De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwerp en hoofdgedachte bepalen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwerp en hoofdgedachte bepalen"— Transcript van de presentatie:

1 Onderwerp en hoofdgedachte bepalen
Leesvaardigheid Onderwerp en hoofdgedachte bepalen

2 Onderwerp Is één woord, eventueel aangevuld met bepalingen (geen werkwoorden) Geeft aan waar de tekst in zijn geheel over gaat Soms de titel, maar niet altijd In de inleiding of in het slot

3 Wat kan een onderwerp zijn?
Boer vindt schat onder weiland Faillissementen in de horeca Te veel afval niet gescheiden Muggen Gedrag van muggen

4 Wat kan een onderwerp zijn?
Boer vindt schat onder weiland Faillissementen in de horeca Te veel afval niet gescheiden Muggen Gedrag van muggen

5

6 Koelhuisboter is boter die langdurig in een koelhuis is bewaard en daarom geen roomboter mag worden genoemd. In de jaren '60 was koelhuisboter nog een regulier product. In de zomer werd te veel roomboter geproduceerd, welke nadien als koelhuisboter in de verkoop kwam. Koelhuisboter is goedkoper dan roomboter. Later was koelhuisboter alleen nog incidenteel verkrijgbaar. Een en ander hield verband met landbouwoverschotten, de z.g. boterberg, in de Europese Gemeenschap. Koelhuisboter is ook wel verkocht als kerstboter.

7 Hoofdgedachte Tekst in één zin samengevat
Wat wil de schrijver met deze tekst zeggen? Hele zin mèt werkwoorden

8

9 Deskundige zet vraagtekens bij prijzenoorlog supermarkten
De prijsverlaging van Albert Heijn is volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte geen verstandige keuze. Albert Heijn doet er geen goed aan om de prijzen te verlagen. "De supermarktketen handelt uit paniek. Zij wil haar marktaandeel laten stijgen en denkt dit te bereiken door middel van het verlagen van de prijzen, maar dit gaat voor alle partijen juist nadelig uitpakken", zegt deskundige Gerard Rutte. De prijzenoorlog onder supermarkten gaat vandaag van start. Albert Heijn maakte zaterdag bekend duizend producten permanent in prijs te verlagen. De supermarktketen gaat met name de strijd aan met Lidl, die momenteel een sterke ontwikkeling doormaakt. Vooral de A-merken worden in prijs verlaagd. Rutte vreest dat Albert Heijn het helemaal verkeerd aanpakt. "De supermarktketen ziet haar eigen marktaandeel stagneren, terwijl Lidl het de afgelopen tijd juist erg goed doet. Vervolgens wordt de conclusie getrokken dat een prijsverlaging zal helpen, maar het probleem zit 'm in de kwaliteit. Albert Heijn zou iets moeten doen aan zijn assortiment en service, want daar komen de klanten voor. Zij willen prettig winkelen en een ruime keuze voorgeschoteld krijgen. De laatste jaren gaat de winkelketen daar juist op achteruit."

10 Wereld wacht op komst iPhone 5s
Met vermoedelijk een vingerscan als blikvanger presenteert Apple vanavond de nieuwe iPhone. Vanavond presenteert Apple de nieuwe iPhone. Foto: EPA De nieuwe iPhone 5s die vanavond het levenslicht ziet zal niet heel veel verschillen van de iPhone 5. Dat verwachten analisten in de telecomsector en blijkt uit details van de telefoon die tot nu toe zijn uitgelekt. Het meest in het oog springend van de 5s is de vingerscanner die vermoedelijk in de home-knop zit. Daarmee kan alleen de eigenaar van het toestel toegang krijgen tot de smartphone. In de broncode van het iOS 7 zouden ontwikkelaars daar aanwijzingen voor hebben gevonden. Twee jaar geleden nam Apple het bedrijf Authentic over. Dat bedrijf is gespecialiseerd in vingerprinttechnologie en is de afgelopen jaren nauw betrokken geweest bij het ontwikkelen van producten. Daardoor is het niet langer nodig de telefoon met een code te beveiligen. Ook bij diefstal is het toestel dus onbruikbaar voor de dief. Hij kan in ieder geval niet bij de persoonlijke gegevens komen op het toestel. Naast de vingerscan zou ook de camera een update krijgen, waardoor deze gezichtsherkenning krijgt en nog beter presteert bij het maken van foto's in het donker. Of deze hetzelfde werkt als die op de Samsung Galaxy S4 is nog onduidelijk. Daarnaast krijgt de telefoon een wat snellere processor, waardoor het opstarten van apps en het maken van foto's nog sneller en soepeler moet gaan. Het toestel zal door de nieuwe chip ongeveer 30 procent sneller zijn.

11 Wat is het en hoe vind je het?
Lead Wat is het en hoe vind je het?

12 Lead Vetgedrukt stukje, staat los van hoofdtekst Twee functies:
Samenvatting geven Lezer nieuwsgierig maken Let op! Is geen inleiding! Een tekst met een lead heeft ook nog een inleiding

13

14 Opdrachten Maken opdracht 1 t/m 4 (blz 8 t/m 12, boek A)
Niet af  huiswerk voor volgende les Klaar? Beginnen met hoofdstuk woordenschat, bladzijde 176, boek A. Voor de kerstvakantie moet je blz 176 t/m 200 gemaakt hebben.


Download ppt "Onderwerp en hoofdgedachte bepalen"

Verwante presentaties


Ads door Google