De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

[naam] STOPT MET ROKEN X (welke gemeente /organisatie stopt er met roken  zelf invullen)

Verwante presentaties


Presentatie over: "[naam] STOPT MET ROKEN X (welke gemeente /organisatie stopt er met roken  zelf invullen)"— Transcript van de presentatie:

1 [naam] STOPT MET ROKEN X (welke gemeente /organisatie stopt er met roken  zelf invullen)

2 Waarom roken wij? Mogelijke vragen die je kan stellen zijn:
Wat denken jullie van dit filmpje? Hoe voelen jullie je daarbij?

3 Waarom roken wij? Nicotineverslaving Psychologische verslaving Gedragsverslaving Wist je dat? NICOTINE VERSLAVENDER IS DAN HEROÏNE, COCAÏNE EN ALCHOHOL NICOTINEVERSLAVING Toon volgende filmpje en bespreek dit met de groep. Uitleg: Je rookt een sigaret omdat bepaalde zenuwcellen in de hersenen gestimuleerd willen worden. Sommige stoffen die vrijkomen, zoals dopamine, serotonine en adrenaline, werken als een stimulerend middel en kalmeren ook. Toch vooral in het begin want dit effect is tijdelijk. Binnen enkele uren na gebruik treden ontwenningsverschijnselen op, die het tegenovergestelde gevoel kunnen creëren. Bij verslaafde rokers komt het prettige gevoel bij roken mede doordat de nieuwe sigaret de ontwenningsverschijnselen van de vorige doet verdwijnen. PSYCHOLOGISCHE VERSLAVING Om aan te tonen dat als je rookt je niet alleen een nicotineverslaving hebt, kan je een associatiespel spelen met de groep. Laat hen opschrijven (vb. op post-its) waar ze het meest roken, in welke situatie ze roken, met wie ze roken, enz. Zo laat je hen inzien dat hun verslaving niet enkel lichamelijk is, maar ook psychologisch (roken bij bepaalde emoties, bepaalde situaties, …) Uitleg: Je gebruikt een sigaret als een soort van houvast in allerlei emotioneel moeilijke omstandigheden. Je rookt om bezig te zijn, om je niet eenzaam te voelen, om jezelf een houding te geven, om jezelf te belonen enz. De context waarin het roken plaatsvindt wordt opgeslagen in je hersenen. Je hersenen vinden het prettig als bepaalde situaties zich herhalen over de tijd. Net zoals jij elke dag opstaat en een kop koffie nodig hebt (contextuele gewenning), wil je ook graag een sigaret na jouw koffie. Het nemen van de sigaret zit contextueel verweven in je hoofd. Het hoort er nu eenmaal bij. GEDRAGSVERSLAVING Je rookt uit automatisme: je sigaret is een dagelijks ritueel. Door al die gewoontes kan het erg moeilijk zijn om te stoppen met roken zolang je geen nieuwe gewoontes en rituelen aanneemt. Je kan dit verduidelijken met een filmpje: (verslaafd aan het gebruik van een Smartphone).

4 Wie rookt? 1 op 4 Belgen van 15 jaar en ouder rookt
Motivatie om te stoppen is aanwezig 71% van de dagdagelijkse rokers hebben al minstens 24- uur niet gerookt in een poging met roken te stoppen 5 à 6 stoppogingen zijn geen uitzondering Elke stoppoging brengt je dichter bij een definitieve stop! Heel wat mensen roken, maar het merendeel wil ermee stoppen. Maak duidelijk dat een roker vaak meerdere stoppogingen nodig heeft. Dit is een deel van het rookstopproces. Je kan in dit gesprek de ervaringen van de groep betrekken: Wie is al eens gestopt met roken? Waarom is het niet gelukt om te stoppen met roken? Kreeg je bij je rookstoppoging steun van je omgeving? Enz.. Pols hier ook naar de motivatie van de aanwezigen om te stoppen met roken en ga hier eventjes op in. Wil je dit op een actieve manier doen? Laat hen op een rij plaatsnemen waar de ene kant 0 (geen motivatie) is en de andere kant 10 (heel gemotiveerd) is. Spreek hen hier ook over aan. Wat zou je kunnen motiveren om van 5 naar 8 te gaan?, waarom sta jij hier en niet daar?,…

5 De rol van de industrie? Meer dan 4000 stoffen
Minstens 40 ervan zijn kankerverwekkend Industrie Neem een aantal voorbeelden of tekeningen (wc-reiniger, aanstekersbrandstof, suiker, honing, cacao, …) mee van stoffen die in een sigaret zitten, maar neem ook een aantal voorbeelden mee van stoffen die niet in een sigaret zitten. Laat de groep raden wat er al dan niet in een sigaret zit. Meer info zie: Stel ook vragen aan de groep: Hoeveel stoffen bevat een sigaret volgens jou? Welke rol speelt de industrie volgens jou? Waarom voegt de industrie bepaalde stoffen toe? Toon de slide met de stoffen die in een sigaret zitten maar op het einde. Eventueel kan er een fragmentje getoond worden van ‘zitdaterechtin’: Waarom smaken de sigaretten niet slecht? De fabrikanten voegen zoete en aangename smaken en geuren toe: suiker, honing, drop, cacao, vanille, munt….. De sigaret wordt zo zoeter en minder bitter en de vieze smaak van tabak wordt zo verdoezeld. Een bijkomend kenmerk van de chocoladearoma’s is dat ze de luchtwegen verwijden, waardoor de rook beter binnendringt. Om irritaties van de keel als gevolg van de rook te verzachten, wordt menthol gebruikt. Light sigaretten? De woorden ‘mild’ en ‘light’ zijn verboden op pakjes.  Het is bewezen dat die termen de consumptie alleen maar aanwakkerden en tot dieper inhaleren leidden.

6 Effecten van roken op korte- en lange termijn?

7 Waarom de stap zetten naar een stoppoging goed voor je is…..
Na 20 minuten Je bloeddruk en de bloedsomloop in je handen en je voeten verbeteren. Na 8 uur  De zuurstofvoorziening in je bloed wordt weer normaal. Na 24 uur  Je longen beginnen het slijm en de teer weg te werken. Na 48 uur  Je reuk en je smaak verbeteren. Na 72 uur  Je ademt vrijer en je bent minder snel buiten adem. Na 2 tot 12 weken  Je bloedsomloop in het algemeen verbetert.

8 Waarom de stap zetten naar een stoppoging goed voor je is…..
Na 3 tot 9 maanden  Bij het ademhalen hoest en ‘piep’ je duidelijk minder.  Na 1 jaar  Je risico op een hartziekte is met de helft gedaald. Na 2 jaar Je risico op een hartinfarct is nu even groot als voor iemand die niet rookt. Na 5 jaar  Je risico op een beroerte is met de helft gedaald. Ook het risico op kanker in je mond, slokdarm en blaas is met de helft verminderd. Na 10 jaar  Je risico op longkanker is met de helft afgenomen. Je risico op een beroerte is nu even groot als voor iemand die niet rookt. Na 15 jaar  Je risico op een hartziekte is even groot als voor iemand die niet rookt. Je kans op overlijden is nu praktisch even groot als voor iemand die nooit heeft gerookt

9 Niet alleen voordelen voor je gezondheid maar ook voor je sociaal leven
Je bespaart veel geld dat je kan uitgeven aan leukere dingen. Bereken hier hoeveel je uitspaart! Je hoeft je geen zorgen meer te maken of je je sigaretten wel meehebt…. Je ben niet meer afhankelijk en verslaafd… Je haar en kleren stinken niet meer… Je omgeving (vrienden, kinderen, kleinkinderen) ondervinden er geen hinder meer van… Bereken hier het geld dat men uitspaart door niet te roken (je kan hier een vrijwilliger aanduiden en zijn/haar rookprofiel gebruiken).

10 Iedereen kan stoppen met roken
Voordien rookte ik als een stoomboot. (Alan, 28 jaar) Gelukt dankzij het geduld van mijn coach. (Lea, 62 jaar) Ik wou geen rokende mama zijn. (Alina, 29 jaar) Stoppen doe je minuut per minuut – dag per dag (Zieben, 68 jaar)  Mijn eerste poging is gelukt. (Chris, 34 jaar) Eindelijk ex-roker na minstens 3 pakjes per dag (Chris, 55 jaar) Toon aan dat ‘iedereen kan stoppen met roken’. Indien je voldoende tijd hebt, kan je ook een getuigenis laten afspelen:

11 Wanneer je stopt met roken in groep
Kan je extra gemotiveerd worden door de groep… Kan je ervaringen delen… Obstakels bespreken… Successen samen vieren… Geef uitleg waarom stoppen in groep een meerwaarde kan zijn.

12 Groepssessies ‘stoppen met roken’
Begeleiding door een tabakoloog Locatie Kostprijs Inschrijving Geef uitleg over het verloop van de groepssessies en motiveer de groep om deel te nemen. 8 sessies: leg in grote lijnen uit wat er aan bod zal komen in deze acht sessies. Locatie van de groepssessies Kostprijs van de groepssessies De Vlaamse overheid maakt stoppen met roken met een tabakoloog in groep voordelig. Voor de hele groepscursus (8 sessies van 1.5u) betaal je maximaal €48. Wanneer je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming betaal je €24. In Brussel blijft de oude terugbetalingsregeling gelden (€30 terug voor eerste consultatie, €20 voor de 2e tot en met de 8ste consult, voor zwangere vrouwen: €30 terug voor 2e tot en met 8ste consult.) Hoe inschrijven?

13 Wanneer ‘stoppen met roken’ in groep niets voor jou is….
Individuele begeleiding bij een tabakoloog: of Bellen naar Tabakstoplijn ( ) of surfen naar voor meer info en hulp via de telefoon Hulp online: app van Tabakstop voor Android en IOS Lezen van een goed boek: ‘Zo stop je met roken – de gouden formule’ van Robert West ‘Nederland stopt met roken’ van longartsen P. Dekker en W. De Kanter Voor jongeren tot 20 jaar: Het kan zijn dat niet iedereen het ziet zitten om een groepscursus te volgen. Geef daarom ook de andere mogelijkheden weer. Geef hen nog volgende info mee: Een combinatie van intensieve gedragsmatige begeleiding en ondersteuning met farmacologische middelen biedt het meeste kans op stoppen op lange termijn.

14 HOPELIJK TOT GAUW


Download ppt "[naam] STOPT MET ROKEN X (welke gemeente /organisatie stopt er met roken  zelf invullen)"

Verwante presentaties


Ads door Google