De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op sneeuwklas in Zwitserland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op sneeuwklas in Zwitserland"— Transcript van de presentatie:

1 Op sneeuwklas in Zwitserland

2 Een bergflank is een reuzentrap.

3 Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia
Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen

4 Keuzemogelijkheid Wil je nog graag even de informatie doornemen ?
Klik op onderstaande knop Maak je graag onmiddellijk de oefeningen ? Klik op onderstaande knop

5 Op verschillende hoogten heerst een ander klimaat
Op verschillende hoogten heerst een ander klimaat. Zo veranderen naargelang van de hoogte de temperatuur, de vochtigheid, de hoeveelheid neerslag, de reinheid van de lucht… Dit verklaart het bestaan van natuurlijke zones van plantengroei in het gebergte.

6 1. Doorstreep wat fout is. Hoe hoger je komt in de bergen,
hoe langer/korter de winterperiode, hoe warmer/kouder het wordt, hoe droger/natter het wordt, hoe meer/minder zonnestraling je hebt, hoe langer/korter de sneeuwlaag blijft liggen.

7 2. Op de tekening (volgende dia) van de
bergflanken in de zomerperiode kun je de verschillende zones en grenzen aanduiden en inkleuren.

8 5 Duid de loofboomgrens (1), de naaldboomgrens (2) en de eeuwige sneeuwgrens (3) aan. Duid aan tot waar je onderweg sneeuw zag liggen op de noord gerichte helling (4) en op de zuid gerichte helling (5) 3 4 2 1

9 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Kleur de horizontale zones in :
het dal het gemengde loof – en naaldbos het naaldbos de alpenweiden de eeuwige sneeuwzone 5 3 4 de alpenweiden 2 het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal

10 de eeuwige sneeuwzone 5 Duid aan tot waar je onderweg sneeuw zag liggen op de noord gerichte helling (4) en op de zuid gerichte helling (5). Verklaar dit verschil : De noord gerichte helling ontvangt minder zonnewarmte dan de zuid gerichte helling. 3 4 2 de alpenweiden het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal Heb je de eeuwige sneeuwgrens gezien ? Verklaar Neen, die kun je enkel in de zomer zien.

11 3. Beter dan loofbomen zijn naaldbomen aangepast aan het extreme klimaat in het gebergte. Verklaar dit… De naalden blijven aan de boom, zo kan die bij mooi weer in de winter voedsel opbouwen. De naalden zijn bedekt met een waslaag. De naalden hebben een kleinere verdampingsoppervlak. Hars beschermt de boom tegen vrieskou.

12 1. Doorstreep wat fout is. Hoe hoger je komt in de bergen,
hoe langer/korter de winterperiode, hoe warmer/kouder het wordt, hoe droger/natter het wordt, hoe meer/minder zonnestraling je hebt, hoe langer/korter de sneeuwlaag blijft liggen.

13 5 Duid de loofboomgrens (1), de naaldboomgrens (2) en de eeuwige sneeuwgrens (3) aan. Duid aan tot waar je onderweg sneeuw zag liggen op de noord gerichte helling (4) en op de zuid gerichte helling (5) 3 4 2 1

14 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Kleur de horizontale zones in :
het dal het gemengde loof – en naaldbos het naaldbos de alpenweiden de eeuwige sneeuwzone 5 3 4 de alpenweiden 2 het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal

15 de eeuwige sneeuwzone 5 Duid aan tot waar je onderweg sneeuw zag liggen op de noord gerichte helling (4) en op de zuid gerichte helling (5). Verklaar dit verschil : De noord gerichte helling ontvangt minder zonnewarmte dan de zuid gerichte helling. 3 4 2 de alpenweiden het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal Heb je de eeuwige sneeuwgrens gezien ? Verklaar Neen, die kun je enkel in de zomer zien.

16 3. Beter dan loofbomen zijn naaldbomen aangepast aan het extreme klimaat in het gebergte. Verklaar dit… De naalden blijven aan de boom, zo kan die bij mooi weer in de winter voedsel opbouwen. De naalden zijn bedekt met een waslaag. De naalden hebben een kleinere verdampingsoppervlak. Hars beschermt de boom tegen vrieskou.

17 Een bergflank is een reuzentrap.

18 Op verschillende hoogten heerst een ander klimaat
Op verschillende hoogten heerst een ander klimaat. Zo veranderen naargelang van de hoogte de temperatuur, de vochtigheid, de hoeveelheid neerslag, de reinheid van de lucht… Dit verklaart het bestaan van natuurlijke zones van plantengroei in het gebergte.

19 1. Klik het juiste antwoord aan.
Hoe hoger je komt in de bergen, hoe ______________ de winterperiode, korter langer

20 Hoe hoger je komt in de bergen,
hoe langer/korter de winterperiode, hoe _____________ het wordt, warmer kouder

21 Hoe hoger je komt in de bergen,
hoe langer/korter de winterperiode, hoe warmer/kouder het wordt, hoe _______________ het wordt, droger natter

22 Hoe hoger je komt in de bergen,
hoe langer/korter de winterperiode, hoe warmer/kouder het wordt, hoe droger/natter het wordt, hoe _____________zonnestraling je hebt, meer minder

23 Hoe hoger je komt in de bergen,
hoe langer/korter de winterperiode, hoe warmer/kouder het wordt, hoe droger/natter het wordt, hoe meer/minder zonnestraling je hebt, hoe _____________ de sneeuwlaag blijft liggen. korter langer

24 2. Op de tekening (volgende dia) van de
bergflanken in de zomerperiode kun je de verschillende zones en grenzen aanduiden en inkleuren.

25 Klik op het juiste bolletje
loofboomgrens 1

26 Klik op het juiste bolletje
3 eeuwige sneeuwgrens 1 loofboomgrens

27 5 3 1 Klik op het juiste bolletje eeuwige sneeuwgrens loofboomgrens
zuid gerichte helling

28 5 3 2 1 zuid gerichte helling Klik op het juiste bolletje
eeuwige sneeuwgrens 2 1 loofboomgrens naaldboomgrens

29 5 3 4 2 1 zuid gerichte helling Klik op het juiste bolletje
eeuwige sneeuwgrens 2 naaldboomgrens 1 loofboomgrens noord gerichte helling

30 5 3 4 2 1 Klik op het juiste bolletje het gemengde loof- en naaldbos

31 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Klik op het juiste bolletje
het gemengde loof- en naaldbos 1 de eeuwige sneeuwzone

32 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Klik op het juiste bolletje
het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het naaldbos

33 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Klik op het juiste bolletje
het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal het dal

34 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Klik op het juiste bolletje
de alpenweiden 2 het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 de alpenweiden het dal

35 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Klik op het juiste antwoord.
Duid aan tot waar je onderweg sneeuw zag liggen op de noord gerichte helling (4) en op de zuid gerichte helling (5). Verklaar dit verschil : 2 de alpenweiden het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal De zuid gerichte helling ontvangt minder zonnewarmte dan de zuid gerichte helling. De noord gerichte helling ontvangt minder zonnewarmte dan de zuid gerichte helling.

36 5 3 4 2 1 de eeuwige sneeuwzone Heb je de eeuwige sneeuwgrens gezien ?
ja neen 2 de alpenweiden Verklaar. Klik op het juiste antwoord. het naaldbos het gemengde loof- en naaldbos 1 het dal Neen, die kun je enkel in de lente zien. Neen, die kun je enkel in de herfst zien. Neen, die kun je enkel in de zomer zien. Neen, die kun je enkel in de winter zien.

37 3. Beter dan loofbomen zijn naaldbomen aangepast aan het extreme klimaat in het gebergte. Verklaar dit… Klik op het juiste antwoord. __________________________________________________________________________________________________________________ De naalden blijven niet aan de boom, daardoor wordt het voedsel in de boom opgeslagen. De naalden blijven aan de boom, zo kan die bij mooi weer in de winter voedsel opbouwen.

38 3. Beter dan loofbomen zijn naaldbomen aangepast aan het extreme klimaat in het gebergte. Verklaar dit… Klik op het juiste antwoord. De naalden blijven aan de boom, zo kan die bij mooi weer in de winter voedsel opbouwen. ____________________________________________________ De naalden zijn bedekt met een waslaag. De naalden zijn niet bedekt met een waslaag.

39 3. Beter dan loofbomen zijn naaldbomen aangepast aan het extreme klimaat in het gebergte. Verklaar dit… Klik op het juiste antwoord. De naalden blijven aan de boom, zo kan die bij mooi weer in de winter voedsel opbouwen. De naalden zijn bedekt met een waslaag. _____________________________________________________________ De naalden hebben een grotere verdampinsoppervlak. De naalden hebben een kleinere verdampinsoppervlak.

40 3. Beter dan loofbomen zijn naaldbomen aangepast aan het extreme klimaat in het gebergte. Verklaar dit… Klik op het juiste antwoord. De naalden blijven aan de boom, zo kan die bij mooi weer in de winter voedsel opbouwen. De naalden zijn bedekt met een waslaag. De naalden hebben een kleinere verdampingsoppervlak. _________________________________________________________ Was beschermt de boom tegen vrieskou. Hars beschermt de boom tegen vrieskou.

41 Proficiat !


Download ppt "Op sneeuwklas in Zwitserland"

Verwante presentaties


Ads door Google