De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wandelen voor Water Apeldoorn

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wandelen voor Water Apeldoorn"— Transcript van de presentatie:

1 Wandelen voor Water Apeldoorn
Vrijdag 24 maart 2017

2 WATER Tekstsuggestie gastdocent: Er sterven dagelijks nog veel te veel mensen aan het gebrek aan schoon (drink) water en een slechte hygiëne wereldwijd. Daarom heeft de Verenigde Naties in 1992 een internationale dag opgericht om stil te staan bij het belang van schoon water en een goede sanitaire hygiëne voor iedereen in de wereld. Alle landen die meedoen hebben toegezegd om op deze dag aandacht te besteden aan deze problemen. Dat doen wij nu in deze gastles en straks op Wereldwaterdag zelf door te wandelen voor schoon water. Vragen aan de kinderen: Wat weet jij van water? Zoet/zout water Waterverbruik Hoe is water verdeeld Wat doe je met water

3 Vanwege klimaatverandering, overbebouwing, ontbossing en andere grote ontwikkelingen in de wereld, ontstaan er grote waterproblemen in de verschillende landen. Op dit plaatje is het goed te zien. De ene helft van de wereld heeft een watertekort en heeft dus veel (schoon) water nodig. In de andere helft van de wereld komt het waterpeil steeds hoger door de klimaatveranderingen. Al deze problemen hebben verschillende oplossingen nodig. Vraag aan de kinderen: Bij welke deel van de wereld hoort Nederland volgens jou? Nat of droog? En Malawi?

4 Water is dus heel belangrijk op deze wereld, Hoe werkt dat nu eigenlijk met water?
Aan de hand van de waterkringloop leg je van links naar rechts uit hoe de kringloop van water werkt: Uit wolken valt sneeuw op de bergen, die vervolgens smelt en het water stroomt de berg af, een deel van het water zakt in de grond en een deel stroomt via een klein beekje naar beneden. Een beekje wordt een rivier en water stroomt naar het laagste punt. Daar ontstaat een meer of het stroomt verder door naar de zee. Doordat de zon schijnt verdampt het water en ontstaan wolken. Uit de wolken valt weer neerslag, etc. Dit heet de waterkringloop. Belangrijk hierin is dat: 2/3 van ons drinkwater uit regen komt, dat in de grond verdwijnt. En 1/3 uit het oppervlaktewater. Dat zijn de rivieren. In Nederland hebben we als grote rivieren de Maas, Rijn, Waal, IJssel.

5 Wij wonen in Nederland in een zogenaamde delta
Wij wonen in Nederland in een zogenaamde delta. Een stuk land waarin veel rivieren samenkomen en uitlopen in de zee. Ons land ligt laag en is daarom ook wel het afvoerputje van Europa te noemen. Verschillende grote rivieren komen hier uit in de zee. Dat wij in Nederland kunnen blijven wonen is erg bijzonder. Zoals je op dit kaartje kunt zien, ligt bijna 1/3 van ons land heel laag (blauwe gedeelte) onder de zeespiegel. En bijna 60% van Nederland kan makkelijk overstromen. Zonder het werk van het waterschap zouden hier geen mensen kunnen wonen. Belangrijke dijken houden al het water uit de zee en de grote rivieren tegen en de waterschappen zorgen ervoor dat er altijd voldoende ruimte voor het water blijft om goed af te kunnen voeren. Dit is heel belangrijk, ook omdat we meten dat de temperatuur langzaam stijgt. Sneeuw in de bergen van Oostenrijk en Zwitserland smelt sneller en vaker en dat komt door de rivieren allemaal in ons land terecht. We moeten dus ruimte voor het water maken in Nederland. Dat is heel goed voor onze watervoorziening. Want doordat de zomers warmer en droger zijn, krijgen de akkers van de boeren minder water. Door ruimte te geven aan het water, behouden we zoet water in ons land en zorgen we zo voor een goede zoetwatervoorziening. Vraag aan de kinderen: Wat betekenen de kleuren op de kaart? Waar ligt Apeldoorn en wat betekent dat?

6 Ons waterschap: In Apeldoorn staat het kantoor van Waterschap Vallei en Veluwe: Waterschap Vallei en Veluwe zorgt voor veilige dijken, schoon oppervlakte water en voldoende water in het gebied op de kaart. Van de IJssel tot aan het randmeer en in het Eemgebied, de Gelderse Vallei en op de Veluwe. Jullie wonen hier in Apeldoorn hoog op de Veluwe. Wist je dat in Apeldoorn de meeste regen valt van heel Nederland? Dat water moet allemaal worden afgevoerd. Daar zorgt Waterschap Vallei en Veluwe voor. De belangrijkste beken, kanalen en rivieren rondom Apeldoorn zijn (vraag dit de leerlingen eventueel) het Apeldoorns kanaal, de IJssel en de Grift. Vertel hier wat je zelf bij het waterschap doet. En waarom vind jij het belangrijk om vandaag voor de klas te staan.

7 We zorgen voor Veilige dijken in het hele gebied; verschillende projecten om veiligheid te verbeteren/optimaliseren: ruimte voor de rivier, dijkverbetering Het is altijd leuk om ook in te haken op je eigen werkzaamheden voor het waterschap, mits van toepassing. Evt Vragen aan de kinderen: Woon jij veilig?

8 Zorgen voor het juiste waterpeil in de juiste gebieden met stuwen, gemalen en sluizen
beekherstelprojecten, ecologische verbindingszones, continu beheer, etc. voor goede waterkwaliteit (altijd leuk om eigen projecten te benoemen)

9 Het zuiveren van afvalwater
Het waterschap heeft 16 RWZI’s waar we het water uit de beken, sloten en kanalen zuiveren. Zo schoon dat het weer de natuur in kan. Dit gebeurt op deze grote rioolwaterzuiveringen. (vertel evt over de nieuwe ontwikkelingen in zuiveringstechnieken, mits van toepassing in je eigen werk.) Weet jij hoe je zelf water kan zuiveren? Je kunt water op verschillende manieren schoon proberen te maken. Probeer het maar eens met een zeef, of met een koffiefilter. Ook kun je het vieze water door een omgekeerde plastic fles gevuld met watten, zand en grind heen gieten, waar je de bodem hebt uitgeknipt. Niet vergeten het schoongemaakte water weer op te vangen in een schoon glas. Dan kun je goed het verschil zien. Misschien leuk om eens in de klas te doen als proefje, of thuis. Vraag aan de kinderen: Wat kan je zelf doen om het water schoner te houden? geen olie en vet in het riool geen vochtige doekjes geen luiers, toiletpapierrolletjes, babydoekjes, condooms, maandverband, kattenbakkorrels, verfresten, etensresten, medicijnen of andere chemicaliën en textiel.

10 In Apeldoorn de meeste regen valt van heel Nederland?
WIST JE DAT ? In Apeldoorn de meeste regen valt van heel Nederland? Beken en Sprengen ons regenwater opvangen? Waterschap Vallei en Veluwe ons afvalwater zuivert? Drinkwaterbedrijf Vitens ervoor zorgt dat je veilig water kunt drinken uit de kraan? 

11 Hoeveel liter water gebruik jij ?
Wat denk je? Hoeveel liter water gebruik je op een dag? -Vraag aan de kinderen: Waar gebruik jij allemaal water voor?

12 6 liter per keer 10 liter per minuut
Licht toe op de punten die jij interessant vindt

13 In Nederland gebruikt ELKE inwoner ELKE dag gemiddeld 119 liter water

14 Verschil Nederland - Malawi
We gaan nu kijken naar de verschillen tussen water in Nederland en wat in Malawi. Vraag aan de kinderen: - Welke verschillen komen we tegen denk je?

15 Vragen aan de kinderen:
Hoe vaak ga jij onder de douche? En hoe lang sta je er dan onder?

16 Vragen aan de kinderen:
Wie heeft er weleens op een hurktoilet gezeten? In welk land?

17

18

19 Bedenk eens even: Wat zou jij kunnen missen als je maar 2 emmers water per dag had ?

20 QUIZ VRAAG Hoeveel % van het water op de wereld is drinkbaar zoet water? 0,03% 30% 97,5% Het lijkt misschien gek om nu over te gaan naar deze vraag, maar dat water waarvan jullie net zeggen dat je het eigenlijk niet kunt missen; is enorm kostbaar! Want hoeveel procent van het water op de wereld is zoet water en dus water dat direct beschikbaar is om te gebruiken?

21 0,03 % van alle water op de wereld is drinkwater
En dat is echt heel erg weinig! Reden genoeg om te beseffen hoe kostbaar het water is dat jij dagelijks verbruikt.

22 Hoe komt het dat je ziek kan worden van water ?

23 In ontwikkelingslanden - zoals Malawi - wordt meer dan de helft van alle mensen ziek door
vervuild drinkwater  te weinig kennis over hygiëne geen wc's en riolering  Door gebrek aan schoon drinkwater, toiletten en zeep sterven elke dag kinderen aan diarree (= 70 volle schoolklassen per dag!)

24 In Nederland is dit anders omdat wij van jongs af aan leren om onze handen te wassen! En zo bacteriën zoveel mogelijk buiten de deur te houden en zeker buiten onze mond.

25 Zin in een glas water ? En na al dit gepraat over water, hebben jullie vast dorst gekregen... Zin in een glas water? Vraag: hoe snel kunnen jullie een glas water regelen? Misschien kunnen jullie allemaal hardop tellen hoe snel (wijs een kind aan) een glas water haalt. (als je een glas water hebt) Dat is best snel! In veel andere landen in de wereld is water niet zo gemakkelijk te krijgen als wij hier gewend zijn in Nederland. Laten we eens kijken hoe het in Malawi is.

26 Wie weet waar Malawi ligt ?

27 Vragen aan de kinderen:
Wie wee op welk continent Malawi ligt? Kan iemand ook aanwijzen waar Nederland ligt?

28 Deze kaart laat zien waar in de wereld problemen zijn met water.
Malawi ligt in het rode gebied. Daar is schoon water dus echt een probleem.

29 Laten we eens kijken wat voor land Malawi is.

30 Waarom denken jullie dat dit oorzaken kunnen zijn van waterproblemen?

31

32 Kinderen zwemmen in hetzelfde water als waar mensen in plassen en poepen.

33

34 We hebben net gezien dat jullie hier heel snel een glas water kunnen pakken.
Gemiddeld moeten kinderen in Malawi 6 kilometer lopen om aan water te komen.

35 In de uitleg van het Waterschap hoorden jullie dat water in de grond zit. In Malawi is dat ook zo. Maar het zit daar heel diep. Om dat water naar boven te halen helpen we mensen in Malawi om waterpompen te maken. Dit zijn hele simpele pompen, die met eenvoudige materialen gemaakt kunnen worden. En doordat het water van zo diep wordt gehaald, is het schoon water. Omdat het door de grond al gefilterd is.

36

37

38

39 En die mag je zelf proberen
Filmpje touw pomp Youtube link En die mag je zelf proberen

40

41

42

43

44

45 net zoals de kinderen in Malawi elke dag
Jullie lopen 6 kilometer met 6 liter water net zoals de kinderen in Malawi elke dag

46 Je krijgt een gratis rugzak van school Zelf regelen
4 statiegeld flessen van 1,5 liter Flessen mee van huis Flessen gevuld met water meenemen Ook statiegeld wordt ingezameld Je kunt de flessen ook vullen met water uit de sloot.

47

48 VUL IN OP HET FORMULIER Naam + Bedrag  GELD OPHALEN Van vrijdag 10 t/m zondag 19 maart Geld direct in enveloppe INLEVEREN  maandag 20 maart bij juf of meester

49

50 Vertel je eigen verhaal
Vraag de kinderen om in het kort hun ‘pitch’ te geven: wat vertellen ze als ze aanbellen?

51

52 Prijs voor de beste klas !!
De prijs is een workshop Emmer Trommelen. Muziek maken met wateremmers.

53


Download ppt "Wandelen voor Water Apeldoorn"

Verwante presentaties


Ads door Google