De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Blessure LEED blessureLEED is een korte module die opgenomen kan worden in het Positief Coachen Programma en/of in een EVS-programma. Programma duur: circa.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Blessure LEED blessureLEED is een korte module die opgenomen kan worden in het Positief Coachen Programma en/of in een EVS-programma. Programma duur: circa."— Transcript van de presentatie:

1 blessure LEED blessureLEED is een korte module die opgenomen kan worden in het Positief Coachen Programma en/of in een EVS-programma. Programma duur: circa minuten. ALGEMEEN: De sheets geven de rode draad aan van het programma. De bedoeling is dat de informatie op de sheets gebruikt wordt om de dialoog met de deelnemers aan te gaan. Hoe doe je dit: door te vragen, te vragen en te vragen (en goed te luisteren want dat bepaalt weer je volgende vraag). Gebruik hiervoor m.n. de OPEN VRAAG, dat zijn vragen die je NIET met JA of NEE kunt beantwoorden maar die informatie geven over wat iemand vindt, denkt of voelt. Deze vragen beginnen met: WIE, WAT, WAAR, WAAROM, HOE, HOEZO, WELKE. Voorbeelden van goede vragen: WAT vinden jullie van deze sheet? WAAROM vind je dat? WIE vind dat ook? WIE vindt iets anders? Welk voorbeeld heb je daarvan? HOE zou je het ook uit kunnen leggen? WAT is het voordeel van….? Wat is het nadeel van…..? HOE zou je daarmee om kunnen gaan?

2 Sportblessures in Nederland
* Sportblessures cijfers 2013 Aantal Totaal aantal sportblessures Waarvan plotseling ontstaan Waarvan geleidelijk ontstaan Waarvan Spoedeisende Hulp Waarvan ziekenhuisopname 12.000

3 Blessuremodel INTERN RISICO EXTERN RISICO KANS OP EEN BLESSURE X =

4 = X Sportgedrag (houding, sociale invloeden, cultuur)
INTERNRISICO EXTERN RISICO KANS OP EEN BLESSURE X = Sportgedrag (houding, sociale invloeden, cultuur) Lifestyle (BMI, slaap/rust, voeding/drinken, enz.) Eerdere blessures Fitheid (conditie, kracht) Anatomie Behendigheid (techniek, stabiliteit) Psychologische factoren (motivatie/beleving, durven/falen, stress/slaapgebrek, enz.) Bescherming (helm, scheenbeschermers, schoeisel)

5 = X Sportfactoren (coaching, regels, scheidsrechter)
INTERNRISICO EXTERNRISICO KANS OP EEN BLESSURE X = Sportfactoren (coaching, regels, scheidsrechter) Omgeving (weer, ondergrond (kunstgras)) Spelsituaties Gedrag spelers/tegenstanders Belasting (trainingen/wedstrijden, zwaarte competitie, toernooien, rustperiodes enz.)

6 HOGE KANS OP EEN BLESSURE INTERNRISICO
HOOG HOGE KANS OP EEN BLESSURE EXTERNRISICO LAAG INTERNRISICO LAAG HOOG

7 Aantal tips Zorg voor een goede sportuitrusting
Zorg voor een goede warming-up en cooling-down Zorg voor een goede training en rustmomenten Zorg voor het juist gedrag (Fair Play en gezonde leefstijl) Zorg voor een goede en veilige sportomgeving Bepaal de belasting van de trainingen over kortere en langere perioden

8 Aantal tips Wees goed op de hoogte van de algemene gezondheid en eventueel het medicijngebruik van de spelers Stimuleer preventieve maatregelen door informatie te geven aan spelers en ouders Verminder de kans op of de ernst en duur van sportblessures door het aanleren van de juiste techniek


Download ppt "Blessure LEED blessureLEED is een korte module die opgenomen kan worden in het Positief Coachen Programma en/of in een EVS-programma. Programma duur: circa."

Verwante presentaties


Ads door Google