De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mensa SlimmerIQuiz klassenronde oktober 2016

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mensa SlimmerIQuiz klassenronde oktober 2016"— Transcript van de presentatie:

1 Mensa SlimmerIQuiz klassenronde oktober 2016

2 Welkom bij de Mensa SlimmerIQuiz 2016
Je krijgt zo meteen vragen, die je beantwoordt op je antwoordenblad. Voor iedere vraag krijg je maar weinig tijd. Blijf dus goed wakker, de klok staat niet stil! Waarschijnlijk kun je niet alle vragen beantwoorden. Lukt een vraag niet, dan is dat jammer ... maar zeker niet erg. Probeer gewoon zoveel mogelijk punten te scoren! We wensen je veel plezier, Vereniging Mensa Nederland.

3 10 seconden Klaar voor de start......

4 seconden 5 AF!

5 30 seconden vraag 1 Hieronder zie je twee kegels en twee bouwpakketten om kegels te maken. Welk bouwpakket hoort bij welke kegel?

6 inleiding vraag 2 Welk werkwoord staat twee keer inde zin? Dit is een voorbeeld: “Ik ben de allerbeste in eten op de borden doen.” Antwoord: OPSCHEPPEN Je krijgt zo meteen drie van die zinnetjes waar je het werkwoord bij moet zoeken. klaar?

7 90 seconden vraag 2 Welk werkwoord zoeken we? A: Toen de rivier buiten zijn oevers trad, besloot ik mij bij de vijand aan te sluiten. B: Ik was mijn huissleutel vergeten, daardoor gaf iedereen mij het gevoel dat ik er niet bij hoorde. C: Kees maakte de kaars aan, waarna alle andere mensen hetzelfde gingen doen.

8 20 seconden vraag 3 Je draait op de aangegeven manier aan de knoppen van de kraan. Wordt het water warmer of kouder of blijft het hetzelfde?

9 90 seconden vraag 4 Maak zo veel mogelijk samengestelde woorden (voorbeeld: honing + taart = honingtaart) in 90 seconden. Natuurlijk mag je deze deelwoorden meerdere keren gebruiken.

10 90 seconden vraag 5 Ik heb met KLEM om MELK gevraagd. De woorden KLEM en MELK zijn elkaars spiegelbeeld. Verzin zelf een mooie zin met twee woorden die elkaars spiegelbeeld zijn.

11 80 seconden vraag 6 Zet horizontale en vertikale stapjes in deze tabel om een zo lang mogelijk woord te maken. Je mag letters maar één keer gebruiken.

12 inleiding vraag 7 Deze tekening van de Nederlandse kunstenaar M. C. Escher heet “de Belvedère”. Zoals je ziet is er het één en ander mis met dit gebouwtje. Maar daar kijken we vandaag niet naar...

13 inleiding vraag 7 We kijken naar het mannetje onderaan de trap. Hij houdt een onmogelijke kubus vast. Mooi ding he?

14 120 seconden vraag 7 Op je antwoordenblad staat tweemaal een kubus die bijna af is. De eerste kubus moet je afmaken zodat het een kubus wordt die klopt. De tweede moet je afmaken zodat het een onmogelijke kubus wordt.

15 90 seconden vraag 8 Je ziet hier het bovenaanzicht van een raar tafeltje (zo’n figuur heet een trapezium). Er zijn zes tafelpoten. Op iedere hoek staat een tafelpoot én ook precies halverwege de twee rode zijden staat een tafelpoot. Schets het vooraanzicht van de tafel.

16 120 seconden Vraag 9 Amsterdammers bakken Christelijke deegrolletjes en Franse griotten. Wat een gekke zin, hierboven. Is het je opgevallen dat de eerste letters van de zin elkaar alfabetisch opvolgen? Schrijf zelf zo’n zin waarvan de voorletters elkaar alfabetisch opvolgen. Je hoeft niet bij de A te beginnen. Hoe langer de zin, hoe meer punten!

17 60 seconden vraag 10 Je ziet een chocoladereep op de grond liggen. Kun je hem nu nog wel eten? Toen de reep op de grond viel, zijn er 250 bacteriën op gekomen. Iedere 2 minuten verdubbelt het aantal bacteriën zich. De reep ligt er nu al 14 minuten. Hoeveel bacteriën zitten er nu op de reep?

18 40 seconden vraag 11 Riebenstock en Diepeveld zitten samen te ipsen. Na een tijdje komt Koekenpan erbij zitten en doet mee. Dan gaat Riebenstock weg. De andere twee ipsen nog enkele minuten door en daarna stoppen ze er ook mee. Wie heeft het langst geïpst: Riebenstock, Diepeveld of Koekenpan ?

19 80 seconden vraag 12 Voor deze pakjes kauwgum is er een leuk bewaarblik ontworpen. Er passen precies 48 pakjes kauwgum in het blik, Wat is de afmeting van de lange zijde van het blik?

20 6 2 4 3 120 vraag 13 Maak met deze getallen het antwoord 24.
seconden vraag 13 Maak met deze getallen het antwoord 24. Je moet ieder getal één keer gebruiken. Je mag +, -, x, ÷ en haakjes gebruiken zoveel je wilt. Heb je meerdere antwoorden? Bonuspunt!

21 inleiding voor vraag 14 Een “dingbat” is een woordpuzzeltje. Er staat een woord geschreven op een aparte manier. Zo staat hier het woord “ring”. Zie je dat de R in de G staat? R in G……. ring Je krijgt zo meteen vier dingbats om op te lossen. Succes.

22 60 seconden vraag 14

23 60 seconden vraag 15 Als je dit bouwpakket invouwt krijg je een kubus. Oh nee. Toch niet. Er ontbreekt een vlakje. Een kubus heeft zes zijden en hier staan er maar vijf. Dat ontbrekende vlakje kan op verschillende plaatsen bijgetekend worden. Teken het ontbrekende vlakje, op alle plekken waar dat zou kunnen.

24 120 seconden vraag 16 Hier volgt een heel lange som: 100 – – = ? helemaal door tot nul Wat is het antwoord?

25 180 seconden vraag 17 ECHO-O-O-O-O-O-put Wat is het lievelingsdier van Barend? ...arend... Wie is de burgemeester van Wezel? ...ezel... Kun jij een vraag verzinnen waar de echoput een passend antwoord op geeft? Je krijgt een extra punt als het antwoord een dier is.

26 80 seconden vraag 18 Twee hardlopers, Albert en Berthus hebben afgesproken dat ze stoppen om samen wat te drinken als ze elkaar tegenkomen. Ze vertrekken tegelijkertijd en rennen even hard. Albert rent een rondje van 120 meter om de moskee en Berthus een rondje van 150 meter om de kerk. Hoeveel rondjes heeft Albert gerend als hij Berthus weer tegenkomt en ze samen een colaatje pakken?

27 40 seconden Vraag 19 Chantal gaat met de bus naar Lutjebroek. Van bus A staan de vertrek- en aankomsttijd vermeld. Bus B is 10% sneller. Hoe laat komt bus B aan? THUIS LUTJEBROEK BUS A vertrek 13.14 aankomst 14.04 BUS B

28 20 vraag 20 Teken op je antwoordenblad de kortste route van A naar B.
seconden vraag 20 Teken op je antwoordenblad de kortste route van A naar B.

29 120 seconden vraag 21 Leonarda da Vinci kon ook in spiegelschrift schrijven. Jij kan het ook vast wel een beetje. Zet op je antwoordenblad de handtekening van Sint Nicolaas in spiegelschrift.

30 60 seconden vraag 22 300 m N 300 m O 100 m Z 200 m W 200 m O Jan heeft een hele wandeling (zie hierboven) achter de rug, en staat nu in punt J. Waar begon Jan? Zet daar een kruisje.

31 Klaar! Leg je pen of potlood neer alsjeblieft. We zijn klaar. Dank je wel voor je harde werk. Jouw leerkracht gaat de quizzen nakijken. Wie weet besluit hij/zij dat er een drietal mee mag doen aan de scholenstrijd op 9 november. Dan zou dat drietal strijden tegen andere drietallen van andere basisscholen. Spannend!

32 Zelf een quiz schrijven?!
Deze dia heb ik als schrijver stiekem in de SlimmerIQuiz gestopt. Ik wil jullie iets vertellen: het is heel leuk om op een quiz de juiste antwoorden te geven, maar het is nóg leuker om een quiz zelf te schrijven! Ik nodig jullie uit om het te proberen. Om jullie daarbij te helpen heb ik een paar dia’s hierachter geplakt, lege dia’s die je zelf kan invullen. De tijdsklok is een beetje lastig om in te stellen, maar met deze link heb ik geleerd hoe het moet (je kan het ook achterwege laten). Of je maakt een quiz op papier. Of je stelt een Kerstquiz-boekje voor de onderbouw samen succes!

33 60 seconden vraag

34


Download ppt "Mensa SlimmerIQuiz klassenronde oktober 2016"

Verwante presentaties


Ads door Google