De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Informatiebijeenkomst: Samen Ouder 7 juni

Verwante presentaties


Presentatie over: "Informatiebijeenkomst: Samen Ouder 7 juni"— Transcript van de presentatie:

1 Informatiebijeenkomst: Samen Ouder 7 juni

2 Oranje Fonds Algemeen Missie
Het Oranje Fonds bevordert een betrokken samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar, zorgen zij voor elkaar en krijgen meer mensen de kans om deel te nemen en bij te dragen aan de maatschappij. Het Oranje Fonds creëert, onderhoudt en vergroot sociale verbinding door initiatieven te financieren, te belichten, te versterken en te vernieuwen en hiervoor actief middelen te werven. Nieuw meerjarenbeleidsplan We richten ons op mensen die wat voor de samenleving doen, namelijk de vrijwilligers en Op de mensen die een ondersteuning nodig hebben om deel te nemen aan de samenleving. Dat is in uitgebreid verwoord in onze missie.

3 Uitgangspunten bestedingsbeleid
Elkaar: Ontmoeten: de buurt als basis Kennen: vier het verschil! Helpen: vrijwillige inzet Pijlers die ook nog wel gebruikt worden: Ontmoeten = samenhang in de buurt Bij kennen hoort begrip en pijler diversiteit Helpen – vrijwilligerswerk: was actief burgerschap

4 Beoordelingscriteria algemeen
Maatschappelijk vraagstuk Dat past bij Oranje Fonds Behoefte doelgroep Draagvlak andere partijen Vrijwillige inzet Kwaliteit projectplan Duurzame resultaten Financiële noodzaak Organisatie Wij gaan altijd uit van de lokale situatie, ook al betreft het initiatieven die op meerdere plaatsen in het land toegepast zullen worden. Maatschappelijke relevantie: waarom nuttig of nodig? Wat is de aanleiding? Draagt het project bij aan de missie van het Fonds? Behoefte en draagvlak: wie hebben hier behoefte aan? Wie doen mee om het te realiseren en wat heeft men daarvoor over? Waarin onderscheidt het zich van bestaande initiatieven? Is er sprake van samenwerking met andere (welzijns)organisaties? Als er wordt samengewerkt zijn het draagvlak en de duurzaamheid vaak groter. Projecten die voortkomen uit actieve burgers hebben een streepje voor. Kwaliteit projectplan: Waarom is de opzet adequaat voor wat men wil bereiken? Impact/concrete resultaten: Wie worden met het initiatief bereikt en hoe groot is de impact? Hoe duurzaam zijn de resultaten? Is er sprake van een financiële noodzaak? Als het project (deels) door de eigen organisatie of achterban kan worden betaald, dan zijn wij terughoudend met een bijdrage. De financiële onderbouwing moet kloppend en redelijk zijn. Waarom is aanvrager de gerede organisatie? Waarom kan men de plannen tot een goed einde brengen? Is er sprake van duurzaamheid, bijvoorbeeld een solide organisatie met een goede staat van dienst of een goed onderbouwd plan van een nieuwe organisatie? De statuten van de aanvragen mogen geen punten bevatten die in conflict zijn met de doelstelling en werkwijze van het Fonds.

5 Bijvoorbeeld… Maatjesprojecten boodschappenplusbussen
Mentor-trajecten voor jongeren Verbouwing multifunctionele accommodatie: meer groepen kunnen er gebruik van maken Samen sporten Taallessen Computerlessen door vrijwilligers Buurt(moes)tuin Hospice (ontmoetingsruimte)

6 Wat doet het Oranje Fonds niet?
Reguliere activiteiten (exploitatiekosten) Kortdurende activiteiten Overheidstaken Initiatieven met als doel: gezondheidszorg, natuur & milieu, onderwijs, volkshuisvesting, kunst & cultuur als doel, sport als doel Inrichting openbare ruimte Onderzoek, publicaties, lespakketten Medische zorg Prive-personen/ individuele steun Exploitatiekosten: vaste telkens terugkerende kosten zoals huur, gas/water/licht Dit geldt ook voor het programma Samen Ouder.

7 Doel Samen Ouder: Doel:
Het bestrijden van (potentiele) eenzaamheid onder ouderen. Het betrekken van kwetsbare ouderen bij de samenleving. 25 Nieuwe deelnemers (65+)worden structureel bij activiteiten betrokken Projecten hebben reeds ervaring met bestrijden van eenzaamheid en de doelgroep, namelijk eenzame ouderen. Het bestrijden van potentiele eenzaamheid klinkt een beetje zwaar. Het is natuurlijk leuker om juist mensen te betrekken. De doelstelling is zo gekozen om een kader aan te geven. Het is verder namelijk natuurlijk vooral leuk als weer actiever worden en weer meer deel uit gaan maken van de samenleving.

8 Programma Samen Ouder 25 projecten
Nieuwe groep ouderen betrekken, minimaal 25 3 jarige ondersteuning van a euro Ook kennis- en uitwisseldagen, met workshops, sprekers en onderlinge uitwisseling. Binnen het programma is plaats voor 25 projecten. Daarbij zal diversiteit in het soort project en spreiding een rol spelen. We richten ons niet op allemaal dezelfde projecten; we zien graag wat voor manieren er zijn om de doelgroep te betrekken. Verder is het ook de bedoeling dat er een beetje een landelijk spreiding is. Naast het ondersteunen van de projecten is het doel van het programma om volume te maken. Daarom is er een behoorlijke bijdrage in het vooruitzicht gesteld. 25k tot 40k Verplicht onderdeel van het programma zijn ook de uitwissel en kennisdagen. Dit zijn momenten waarop via lezingen en workshops kennis wordt overgedragen. Daarnaast blijkt dat er altijd behoefte is aan uitwisseling tussen de projecten. Daar zal op deze dagen ook voldoende ruimte voor zijn. De deelnemers zullen input leveren voor deze dagen.

9 Soort projecten Voor en door ouderen Merendeel deelnemers is 65+
Vitale ouderen als vrijwilliger is een pre Intergenerationele activiteiten zijn een pre Diversiteit binnen het project is een pre Enthousiast projectteam Gemotiveerde deelname aan programmaonderdelen Voor en door ouderen: voor is duidelijk en dat de organisatie door of met ouderen is, is een pre. De groep ouderen is een niet vast afgebakende groep. wij hebben gekozen voor een grens van 65+ De kwetsbare ouderen met betrekking tot eenzaamheid zijn eigenlijk de doelgroep. Wanneer de meer vitale ouderen zich inzetten als vrijwilliger snijdt het mes aan 2 kanten. Zij dragen bij aan het peer-netwerk van de deelnemer en blijven zelf actief en nuttig. Dat werkt dan ook weer preventief. Intergenerationeel is en plus. Het contact tussen jong en oud is niet altijd vanzelfsprekend. Als dat binnen projecten tot stand komt worden dus 2 thema’s gecombineerd. Dat is mooi. Dat geldt ook voor diversiteit. Contact tussen mensen met verschillende achtergronden is niet vanzelfsprekend. Iedereen wordt vanzelf ouder. Het is dus goed om diversiteit in project terug te zien. Voor deelname aan het programma is het ook belangrijk om gemotiveerd te zijn om bij de kennisdagen aanwezig te zijn. Bij de bijeenkomsten wordt een actieve inbreng van de deelnemers verwacht. Actieve deelname aan workshops en de uitwisseling verhoogt de meerwaarde van deze dagen. Er was ook reeds vragen: Samenwerking is prima; dat betekent draagvlak en gedeelde kennis en uitvoering. Wel dient er 1 contactpersoon en penvoerder te zijn. Het is verder geen bezwaar dat reeds aan alle jaren tellen is meegedaan

10 Financien Van de bijdrage van het Oranje Fonds kunnen de projectkosten worden vergoed. Dit kunnen de personeelskosten, huur, materiaal, scholing van vrijwilligers, communicatie, vrijwilligersvergoedingen en dergelijke zijn, indien deze gerelateerd zijn aan het project. Dus geen exploitatiekosten of de reguliere activiteiten. Cofinanciering is verstandig, maar geen vereiste Wij verachten een projectbegroting voor 3 jaar. In principe kunnen alle soorten projectkosten op deze begroting staan. Als er met overhead wordt gerekend, moet dit wel een reëel percentage zijn en niet te hoog. Mochten er toch vragen zijn, dan worden die gesteld De bijdrage is primair voor het bereiken van een nieuwe doelgroep. (De kosten van het bestaande project dienen al gedekt te zijn.) Het Oranje Fonds vindt cofinanciering eigenlijk altijd van belang. Cofinanciering van de start draagt ons inziens bij aan de financiële stabiliteit van een project. bovendien zorgt dat ervoor dat er een minder groet overgang is als de bijdrage van fondsen stoppen. Het is in dit programma echter niet noodzakelijk. Het inhoudelijke doel staat voorop.

11 Indienen aanvraag Via mijnoranjefonds.nl
Formulier -specifiek voor Samen Ouder Projectplan -specifiek voor Samen Ouder KVK -algemene relatiegegevens Statuten -algemene relatiegegevens Jaarrekening -algemene relatiegegevens Planning: Deadline: 14 juli Selectiegesprekken in september en oktober Selectie bekend in november

12 www.oranjefonds.nl Quick scan Digitale nieuwsbrief Voorbeeldprojecten
Filmpjes inspirerende voorbeeld-initiatieven: youtube.com/oranjefonds Op onze site is allerlei informatie te vinden.

13 Contact en vragen Spreekuur Dinsdag van 10:00 tot 12:00uur
Vrijdag van 14:00 tot 12:00uur Tel: Timo Hendrikx Projectadviseur Marcel van Spronsen Communicatieadviseur Helaas is het niet mogelijk iedereen persoonlijk te spreken. Er kan nog g d worden en er is spreekuur. Uiteindelijk vindt de beoordeling op eigen merites plaats; het is onmogelijk om van te voren alles dicht te timmeren. Er kunnen uiteindelijk 25 projecten deelnemen. Ook goede projecten zullen wellicht niet worden geselecteerd. Als het wel past bericht over indienen reguliere aanvraag.


Download ppt "Informatiebijeenkomst: Samen Ouder 7 juni"

Verwante presentaties


Ads door Google