De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

de l’accueil d’asile vers intégration van asielopvang naar integratie

Verwante presentaties


Presentatie over: "de l’accueil d’asile vers intégration van asielopvang naar integratie"— Transcript van de presentatie:

1 de l’accueil d’asile vers intégration van asielopvang naar integratie

2 Asielaanvragen in de EU / demandes d’asile en UE
Algemene toelichting bij de tendens van het afgelopen jaar. Van grote asielcrisis naar opgedroogde instroom.

3 Asielaanvragen in België / Demandes d’asile en Belgique
Nationaal = internationaal.

4 Accueil / Opvang delta IN-OUT
Consequenties voor het opvangnetwerk voor asielzoekers: Negatieve delta gedurende de afgelopen maanden, soms van 1000 personen per maand.

5 Beleidsmaatregelen: Voorjaar 2016: beslissing om engagementen voor opening van extra LOI-capaciteit nog te honoreren -> uitbreiding van het LOI-netwerk Zomer 2016 : beslissing van sluiting van plaatsen, grotendeels collectief -> afbouw van het netwerk van naar plaatsen in 2016 Beleidsmaatregelen die werden genomen nav het einde van de asielcrisis met zware impact op het netwerk.

6 CAP par partenaire / CAP per partner nov.2016
Nieuwe verhoudingen in het opvangnetwerk: nog nooit zoveel LOI-plaatsen ten opzichte van collectieve plaatsen.

7 bezettingsgraad / taux d’occupation nov.2016
Door de maatregelen van sluiting van collectieve plaatsen begon de algemene bezettingsgraad vanaf de zomer weer te stijgen tot nu : 85%. Dit lijkt in orde, maar er is een sterk onevenwicht in de bezettingsgraad van Individueel tov Collectief.

8 Mesures de gestion Nécessité d’installer un mécanisme de transfert de l’accueil collectif vers individuel Sept > activation du nouveau modèle d’accueil = implémentation de l’accord gouvernemental -> Accueil individuel pour les personnes reconnues ou avec haut taux de reconnaissance -> augmentation de l’occupation des places ILA Daarom: mechanismen voor doorstroom: Het opvangmodel + bijkomende maatregelen ad hoc om de doorstroom naar LOI’s te verhogen.

9 Bezetting / Occupation
Deze maatregelen hebben effect: stijging van bezetting in exacte cijfers van individuele opvang zichtbaar in de grijze lijn.

10 Taux d’occupation / Bezettingsgraad % nov.2016
Dit is hard nodig: ondanks de dalende bezettingsgraad in de collectieve structuren blijven zij op een gemiddelde bezetting van 96% draaien in de afgelopen maand. Dit omwille van de massale sluiting van collectieve capaciteit.

11 Duurzaam verblijf / Séjour durable
De maatregelen hebben ook resultaat omwille van de nooit gezien hoge erkenningsgraad in het algemeen: nog altijd meer dan 50% voor de hele groep van asielzoekers.

12 + Resettlement / Réinstallation
Naast de opvang van erkende asielzoekers en asielzoekers met hoge erkenningsgraad is er nog een kleiner doelpubliek dat ook naar de LOI’s zal gaan. Volgend jaar 550.

13 Voorlopige conclusie “Van opvangcrisis naar integratie-uitdaging”
Doorstroom van personen met (uitzicht op) duurzaam verblijf naar de LOI’s maximaal 4 maanden transitie-opvang, uitzonderlijk verlengbaar Doorstroom van resettlers naar de LOI’s maximaal 6 maanden transitie-opvang, plus mogelijke instap in reset.programma -> Dit betekent samen met de vluchteling werken aan: HUISVESTING INBURGERING TAALVERWERVING WERK en/of OPLEIDING Voorlopige conclusie met de uitdagingen voor het LOI: Voor een groot deel van het doelpubliek (50%) zal de bal in het kamp van de OCMW’s komen te liggen. Fedasil wenst een warme overdracht van asielopvang naar integratie via de transitieopvang door de LOI’s. Dit geldt voor asielzoekers en resettlers. Fedasil zal de transitiefase ondersteunen, onder meer via projectondersteuning (cf nationale projectoproep).


Download ppt "de l’accueil d’asile vers intégration van asielopvang naar integratie"

Verwante presentaties


Ads door Google