De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Margot, Femke, jasmijn, Kyra, Gabi, Brianna en Marieke

Verwante presentaties


Presentatie over: "Margot, Femke, jasmijn, Kyra, Gabi, Brianna en Marieke"— Transcript van de presentatie:

1 Margot, Femke, jasmijn, Kyra, Gabi, Brianna en Marieke
Klassiek ballet Margot, Femke, jasmijn, Kyra, Gabi, Brianna en Marieke Kyra

2 De definitie van klassiek ballet
Amusement voor de adel Gebaseerd op regels die door de eeuwen heen zijn vastgelegd door Franse, Russische, Deens en Italiaanse balletmeesters Uitdagen van mensen Ballet is een dansstijl die meer dan 500 jaar geleden ontstaan is in Italië als een vorm van amusement voor de adel. De dansstijl is gebaseerd op regels die door de eeuwen heen zijn vastgelegd door Franse, Russische, Deens en Italiaanse balletmeesters. Uitdagen van mensen door te dansen op een manier die het lichaam niet is gewend bijvoorbeeld door tegenstrijdige bewegingen zoals je voeten uitgedraaid houden.

3 Geschiedenis Wortels in Italiaanse Renaissance
Verder ontwikkeld in Frankrijk, werd beroemd door Lodewijk XIV Lodewijk absoluut vorst, liet zijn macht zien d.m.v ballet In 1661  eerste balletacademie opgericht door Lodewijk Hofmannen vermaak Klassiek ballet is de oudste vorm van ballet. Het is ontstaan in Frankrijk en werd beroemd door koning Lodewijk XIV die veel feesten gaf en liefhebber van dansen was. In 1661 werd de eerste balletacademie opgericht door koning Lodewijk XIV. Vroeger dansten de hofmannen op feesten om de mensen te vermaken.

4 Begrippen kenmerkend voor de stijl
Plié Pirouette Spitzen 5 posities Barre Ballerina Plié: knie buiging Pirouette: draaien op één been Spitzen: schoenen ontworpen voor danseressen met een harde punt in de neus zodat ze hiermee op hun tenen kunnen dansen 5 posities: basisposities waaruit je gaat dansen Ballerina: danseres die klassiek ballet uitoefent Barre: een lange houten balk die wordt gebruikt tijdens oefeningen om je evenwicht te bewaren

5 Kunstuitingen Klassieke muziek
Functie  emotie benadrukken en verhaal vertellen Operaballet Handelingsballet Pjotr Tsjaikovski Klassiek ballet wordt ondersteund door een klassieke compositie, oftewel klassieke muziek. Tegenwoordig heeft klassieke muziek de functie om emoties te benadrukken en het verhaal te vertellen. Vroeger was klassiek ballet opera ballet, wat inhield dat er werd gezongen en dat het ballet, maar een bijzaak was. Door de tekst die gezongen werd, kon er een verhaal verteld worden. Uiteindelijk ging opera ballet over in handelingsballet. Hierdoor werd ballet belangrijker, omdat nu door middel van dansen er een verhaal werd verteld door middel van handelingen die de dansers en danseressen deden tijdens hun dans. Maar ook de tijd van het handelingsballet ging voorbij en nu hebben we dus klassiek ballet, waarin je niet echt een verhaal kunt vertellen. Daarom doet de muziek dit, het benadrukt de emoties en het vertelt het verhaal dat bij de dans hoort. De muziek composities die gecomponeerd werden voor de balletten, werden hiervoor expliciet gecomponeerd. De bekendste componist die muziek componeerde voor balletstukken is Pjotr Tsjaikovski. Hij componeerde onder andere het Zwanenmeer, de Notenkraker en Doornroosje.

6 Bekend voorbeeld klassiek ballet
Het Zwanenmeer Bolsjojballet Het Bolsjojballet was een klassiek balletgezelschap uit Moskou, Rusland. Zij waren de eerste die het Zwanenmeer opvoerden.


Download ppt "Margot, Femke, jasmijn, Kyra, Gabi, Brianna en Marieke"

Verwante presentaties


Ads door Google