbevingen in de oceaan.

10 Een tsunami

11

12 Weetjes De zwaarste aardbeving ooit was in Chili met een sterkte van 8,9 (in 1960). 1 van de hevigste aardbevingszones te wereld is de San Andreas breuk in Noord-Amerika waar er elk jaar bevingen worden geregistreerd.

13

14 Quiz 1. hoe noemt de uitvinder van het meetinstrument om aardbevingen te meten? 2.in welk land was de sterkste aardbeving ooit? 3.geef twee landen waar veel aardbevingen voorkomen. 4.geef drie gevolgen van een aardbeving. 5.hoe noemt men een bevingen onder de oceaan waardoor een vloedgolf otnstaat?

15 einde

16 Ik hoop er hebben van genoten dat jullie


Download ppt "Waarom ik deze spreekbeurt heb gekozen:"

Verwante presentaties


Ads door Google