De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het menselijk spijsverteringsstelsel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het menselijk spijsverteringsstelsel."— Transcript van de presentatie:

1 Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Van Mond tot Kont Het menselijk spijsverteringsstelsel.

2 De mond pH 7 á 8 Tanden en kiezen kauwen
Verkleinen voedselbrok Vergroten oppervlak waardoor enzym sneller kan werken Speekselklieren maken speeksel Water Slijm Enzym Amylase (vertering koolhydraten) Tong duwt voedsel richting keelholte  slikken

3 Polysachariden zijn grote koolhydraatketens.
Door amylase in de mond worden ze afgebroken tot disachariden bestaand uit twee moleculen suiker

4 Slokdarm pH 7 á 8 Amylase gaat door met vertering van koolhydraten
Door de darmperistaltiek wordt het voedsel naar de maag getransporteerd Tussen de slokdarm en de maag zit de Cardia(klep). Zorgt ervoor dat de voedselbrij niet terug stroomt van de maag naar de slokdarm.

5 De Maag pH 2 á 3 Maagsapklier maakt maagsap
Water Zoutzuur Pro-enzym pepsinogeen. Wordt enzym pepsine (in het boek peptase) in zuur Het zuur doodt bacteriën en lost ingeslikte botten/graten op. Lengtespieren en kringspieren kneden de voedselbrij Voedsel wordt tijdelijk (2 á 6 uur) opgeslagen in de maag

6 Eiwitten ook wel proteïnen genoemd
Eiwitten ook wel proteïnen genoemd. Zijn hele grote moleculen die een ingewikkelde structuur hebben. Pro-enzym pepsinogeen wordt omgezet in pepsine. Pepsine/peptase maakt van die proteïnen kleine polypeptiden (betaat uit een aantal aminozuren)

7 Maagportier De maagportier sluit de maag aan de onderkant af.
Laat mondjesmaat de inhoud van de maag doorgaan naar de 12-vingerige darm Als de pH in de 12-vingerige darm neutraal is, gaat de portier open. Is de pH laag (zuur) dan sluit de portier

8 12-vingerige darm pH 7 á 8 Zuur neutraliserende stof NaHCO3
Gal geproduceerd door de lever en opgeslagen in de galblaas komt hier in het spijsverteringsstelsel via de galbuis. Het emulgeert vet, waardoor de vertering van vet sneller gaat. Alvleesklier maakt alvleessap Amylase (zetmeelvertering komt weer op gang) Lipase (vet  vetzuren en glycerol) Tripsine (polypeptides  dipeptides + tripeptides

9 Dunne Darm pH 7 á 8 Bevat plooien met darmvlokken en microvilli  enorm groot oppervlak Resorptie van water, zouten en verteringsproducten Darmsap Maltase: maltose  glucose + glucose Sacharase: sacharose  glucose + fructose Lactase: Lactose  glucose + galactose Erepsine: di/tripeptide  aminozuren

10 Dikke Darm Begint bij blinde darm Bevat bacteriën
Scheiden cellulase af: cellulose  glucose Maken Vitamine K, vitamine B en vetzuren Zorgen voor resorptie van water, zouten, glucose en vitamines. De onverteerde voedselresten en gal worden ingedikt

11 Endeldarm Tijdelijke opslag onverteerde voedselresten
Verwijderen ontlasting via de anus (kringspier)


Download ppt "Het menselijk spijsverteringsstelsel."

Verwante presentaties


Ads door Google