De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

International Economics

Verwante presentaties


Presentatie over: "International Economics"— Transcript van de presentatie:

1 International Economics
Chapter 13 Balance of Payment

2 H13: Betalingsbalans Introductie Betalingsbalans Lopende rekening
Lopende rekening en de financiele rekening Onevenwichtigheden in de wereld. Investeringspositie

3 13.1 Introductie Betalingsbalans Concept
Het is een samenvatting van alle transactie van en naar het buitenland van ingezetenen van een land met ingezetenen van een ander land over een bepaalde periode.

4 13.2 Betalingsbalans ontvangsten uit buitenland
betalingen aan buitenland. – teken De betalingsbalans omvat de volgende deelrekeningen: Lopende rekening Goederenrekening Dienstenrekening Inkomenrekening Inkomensoverdrachtenrekening Vermogensoverdrachtenrekening (kapitaalrekening) Financiele rekening : (kapitaalrekening vwo) (investeringen/effecten/derivaten/overige) Totaal toeneming (-) officiële reserves (goud en deviezenvoorraad)

5 13.3 inhoud betalingsbalans
Verklaring ontvangsten: Export van goederen en diensten, ontvangen giften en inkomens en kapitaalinstroom uitgaven (-) : Importen van goederen en diensten, gegeven giften en inkomens en kapitaaluitstroom Kapitaal inkomsten: vergroting van buitenlandse bezittingen in dit land of een vermindering van de bezittingen in het buitenland Kapitaal uitgaven: verkleining van buitenlandse bezittingen in dit land of een vergroting van de bezittingen in het buitenland 13.3 inhoud betalingsbalans

6 13.4 Lopende rekening en kapitaalbalans
Het saldo van de lopende rekening is afhankelijk van de concurrentiepositie, en van de inkomensstromen. De inkomensstromen zijn voornamelijk afhankelijk van de financiele rekening en kapitaalrekening. Financiele rekening De financiele rekening is sterk afhankelijk van het vestigingsklimaat en het beleggingsklimaat. Een hogere rente zal leiden tot meer beleggingen en daarmee een grotere instroom van leningen en beleggingen.

7 Autonome Transacties & Accommoderende Transacties
Autonome Transacties alle transacties behalve de transacties op de goud en deviezenrekening. Accommoderende Transacties Transacties in de officiele reserves benodigd om de betalingsbalans in evenwicht te brengen (ze vloeien automatisch voort uit de tekorten of overschotten van de betalingsbalans)

8 Saldo van de betalingsbalans
Tekort/overshot op de betalingsbalans Materieel tekort/overschot: er is een tekort/overschot van de betalingsbalans exclusief de goud en deviezenrekening. Formeel evenwicht: door de goud en deviezenrekening is de betalingsbalans altijd in evenwicht

9 Betalingsbalans Nederland:
dnb/index.jsp

10 13.5 Onevenwichtigheden in de wereld
Case 1: VS en Japan

11 Kwesties rond onevenwichtigheid
Hoge bestedingen in de VS: de particulieren sparen weinig en ook de overheid heeft grote tekorten Recessie in Japan: lage bestedingen in Japan Wisselkoers:de wisselkoers wordt mogelijk kunstmatig laag gehouden door China.

12 13.6 Investeringspositie Definitie:
Het meet de totale bezittingen in en van het buitenland aan het eind van een jaar. (voorraad grootheid). Het geeft een indicatie van de inkomensstromen de komende jaren. Meer bezittingen in het buitenland zorgt in de jaren daarop voor een inkomensstroom


Download ppt "International Economics"

Verwante presentaties


Ads door Google