De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller"— Transcript van de presentatie:

1 Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller
“Wat is jouw grootste probleem (waar heb jij het meest behoefte aan in je leven”)? Hebben mensen die niet geloven een probleem? Voor Luther (en tijdgenoten) is hét grote probleem: de toorn van God over onze zonden. Ook in zondag 5&6: hoe komt het weer goed tussen God en jou? God als rechter of schuldeiser: boete, betaling nodig (visie van Anselmus van Canterbury). “Hoe krijg ik een God van vergeving”: houdt dat ons vandaag echt bezig?

2 Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller
Dr. Timothy Keller, predikant van de Redeemer Presbyterian Church, Manhattan New York Tim Keller prekend in het Auditorium van Hunter College

3 Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller
2 dingen belangrijk in Kellers preken (en die we ook zien in Hand. 17) 1: “Spreek de taal van de toehoorders” (ken hun leefwereld). Paulus: heilige toorn over godenbeelden en -tempels. Terwijl de Grieken vloeken met wat heilig is, prijst hij ze! Aanknopen bij hun leefwereld.

4 Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller
Een stap verder: binnen hun eigen leefwereld spreekt Paulus de Grieken aan op de zwakte van hun godenverering. Deze God is anders: niet hij wordt verzorgd door mensen, mensen worden verzorgd door hem! Keller: dat geldt ook van de moderne afgoden! Ze zuigen je leeg. Daartegenover het evangelie: “Het evangelie gaat niet over wat wij (moeten) doen, maar over wat voor ons gedaan ís”.

5 Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller
En 2: Keller plaatst mensen voor de keus. Ook Paulus spreekt van Gods oordeel. Je kunt niet langs God heen leven. Het probleem van alle mensen: wij zijn geboren afgodendienaars, ons leven loopt dood, tenzij God redt! Keller: geen goedkope genade. Redding komt alleen door het oordeel (de dood van Gods Zoon) heen!

6 Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller
Opstanding uit de dood: het evangelie gaat over verandering van je leven (breken met je afgoden!). Keller staat in de traditie van Luther (en Heid. Cat. zondag 5&6): geen mens kan zonder redder. De Middelaar! “Ons van God geschonken tot wijsheid, rechtvaardigheid, heiliging en tot een volkomen verlossing”!


Download ppt "Hedendaagse nazaten van Luther en de Reformatie 1: Timothy Keller"

Verwante presentaties


Ads door Google