De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Pathologie en ziektebeelden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Pathologie en ziektebeelden"— Transcript van de presentatie:

1 Pathologie en ziektebeelden
SAW-MZ periode 2 Kinderziekten

2

3 Chronische ziektebeelden
Chronische pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten komen in Nederland bij wel 2 miljoen mensen voor. Dit ziekte beeld noem je reuma. Spieratrofie betekent dat spieren in volume afnemen en zwakker worden. Artrose is een vorm van reuma waarbij sprake is van afbraak van het kraakbeen Bij osteoporose breken botten door ontkalking. Operatief verwijderen van ledematen heet amputatie/amputeren. Iemand is blind als het gezichtsvermogen minder is dan 30 %.

4 Bij spina bifida is de rug tijdens de zwangerschap niet dichtgegroeid
Bij spina bifida is de rug tijdens de zwangerschap niet dichtgegroeid. De belangrijkste verschijnselen zijn verlammingen en gevoelloosheid. Bij Multiple Sclerose (MS) zijn de omhulsels van zenuwbanen ontstoken. Hierdoor ontstaan uitvalsverschijnselen van het zenuwstelsel. Bij trillende handen, benen en tong en verminderde controle over bewegingen kan er sprake zijn van ziekte van Parkinson. Als iemand gedeeltelijk verlamd raakt door een breuk of ernstige beschadiging van de ruggenwervel dan heeft hij een dwarslaesie.

5 Kinderziekten Een aantal ziekten komt juist in de kinderjaren voor. Met het doormaken van de ziekte bouwt het kind weerstand op. Daardoor komt de ziekte later niet meer of minder heftig terug. Bof Kinkhoest Mazelen Rodehond Roodvonk Waterpokken Vijfde ziekte Zesde ziekte We gaan nu een film kijken (6:28): Maak aantekeningen tijdens de film. Met deze aantekeningen en het boek maak je vervolgens de opdracht over kinderziekten en hun symptomen. Na afloop lever je deze lijst in met je naam er onder.

6 Hersenvliesontsteking
Hersenvliesontsteking (meningitis) = complicatie bij mazelen of bof of wordt veroorzaakt door andere virussen, bacteriën en schimmels. Ontsteking van de beschermende laag van de hersenen. Als ook hersenen zelf ontstoken raken is de ziekte levensbedreigend. Symptomen zuigeling: Gebolde fontanellen, pijnlijke benen en armen en benen die koud aanvoelen. Zuigeling reageert traag op prikkels. Symptomen volwassenen: Stijfheid in de nek, hoge koorts, bewustzijnsverlies, overgevoeligheid voor licht en geluid. Knieën kunnen niet meer volledig gebogen worden. Bij het voorover buigen van het hoofd buigen de knieën onwillekeurig.

7 Eindopdracht Pathologie & Ziektebeelden
In week 8 en 9 gaan jullie bezig met het schrijven van een casus (verhaal) in eigen woorden over een gekozen ziektebeeld. Dit doen jullie in tweetallen. Maak gebruik van het format. Ieder groepje een eigen onderwerp Er zijn een aantal begrippen die jullie moeten toepassen in de casus. Deze maak je dikgedrukt in de tekst. De volgorde van deze begrippen maakt niet uit, als ze maar terug komen in de tekst. Jullie mogen je boek gebruiken. De casus moet geschreven worden in lettertype 11 Arial.


Download ppt "Pathologie en ziektebeelden"

Verwante presentaties


Ads door Google