De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aardrijkskunde thema 3 de aarde beweegt

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aardrijkskunde thema 3 de aarde beweegt"— Transcript van de presentatie:

1 Aardrijkskunde thema 3 de aarde beweegt

2 Inhoud Doorsnede aarde. Gemiddelde aardbevingen. Pangea.
Ontstaan aardbeving. Ontstaan vulkaan. Geen zware aardbevingen Nederland. Tektonische plaat schuift. Wat is een tektonische plaat. Wat is een breuklijn.

3 Inhoud 2 10. Wat is een trog. 11. Hoogste gebergte ter wereld
12. Gevaren bij vulkaanuitbarsting 13. Dode vulkaan Verschil bergen Afstand LA en NY 16. Panamakanaal 17. 5 grootste gebergte 18. Topo

4 Doorsnede aarde Als eerste heb je de aardkorst. Als tweede de mantel. En tot slot de kern.

5 Gemiddelde aardbeving.
iPer jaar zijn er in de wereld ongeveer 3 miljoen aardbeving. Laatst was er bijvoorbeeld een hele zware aardbeving in Nepal.

6 Pangea Pangea, of Pangaea, was het supercontinent dat 250 miljoen jaar geleden bestond. Uit Pangea komen alle continenten van nu: dit komt doordat de aarde verschuift met platen onder het land. De naam Pangea komt van de Griekse woorden pan (alles) en gaia (aarde). Pangea had een superoceaan, de Panthalassa. ice age pangea

7 Ontstaan aardbeving. Een aardbeving ontstaat als twee platen tegen elkaar botsen of als ze langs elkaar schuiven.

8

9 Ontstaan vulkaan Een vulkaan ontstaat als twee tektonische platen van mekaar weg schuiven, of als ze botsen. Als ze botsen ontstaat er soms ook een trog.

10 Geen zware aardbevingen Nederland.
Er zijn geen zware aardbevingen in Nederland dat komt omdat wij geen breuklijnen hebben in Japan daar in tegen hebben wel veel breuklijnen. In Groningen zijn wel soms hele kleine aardbevingen maar dat komt omdat ze naar olie boren.

11 Tektonische plaat schuift
Als de ene tektonische plaat onder de andere schuift ontstaat er soms een trog of een berg.

12 Wat is een tektonische plaat
grote stukken aardkorst oftewel platen die langzaam over de aardmantel bewegen.

13 Wat is een breuklijn. De grens tussen twee tektonische platen.

14 Wat is een trog. Een trog is een diepe kloof in de zee die ontstaat doordat een zware plaat onder de lichte plaat schuift.

15 Hoogste gebergte ter wereld.
De hoogste gebergte is de Himalaya. Hij is 8150meter hoog. De Himalaya is ontstaan doordat India botste tegen de Aziatische plaat.

16 Gevaren bij vulkaanuitbarsting.
Als er een vulkaan uitbarst zijn er 3 gevaren Rook en giftige stoffen. Lava. Modderstromen.

17 Dode vulkaan. Een dode vulkaan is een vulkaan die niet actief is dus die kan niet uitbarsten Bijvoorbeeld de Yellowstonecaldera in de VS.

18 Verschil bergen. Bij het ontstaan van bergen op land botsen de land platen op elkaar en duwen elkaar omhoog. Bij het ontstaan van bergen in zee of aan zee botst een plaat met land op een plaat met water. Omdat de plaat met water zwaarder is, schuift die onder de plaat met land en drukt zo de landplaat omhoog.

19 Afstand LA en NY De afstand van LA naar NY is ongeveer 2700 km. Als je van LA naar NY gaat vliegen duurt dat 5 uur en 10 minuten en dat kost je 432 euro p.p.

20 Panamakanaal. Dankzij het Panamakanaal hoeven schepen niet helemaal om Zuid-Amerika heen te varen. Dat kan wel 60 dagen schelen. Het Panamakanaal ging in 1914 open. Er waren meer dan mensen nodig om het kanaal te graven. filmpje Panamakanaal

21 5 grootste gebergte. Himalaya. Andesgebergte. Rockey mountains.
Atlas gebergte. de Alpen.

22 Topo. Je kan als je topo op de pc wilt doen dan moet je Topo mania gebruiken.

23


Download ppt "Aardrijkskunde thema 3 de aarde beweegt"

Verwante presentaties


Ads door Google