De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vakdidaktiek Aardrijkskunde Lucien Hoogenbosch

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vakdidaktiek Aardrijkskunde Lucien Hoogenbosch"— Transcript van de presentatie:

1 Vakdidaktiek Aardrijkskunde Lucien Hoogenbosch 0524794
Foto opdracht Vakdidaktiek Aardrijkskunde Lucien Hoogenbosch Kies /zoek een geografische foto die je net als het voorbeeld van hierboven kunt gebruiken in de klas om leerlingen met behulp van tips te laten nadenken over een bepaald Geografische verschijnsel. Lever de opdracht (per mail) aan in powerpoint. Eerste dia bevat je naam en naam van opdracht , tweede dia de foto en op de derde dia de tips. Op de 4e dia komt je verantwoording. Dus waarom heb je dit verschijnsel gekozen en wat wil je er mee laten zien

2 Zo is het

3 Tips Het land heeft een roemruchtig verleden (18e eeuw)
Heeft het grootste kunstmatige meer van de wereld Belangrijk exportproduct is cacao. Heeft een Aw klimaat 8ste breedtegraad Ook wel bekend als goudkust Hoofdstad = Accra Ghana High Forest Zone 80 km ten noorden van Kumasi.

4 Verantwoording Waarom? Wat wil je ermee laten zien?
Deze foto laat goed zien hoe het gebied ontbost is. Enkele grote bomen staan er nog. Gewassen zijn al geplant (cassava en mais). Door toenemende bevolkingsdruk op natuurlijke hulpbronnen neemt ontbossing toe. Maar bomen worden terug geplant (teak), helaas vanuit winstoogmerk. Nu ontstaat een mix van landbouw en bosbouw. Dit zou beter moeten zijn voor het land en de bevolking. Wat wil je ermee laten zien? Mensen hebben niet altijd een keus, dit gaat ten koste van het natuurlijk bos. Het verbouwen van gewassen levert meer geld op. Nu probeert de overheid het herplanten van bossen te stimuleren in Ghana. Zo vertrekken niet alle mensen naar de stad. Men leeft nog steeds van de ‘natuur’ en ‘bos’ komt beetje bij beetje terug, al vind ik dat zelf zeer discutabel. Maar er is een begin gemaakt tegen ontbossing en dat is ook wat waard. Verdere uitleg: Daarnaast kunnen deze projecten ook een rol spelen een de wereldwijde co2 uitstoot debat en het compenseren ervan. Echter nemen jonge bomen meer co2 op dan oude bomen, dus met nieuwe aanplant is dat goed. Maar worden deze bomen over 15 jaar gekapt en vervolgens verbrand. Dan is er dus niks verbeterd, worden de bomen verwerkt tot huizen of telegraafpalen en dergelijke, dan blijft de co2 opgeslagen en zou het kunnen werken. Dit is een zeer interessant onderwerp als het gaat om het klimaatdebat e reduceren van co2 uitstoot en compensatieregelingen. Ten tweede is op deze foto veel te zien, en zal dit vast verschillende reactie oproepen bij leerlingen. Met name als je deze dan vergelijkt met de laatste foto op dia 6. deze foto is gemaakt in een national park, daar is het bos dus behouden gebleven. Begin 1900 was een veel groter gedeelte van Ghana op deze manier bebost.

5 Zo was het

6 Foto van een plantage , dit is weer een soort van bos geworden, wel is het een monocultuur.
Zo kan het ook


Download ppt "Vakdidaktiek Aardrijkskunde Lucien Hoogenbosch"

Verwante presentaties


Ads door Google