Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdRosa de Wilde Laatst gewijzigd meer dan 6 jaar geleden
1
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge
2
H1 Noodzaak voor praktijkhygiëne
Micro-organismen zijn zeer klein en kunnen bijzonder vormen hebben (microscoop) Nuttige micro-organismen Bederfverwekkende micro-organismen Ziekteverwekkende micro-organismen
3
Bronnen van infectie Water Stof, vuil, huidschilvers Voedsel als dit niet gekoeld is bewaard ontstaan er m.o. Vloeistoffen Instrumenten en apparatuur die onvoldoende is gereinigde of gedesinfecteerd Vochtige handdoeken, veel m.o, vermeerderen in vochtige en warme omgeving.
4
Verspreidingswegen Handen Gebruikend materiaal en instrumentarium
Via insecten Via besmet drinkwater of voedsel da besmet is geraakt Via de lucht die we inademen (verkouden)
5
Noodzakelijke begrippen
Aërosol = nevel deeltijes die in de lucht rondzweven Antibiotica = chemisch stoffen die m.o. bestrijden Hygiëne = gezondheidsleer Micro-organismen = de kleinste levende wezens, bijv. Bacteriën, schimmel virussen Pathogeen = ziekteverwekkend Virulentie= ziekteverwekkend vermogen
6
Lees hoofdstuk 6 Accidenteel bloedcontact pag. 71.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.