De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Psychotherapeutische interventies voor de huisarts Deel 2: Oplossingsgericht werken Deze sjabloon kan worden gebruikt als beginbestand voor het presenteren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Psychotherapeutische interventies voor de huisarts Deel 2: Oplossingsgericht werken Deze sjabloon kan worden gebruikt als beginbestand voor het presenteren."— Transcript van de presentatie:

1 Psychotherapeutische interventies voor de huisarts Deel 2: Oplossingsgericht werken
Deze sjabloon kan worden gebruikt als beginbestand voor het presenteren van trainingsmateriaal aan een groep. Secties Secties zijn handig om uw dia's te ordenen en om samenwerking tussen meerdere auteurs mogelijk te maken. Klik op het tabblad Introductie onder Dia's op Sectie en vervolgens op Sectie toevoegen. Notities Gebruik het paneel Notities om het publiek van notities of aanvullende gegevens te voorzien. U kunt deze notities weergeven in de presentatieweergave tijdens uw presentatie. Houd rekening met de tekengrootte (belangrijk voor toegankelijkheid, zichtbaarheid, videotaping en onlineproductie) Bijpassende kleuren Let met name op de diagrammen, grafieken en tekstvakken. Houd er rekening mee dat deelnemers afdrukken in zwart-wit of grijswaarden. Voer een testafdruk uit om te controleren of de kleuren die u hebt gekozen er ook goed uitzien als ze alleen in zwart-wit worden afgedrukt en grijswaarden. Afbeeldingen, tabellen en grafieken Houd het simpel: gebruik indien mogelijk stijlen en kleuren die niet afleiden. Alle grafieken en tabellen van een label voorzien. Anouk Bogers Oktober 2016

2 Doelstellingen Kennis laten maken met oplossingsgericht werken voor de huisarts Oefenen met oplossingsgerichte interventies

3 Grondleggers In de tachtiger jaren ontwikkeld in de V.S.
Door Steve de Shazer, Insoo Kim Berg en collegae van het Brief Family Therapy Center in Milwaukee. Geef een kort overzicht van de presentatie. Beschrijf het hoofdonderwerp van de presentatie en geef het belang hiervan aan. Introduceer de afzonderlijke hoofdonderwerpen. Als u uw publiek van een routekaart wilt voorzien, kunt u deze overzichtsdia gedurende de presentatie herhalen, waarbij u telkens het specifieke onderwerp markeert dat u daarna wilt behandelen.

4

5

6 Oplossingsgerichte therapie
Wanneer? Patiënten met een chronische ziekte Patiënten met onbegrepen lichamelijke klachten Klagende- en externaliserende patiënten Ongemotiveerde patiënten. Neveneffect: Als hulpverlener meer energie na een gesprek

7 Oplossingsgerichte therapie
Uitgangspunten: If it ain’t broke, don’t fix it Find out what works and do more of it Stop doing what doesn’t work and do something different De oplossing hoeft geen verband te hebben met het probleem. Denk dus niet (alleen) lineair. Instructiefimpje hoe je een wondervraag kunt stellen. Wondervraag: wakker, alle problemen zijn opgelost. Wat is er dan anders? Inventariseren. Dan : wie merken dat als eerst? Wat merken ze dan? Wat zien ze dan? (concretiseren) Op een schaal van 0 tot 10 waarbij u zich bij 10 okay voelt en bij 0 niet okay, waar zit u dan nu? Een 6. Wat zou er voor nodig zijn om van een 6 naar een 7 op te schuiven?

8 Oplossingsgerichte therapie
Wat werkt? Wat is de ideale situatie? Succeservaringen Wondervraag Schaalvragen Instructiefimpje hoe je een wondervraag kunt stellen. Wondervraag: wakker, alle problemen zijn opgelost. Wat is er dan anders? Inventariseren. Dan : wie merken dat als eerst? Wat merken ze dan? Wat zien ze dan? (concretiseren) Op een schaal van 0 tot 10 waarbij u zich bij 10 okay voelt en bij 0 niet okay, waar zit u dan nu? Een 6. Wat zou er voor nodig zijn om van een 6 naar een 7 op te schuiven?

9

10 De houding van de huisarts

11 Casuïstiek: oefenen HA, Patiënt, Observator Casus en observatielijst
Heeft HA feedbackvraag? => Gesprek uitvoeren Terugblik o.l.v. observator: reactie HA, pat. Feedback observator, conclusie. Wat neem je mee?

12 Handige bronnen Oplossingsgerichte vragen: Coert Visser Filmpjes:
Boek: ‘1001 Oplossingsgerichte Vragen’: Fredrieke Bannink Coert Visser Filmpjes:

13 Extra films Oplossingsgericht coachen:
Voorbeeld Wondervraag: film 5.33 min. Werken met lastige cliënten/interactiepatronen


Download ppt "Psychotherapeutische interventies voor de huisarts Deel 2: Oplossingsgericht werken Deze sjabloon kan worden gebruikt als beginbestand voor het presenteren."

Verwante presentaties


Ads door Google