De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."— Transcript van de presentatie:

1 Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman

2 Welkom! Bijeenkomst 1

3 Enkele huishoudelijke mededelingen.
Als u verhinderd bent, bel of mail een van de trainers. De betaling van de cursus verloopt via het kantoor in Bunnik. Voor en na de cursus en in de pauze kunt u koffie, thee, e.d. tegen betaling aanschaffen. Alle persoonlijke informatie is vertrouwelijk en blijft binnen de muren van de cursusruimte!

4 Tijdsplanning van de cursus.
Aanvang van de cursus is 10.30u. met ontvangst met een kopje koffie/thee. Start is om 10.40u. Pauze ongeveer om 11.30u. (afhankelijk van het verloop van het programma). Na de pauze wat bewegingsoefeningen om weer alert en actief te zijn. Afsluiting om 12.30u.

5 Enkele praktische mededelingen
We hebben geen haast! We hebben niet de opdracht om de lesstof uit de klapper allemaal te behandelen. We willen dat u het interessant vindt. We willen dat u ‘er wat mee kunt’. U mag de oefeningen op uw manier doen. We doen het met elkaar…………..en vooral:

6 Dan is het voor Jan en Henk ook een feestje!
Het is uw feestje! Dan is het voor Jan en Henk ook een feestje!

7 Kennismaking, wie is wie?
De trainers stellen zich voor: Jan de Groot Henk Torreman

8 Kennismaking We maken een rondje waarbij u uw naam en uw woonplaats noemt. Later wisselen wat meer informatie uit.

9 Parkinson De ziekte van Parkinson kan allerlei gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Moeite met het houden van overzicht. Moeite met meer dingen tegelijk doen. Moeite met schakelen tussen meerdere onderwerpen. Moeite met teksten en het volgen van tv-programma’s. Moeite met het voeren van gesprekken. Moeite met onthouden.

10 Doel van de cursus U kunt, door gebruik te maken van de geleerde en geoefende technieken, een deel van de genoemde beperkingen opvangen. We doen dat samen met lotgenoten, want die weten precies waar iemand met Parkinson tegenaan loopt. Dat geeft veiligheid en steun, maar het opent ook de ogen. (Alleen als je het probleem herkent en erkent, kun je het veranderen!)

11 Pauze oefening Ieder krijgt een sticker uitgereikt:
Vul de sticker in en plak hem op een zichtbare plek op de kleding. Ik heet…………. Ik praat graag over………...

12 Nadere kennismaking, oefening 1
Deze oefening gaat over het onthouden van namen. Onthouden gaat makkelijker als je de naam van een persoon koppelt aan een bijzonderheid van die persoon. Bijvoorbeeld: De heer Hup heeft/had als hobby dansen. Mevrouw van Langen is helemaal niet zo lang. De heer Driessen zit niet te kniezen. Mevrouw de Kroon heeft een opvallend kapsel (net een kroon).

13 Nadere kennismaking, oefening 1
De naambordjes worden (tijdelijk) ingenomen. Iedereen krijgt een aantal notitieblaadjes. De trainers wijzen willekeurig een persoon aan. Hij/zij vertelt iets over zichzelf. Naam, beroep, hobby’s, familieomstandigheden. Sinds wanneer heeft men Parkinson? Welk type auto heeft de cursist ( of ander vervoermiddel). Noteer de gegevens van iedere persoon op een apart blaadje, MAAR NIET DE NAAM.

14 Nadere kennismaking (vervolg)
Geef het blaadje met aantekeningen, die je hebt gemaakt, aan de juiste persoon. Als je het aan de verkeerde persoon geeft, probeer het dan opnieuw.

15 Kennismaking, oefening 2
De trainers hebben de naambordjes, met de naam naar beneden, neergelegd. Pak een naambordje en geeft het aan de juiste persoon.

16 Kennismaking, oefening 3 (bij voldoende tijd)
Het koppen van een naam aan een bijzonderheid van een persoon noemen we associëren. Deze oefening is ook een associatie-oefening. Op de tafel liggen allerlei plaatjes, ansichtkaarten, foto’s, enz. Ieder zoekt een plaatje uit.

17 Kennismaking oefening 3 (vervolg)
Iedereen vertelt om de beurt, wat hem/haar aanspreekt in het gekozen plaatje. Leg het plaatje terug op de stapel. Als iedereen aan de beurt is geweest Pak een willekeurig plaatje en breng het naar de bijbehorende persoon.

18 Afsluiting Bekend: Wat wist je al.
Benieuwd: Waar zou nog meer van willen weten/leren. Bewaard: Wat blijf je oefenen en toepassen. We reageren ‘pop-corn gewijs’. Wie ‘gaar’ is, die plopt.

19 Volgende bijenkomst Het thema van de volgende bijeenkomst wordt:
Elkaar (nog) beter leren kennen. Huiswerk: Lees de inleiding van het cursistenboek nog eens door. Vul thuis de plattegrond van de cursisten in met de juiste namen. Oefen met het onthouden van namen.

20 Jan de Groot Henk Torreman
Tot de volgende keer! Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Houd je aandacht erbij! Trainers: Jan de Groot Henk Torreman."

Verwante presentaties


Ads door Google