De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Op sneeuwklas in Zwitserland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Op sneeuwklas in Zwitserland"— Transcript van de presentatie:

1 Op sneeuwklas in Zwitserland

2 Brr.. Koud !

3 Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia
Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen

4 Keuzemogelijkheid Wil je nog graag even de informatie doornemen ?
Klik op onderstaande knop Maak je graag onmiddellijk de oefeningen ? Klik op onderstaande knop

5 1. Vul dit tekstje aan. Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het warme naar het koude object. Mensen zijn net als de zoogdieren en de vogels warmbloedig. Zij hebben een constante lichaamstemperatuur die hoger is dan de normale omgevingstemperatuur. Daarom moeten de mensen, zoogdieren en vogels hun lichaam beschermen tegen warmteverlies. Weet jij hoe wij dat doen ?

6 2. Aan de hand van enkele proefjes heb je zelf ontdekt hoe wij ons lichaam beschermen tegen warmteverlies. Verbind, op de volgende dia’s, elke proef met het juiste besluit.

7 Besluiten Proeven Een donker kledingstuk neemt meer zonnewarmte op dan een lichtgekleurd kledingstuk. “koude hand” Hoe kleiner onze huidoppervlakte is in verhouding tot onze inhoud, hoe warmer wij het hebben. “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” Door kleding in verschillende lagen te dragen, wordt isolerende lucht vastgehouden. “bewegen” Onze spieren geven warmte af bij activiteit. “bolvorm”

8 3. Kruis de mogelijkheden aan.
Mensen beschermen zich tegen de kou door : Zich goed te voeden. Een zonnebril op te zetten. Te bewegen. Zich warm te kleden. Een witte jas aan te trekken. Hun oren te beschermen met een muts. Een borrel te drinken.

9 Weetje Gevoelstemperatuur bij verschillende windsnelheden.
De gevoelstemperatuur lees je niet af op een thermometer. De gevoelstemperatuur geeft aan welk effect de temperatuur op ons heeft wanneer het waait. Dus – 10°C bij windstilte voelt aan als – 30°C bij stormweer. De huid bevriest binnen 1 minuut bij een gevoelstemperatuur van – 50°C.

10 windsnelheid km/u temperatuur °C -5 -10 -15 -20 -25 10 -2 -7 -12 -17 -22 -27 20 -13 -19 -31 -37 30 -11 -24 -44 40 -34 -41 -48 50 -29 -36 -51 60 -16 -23 -38 -45 -53

11 1. Vul dit tekstje aan. Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het warme naar het koude object. Mensen zijn net als de zoogdieren en de vogels warmbloedig. Zij hebben een constante lichaamstemperatuur die hoger is dan de normale omgevingstemperatuur. Daarom moeten de mensen, zoogdieren en vogels hun lichaam beschermen tegen warmteverlies. Weet jij hoe wij dat doen ?

12 Besluiten Proeven Een donker kledingstuk neemt meer zonnewarmte op dan een lichtgekleurd kledingstuk. “koude hand” Hoe kleiner onze huidoppervlakte is in verhouding tot onze inhoud, hoe warmer wij het hebben. “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” Door kleding in verschillende lagen te dragen, wordt isolerende lucht vastgehouden. “bewegen” Onze spieren geven warmte af bij activiteit. “bolvorm”

13 3. Kruis de mogelijkheden aan.
Mensen beschermen zich tegen de kou door : Zich goed te voeden. Een zonnebril op te zetten. Te bewegen. Zich warm te kleden. Een witte jas aan te trekken. Hun oren te beschermen met een muts. Een borrel te drinken.

14 Brr.. Koud !

15 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van _____________ warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

16 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van ______________. warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

17 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten _______________van die energie dan warme dingen. warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

18 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het ____________ naar het koude object. warmbloedig meer warme koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warmte vriespunt

19 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het warme naar het _________object. warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

20 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het warme naar het koude object. Mensen zijn net als de zoogdieren en de vogels ___________________. warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

21 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het warme naar het koude object. Mensen zijn net als de zoogdieren en de vogels warmbloedig. Zij hebben een constante lichaamstemperatuur die __________ is dan de normale omgevingstemperatuur. warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

22 1. Vul dit tekstje aan. Klik op het juiste antwoord.
Koude is afwezigheid van warmte en warmte is een vorm van energie. Koude dingen bevatten minder van die energie dan warme dingen. Als je iets warms tegen iets kouds legt, stroomt de warmte altijd van het warme naar het koude object. Mensen zijn net als de zoogdieren en de vogels warmbloedig. Zij hebben een constante lichaamstemperatuur die hoger is dan de normale omgevingstemperatuur. Daarom moeten de mensen, zoogdieren en vogels hun lichaam beschermen tegen _____________________. warmbloedig meer warmte koudbloedig warmteverlies lager minder koude energie hoger warme vriespunt

23 2. Aan de hand van enkele proefjes heb je zelf ontdekt hoe wij ons lichaam beschermen tegen warmteverlies. Klik, op de volgende dia’s, op de juiste proef.

24 Besluiten Proeven “koude hand” “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” “bewegen” “bolvorm”

25 Besluiten Proeven “koude hand” Hoe kleiner onze huidoppervlakte is in verhouding tot onze inhoud, hoe warmer wij het hebben. “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” “bewegen” “bolvorm”

26 Besluiten Proeven “koude hand” Hoe kleiner onze huidoppervlakte is in verhouding tot onze inhoud, hoe warmer wij het hebben. “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” “bewegen” Onze spieren geven warmte af bij activiteit. “bolvorm”

27 Besluiten Proeven “koude hand” Hoe kleiner onze huidoppervlakte is in verhouding tot onze inhoud, hoe warmer wij het hebben. “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” Door kleding in verschillende lagen te dragen, wordt isolerende lucht vastgehouden. “bewegen” Onze spieren geven warmte af bij activiteit. “bolvorm”

28 Besluiten Proeven Een donker kledingstuk neemt meer zonnewarmte op dan een lichtgekleurd kledingstuk. “koude hand” Hoe kleiner onze huidoppervlakte is in verhouding tot onze inhoud, hoe warmer wij het hebben. “kleurenkleren” Als ons lichaam het koud heeft, beschermt het zich door bloedtoevoer naar het koude lichaamsdeel te verhogen “kippenvel” Door kleding in verschillende lagen te dragen, wordt isolerende lucht vastgehouden. “bewegen” Onze spieren geven warmte af bij activiteit. “bolvorm”

29 3. Klik op de verschillende mogelijkheden.
Mensen beschermen zich tegen de kou door : Een witte jas aan te trekken. Hun oren te beschermen met een muts. Zich goed te voeden. Een zonnebril op te zetten. Zich warm te kleden. Een borrel te drinken. Te bewegen.

30 Weetje Gevoelstemperatuur bij verschillende windsnelheden.
De gevoelstemperatuur lees je niet af op een thermometer. De gevoelstemperatuur geeft aan welk effect de temperatuur op ons heeft wanneer het waait. Dus – 10°C bij windstilte voelt aan als – 30°C bij stormweer. De huid bevriest binnen 1 minuut bij een gevoelstemperatuur van – 50°C.

31 windsnelheid km/u temperatuur °C -5 -10 -15 -20 -25 10 -2 -7 -12 -17 -22 -27 20 -13 -19 -31 -37 30 -11 -24 -44 40 -34 -41 -48 50 -29 -36 -51 60 -16 -23 -38 -45 -53

32 Super !


Download ppt "Op sneeuwklas in Zwitserland"

Verwante presentaties


Ads door Google