De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Correctiefactoren bij roeiwedstrijden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Correctiefactoren bij roeiwedstrijden"— Transcript van de presentatie:

1 Correctiefactoren bij roeiwedstrijden
Willem Muller (Breda) Jan Katgerman (De Maas) Frans van Mierlo (RIC)

2 Correctiefactoren prestaties toetsen wie is de beste
prestaties veranderen t.o.v. Anderen Sinds 1993 Toenemend gebruik, meer dan 20 verenigingen

3 Nieuwe aanpassingen Leeftijd tabellen bijgewerkt: Oude mensen doen het tegenwoordig een fractie beter. Bootfactoren gecorrigeerd: 4x+, 2+ C-boten Standaardisatie van correctiefactoren.

4 Nieuwe leeftijd-handicapfactoren
FISA Masters 2011 t/m 2015 (Poznan, Duisburg, Varese, Ballarat en Hazewinkel). T.o.v. de oude gegevens: minder achteruitgang van de oudere roeiers en roeisters. Concept 2 digitale data 2006 – 2015 De resultaten vergeleken met de FISA Masters. Het is opvallend dat de resultaten veel overeenkomsten hebben.

5 Oude en nieuwe factoren

6 mannen t.o.v. vrouwen mannen en vrouwen: vaste verschil van 10%.
FISA Masters: blijven vrouwen op oudere leeftijd iets achter bij de mannen? Gecheckt Concept-2 resultaten (2006 – 2015). Conclusie de vaste verhouding in prestatie tussen mannen en vrouwen werd opnieuw bevestigd

7 Lange afstand factoren
Uit FISA-Masters en Concept-2 resultaten bleek al een lange-afstand factor lange afstand effect opnieuw getoetst op enkele wedstrijden. De resultaten van deze resultaten, waren best wisselend. Vermoedelijk veroorzaakt door: Oudere ploegen die deelnemen bij jongere categorieën Minder deelname bij oudere leeftijden Verschillende omstandigheden (wind en stroom) Inclusief info uit nog meer wedstrijden: lange afstand factor is slecht te destilleren. Berekeningen met de Concept 2 records (alleen de beste 10%) Op basis van de waargenomen resultaten zien we kleine effecten. Korte wedstrijden over 1 km, soms 2 of 2,5 km Lange-afstandswedstrijden rond de 4,5 a 5,5 km. slechts 1 set factoren voor lange afstanden (afstanden >= 4 km)

8 Windfactor Tegenwind heeft grotere invloed dan wind mee.
Een grotere boot heeft minder last van de wind dan een kleine boot. Uit resultaten FISA Masters 2015 in Hazewinkel blijkt dat tegenwind een grote factor is. Bij werkelijke tegenwind op de meerderheid van het wedstrijdtraject, groter dan 3 Bft, worden de onderstaande extra correctiefactoren gebruikt: Skiffs 1,5% Tweeën 1 % Vieren 0,5%

9 Bootfactoren FISA Masters : Hazewinkel (2015) , Varese (2013), Duisburg(2012) en Poznan (2011), aangevuld met Trakai (2010), Zagreb(2007) en Princeton (2006) zijn de bootfactoren opnieuw berekend gecheckt. gevonden resultaten: geen aanleiding om de bootfactoren te veranderen. de oorspronkelijke aanpassingen (1995) op de WK-resultatenzijn nog steeds nodig: correctie voor de 2 km baanafstand en de homogeniteit van deze ploegen: resultaten van de tweeën met 1% en de vieren en achten met 2 % verminderd.

10 Verschillen FISA Masters wedstrijden

11 4x+ 2+ en C8+-boten Gestuurde dubbel vier 4x+
digitale gegevens van de Novembervieren (2010 t/m 2015) gebruikt: Via verhouding 4+/4x+ (0,971). de bootfactor 4x+ 1,130. Gestuurde twee 2+ berekening factor 2+ met gemiddelden uit diverse WK wedstrijden Met zorgvuldig afwegingen resultaat voor de 2+: 0,985 C8+ verhoudingen van C-boten met smalle wedstrijdboten. naarmate het type sneller wordt het relatieve verschil tussen wedstrijdtype en C-type geringer Uiteindelijk C8+ met factor 1,1625.

12 Jeugd factoren Voor de jeugd speelt het gewicht een belangrijke rol.
Gegevens worden niet of slecht vastgelegd. Daarom geen nieuwe gegevens. Uit medische informatie blijkt dat de gewichten van de jeugd niet veranderen. Geen informatie om de jeugdfactoren aan te passen.

13 Reglement voor toepassing van de factoren
Wedstrijdorganisaties weten soms wel van het bestaan van handicapfactoren Het noodgedwongen starten in een veteranennummer met ploegen van nogal uiteenlopende leeftijden, geeft minder voldoening. Het is vaak niet nodig om overal factoren toe te passen, maar wel als er in velden weinig inschrijving is.

14 Communicatie Communicatie over de nieuwe aanpassingen aan de handicapfactoren De nieuwe factoren uitgroeien tot een nationale standaard. Het gebruiken van een standaard heeft het grote voordeel, dat roeiers en roeisters in de diverse wedstrijden, waar zij aan meedoen, met dezelfde factoren worden geconfronteerd.

15 Voor de gebruikte tabellen verwijzen we naar de website


Download ppt "Correctiefactoren bij roeiwedstrijden"

Verwante presentaties


Ads door Google