De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het peuterwerk in de gemeente Hoorn per 1 januari 2018

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het peuterwerk in de gemeente Hoorn per 1 januari 2018"— Transcript van de presentatie:

1 Het peuterwerk in de gemeente Hoorn per 1 januari 2018

2 Doel van de bijeenkomst
Informatie geven over de komende veranderingen per 1 januari 2018 Waarom veranderingen? Wat verandert er en wat blijft gelijk voor ouders en kinderen? Wat moet u doen en hoe helpt Stichting Netwerk u daarbij?

3 Hoe en waarom De overheid harmoniseert per 1 januari 2018 het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang. Gemeente Hoorn wil toegankelijke peuteropvang voor alle kinderen tussen 2 en 4 jaar. Zoveel mogelijk kinderen met een (risico op) taalachterstand nemen deel aan een programma voorschoolse educatie.

4 Harmonisatie Om onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie meer op elkaar af te stemmen, heeft het vorige kabinet drie doelstellingen geformuleerd: → Versterking van de pedagogische kwaliteit. → Eén kwaliteitskader voor alle voorschoolse voorzieningen. → Eén financieringsstructuur voor werkende ouders.

5 Wat verandert er per ? De openingstijden gaan voor 2 dagdelen van 5,5 naar 6 uur per week en voor 4 dagdelen van 10 naar 12 uur. Op elke groep komen twee leidsters. Assistent-leidsters worden vanaf als leidsters ingezet op de groepen. Groepsgrootte gaat naar 16 voor alle groepen (mits voldoende m2). Startleeftijd peuters vanaf 2 jaar. Startleeftijd extra dagdelen vanaf 2,5 jaar. VVE peuters mogen geplaatst worden in alle groepen. Alle locaties bieden straks ook VVE-kwaliteit.

6 Openingstijden per 1-1-2018 Ochtend van 8.30 uur tot 12.00 uur
Middag van uur tot uur Inloop van minuten bij de start van de ochtend Op twee plekken is nu nog sprake van een ochtend-ochtend groep. Daar wordt nog nader naar gekeken met de leidsters. Verdere informatie hierover volgt nog

7 Wat blijft er gelijk ? Wat blijft er gelijk voor medewerkers, ouders en kinderen? De locaties van Stichting Netwerk. De leidsters van Stichting Netwerk. Het ontwikkelingsgericht werken met peuters. Het peuterwerk met korte dagdelen, 40 weken per jaar in homogene groepen van 2-4 jarigen. Het recht op extra dagdelen voor peuters met een VVE-indicatie. De naam peuterspeelzaal als duidelijk verschil met kinderopvang

8 Wat verandert er voor ouders?
Nieuwe financieringsstructuur met kinderopvangtoeslag en gemeentelijke subsidie. Ouderbijdrage blijft voor groot deel van de ouders gelijk of wordt zelfs lager. Hogere inkomens (vanaf ong. €65.000) gaan meer betalen. Alle ouders krijgen een overeenkomst en maandelijks een rekening. Peuters (ook met VVE-indicatie) kunnen straks op meer locaties terecht. Openingstijden

9 Overgangsregelingen huidige ouders
Voor ouders met een VVE-geïndiceerde peuter die op al geplaatst is, verandert er niets tot het einde van de plaatsing. Voor ouders met een reguliere peuter die voor jaar wordt, verandert er eveneens niets. Alle overige ouders en de ouders van peuters, die starten op of na 1 januari 2018, gaan direct mee in de nieuwe regeling.

10 Nieuwe financieringsstructuur
Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag vragen deze aan bij de Belastingdienst via Voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag ontvangt Stichting Netwerk subsidie. Ouders vullen een verklaring ‘Geen recht op kinderopvangtoeslag’ in en leveren een inkomensverklaring aan. Ook ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, hebben bij een VVE-indicatie recht op twee gratis VVE-dagdelen per week!

11 CRITERIA WET KINDEROPVANG
U komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag wanneer u(w): werkt*, een traject naar werk, een opleiding of een inburgeringscursus volgt. met Stichting Netwerk een contract heeft afgesloten. van Stichting Netwerk een rekening ontvangt voor de dagdelen die u afneemt. de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning heeft. kinderbijslag of een pleegouderbijdrage krijgt, of als u het kind in belangrijke mate onderhoudt. kind staat ingeschreven op uw woonadres. Bij een twee-ouder gezin moeten beide ouders werken en/of studeren om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag.

12 WAT IS WERK?* Onder werk (volgens de Belastingdienst) wordt verstaan:
in dienst bij een werkgever zonder vergoeding meewerken in de zaak van de partner winst uit onderneming inkomsten uit andere werkzaamheden, bijvoorbeeld als freelancer of artiest

13 HOOGTE VAN DE KINDEROPVANGTOESLAG
Afhankelijk van hoogte inkomen ouder(s). Het gezamenlijk toetsingsinkomen is het verzamelinkomen dat vermeld staat op de aangifte inkomstenbelasting plus of minus eventuele mutaties voor het komende jaar. 140% van uren minst werkende ouder. Voorbeeld: bij 20 uur werk, recht op maximaal 28 uur opvang. Maximaal over het normtarief van de soort opvang (kinderopvang) in het desbetreffende jaar (€7,45 in 2018).

14 KINDEROPVANGTOESLAGTABEL 2018

15 OVERIGE BELANGRIJKE ZAKEN
Aanvraag kinderopvangtoeslag altijd maximaal 3 maanden na start opvang. Kinderopvangtoeslag per januari 2018? Dan voor aanvragen. Proefberekening maken op Schatting inkomen (liever een te hoog inkomen opgeven dan te laag). Facturering over 12 maanden per jaar. Incasso van de factuur is 1 dag nadat kinderopvangtoeslag is gestort.

16 Uurtarief peuterspeelzaalwerk is €8,27.
De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag wordt berekend over het normtarief van €7,45. Dat betekent dat ouders die kinderopvangtoeslag aanvragen, over €0,82 per uur geen kinderopvangtoeslag ontvangen. Ouders met een gezamenlijk jaarlijks inkomen tot €18.849 betalen €11 per maand (12 maanden per jaar) en hoeven geen kinderopvangtoeslag aan te vragen, ook al werken/studeren ze.

17

18

19 Kinderopvangtoeslag aanvragen

20 GEEN RECHT OP KINDEROPVANGTOESLAG?
Ondertekende ouderverklaring ‘Geen recht op kinderopvangtoeslag.’ Inkomensverklaring (van beide ouders). Stichting Netwerk berekent de ouderbijdrage en factureert deze aan de ouder. Wanneer een peuter een VVE-indicatie heeft, betaalt de ouder niets extra voor het 3e en 4e dagdeel.

21 OUDERBIJDRAGETABEL HOORN

22 Verklaring geen recht op KO-toeslag en inkomensverklaring

23 Vier typen peuters vanaf 1-1-2018
VVE Regulier Recht op KO-toeslag Kinderopvangtoeslag over 1e en 2e dagdeel. 3e en 4e dagdeel gratis. Kinderopvangtoeslag over 1e en 2e dagdeel. Geen recht op KO-toeslag Inkomensafhankelijke ouderbijdrage over 1e en 2e dagdeel. 3e en 4e dagdeel gratis. Inkomensafhankelijke ouderbijdrage voor 1e en 2e dagdeel.

24 Extra regeling hOORN Ouders met een inkomen tot € betalen een vaste ouderbijdrage van €11,- op basis van 12 maanden per jaar, ongeacht of ze recht hebben op kinderopvangtoeslag of niet. Dit geldt bij reguliere peuters voor 2 dagdelen per week en voor VVE-peuters voor 4 dagdelen per week.

25 Stroomschema nieuwe ouders

26 VOORBEELDBEREKENINGEN

27 Wat doet STICHTING NETWERK voor U?
Wijkleidsters, leidsters en buurtmoeders kunnen u in contact brengen met medewerkers van Stichting Netwerk die u helpen bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag of invullen van formulieren. U ontvangt na 6 november een overeenkomst per 1 januari 2018 met alle benodigde informatie en een stap-voor-stap flyer. Op de site van Stichting Netwerk ( vindt u een lijst met veel gestelde vragen. Op de website van Stichting Netwerk vindt u alle informatie bij elkaar. Er zijn inloopspreekuren op de volgende tijden en plaatsen…

28 INLOOPSPREEKUREN 8.30 TOT 12.00 UUR
Woensdag 8/11 Donderdag 9/11 Vrijdag 10/11 Centraal Bureau Achterstraat 2  9.00 – uur Wijkcentrum Huesmolen 8.30 – uur 9.00 – uur Maandag 13/11 Dinsdag 14/11 Woensdag 15/11 Donderdag 16/11 Vrijdag 17/11 Wijkcentrum Grote Waal Wijkcentrum Kersenboogerd Wijkcentrum Zaagtand Meenemen: DigiD, wachtwoord, BSN-nummers en overeenkomst met Stichting Netwerk.

29 VRAGEN? STEL ZE GERUST! WIJ HELPEN U GRAAG.


Download ppt "Het peuterwerk in de gemeente Hoorn per 1 januari 2018"

Verwante presentaties


Ads door Google