De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht."— Transcript van de presentatie:

1 WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht invloed hebben op elkaar kun je het combineren hiervan beter niet aan toeval overlaten. Wanneer wijn en spijs in harmonie met elkaar zijn, ontstaat een unieke smaakervaring. In dit hoofdstuk geeft ik richting en suggesties voor de optimale wijn spijs ervaring. Doordat wijn en gerecht invloed hebben op elkaar kun je het combineren hiervan beter niet aan toeval overlaten. Wanneer wijn en spijs in harmonie met elkaar zijn, ontstaat een unieke smaakervaring. In dit hoofdstuk geeft ik richting en suggesties voor de optimale wijn spijs ervaring.

2 SMAAKPROFIELEN Elke wijn heeft een aantal smaak- kenmerken, een zogenaamd smaakprofiel. Dit profiel bepaalt of de wijn bij je past, of je hem dus lekker vindt. Als dat zo is dan komt het smaakprofiel van de wijn overeen met jouw smaakprofiel. Je kunt natuurlijk ook wijn zoeken die bij een bepaalde gelegenheid past, zoals een diner of een BBQ. Hier zal het smaak profiel dan ook bij elkaar “moeten” aansluiten. Elke wijn heeft een aantal smaak-kenmerken, een zogenaamd smaakprofiel. Dit profiel bepaalt of de wijn bij je past, of je hem dus lekker vindt. Als dat zo is dan komt het smaakprofiel van de wijn overeen met jouw smaakprofiel. Je kunt natuurlijk ook wijn zoeken die bij een bepaalde gelegenheid past, zoals een diner of een BBQ. Hier zal het smaak profiel dan ook bij elkaar “moeten aansluiten.

3 SMAAKGEHALTE Te beginnen bij het smaakgehalte…
Smaakgehalte wordt met name bepaald door de vinificatie techniek. Heeft een wijn nu veel of weinig smaak? Te beginnen bij het smaakgehalte… Smaakgehalte wordt met name bepaald door de vinificatie techniek. Heeft een wijn nu veel of weinig smaak?

4 SMAAKTYPE - FRIS Wat voor type type heb ik nu in mijn glas is dat nu fris fruitig …

5 SMAAKTYPE - RIJP Of juist rijp fruitig?

6 MONDGEVOEL En wat is het mondgevoel? Trekt je mond samen, dan spreek je van een strak mondgevoel, wanneer je meer zachte tonen in de mond ervaart zoals bijvoorbeeld honing, boter of banaan.. Dan spreek je van een filmend mond gevoel. Maar ja, wat heeft dat nu allemaal met wijn spijs te maken? En wat is het mondgevoel? Trekt je mond samen, dan spreek je van een strak mondgevoel, wanneer je meer zachte tonen in de mond ervaart zoals bijvoorbeeld honing, boter of banaan.. Dan spreek je van een filmend mond gevoel. Maar ja, wat heeft dat nu allemaal met wijn spijs te maken?

7 AAN TAFEL Om een optimale aansluiting te vinden bij wijnen en spijzen geldt: - Strak hoort bij strak en filmend hoort bij filmend - Fris hoort bij fris en rijp hoort bij rijp - Het smaakgehalte van wijnen en gerechten moet overeenkomen. Om een optimale aansluiting te vinden bij wijnen en spijzen geldt: Strak hoort bij strak en filmend hoort bij filmend Fris hoort bij fris en rijp hoort bij rijp; Het smaakgehalte van wijnen en gerechten moet overeenkomen.

8 CHABLIS & OESTERS Enkele klassieke voorbeelden zijn: Oesters & Chablis

9 CHAMPAGNE & KREEFT Kreeft met Champagne

10 SANCERRE & GEITENKAAS Geitenkaas met Sancerre

11 PORT & BLAUWEKAAS Blauwe kaas met tawny port

12 BORDEAUX & BIEFSTUK Biefstuk met Bordeaux

13 GEWURZTRAMINER & AZIATISCH
Aziatisch met Gewurztraminer

14 OPDRACHT Je bent bijna zover, je eerste WIJNDIPLOMA is in zicht! Heb je ook alle vragen uit het Game-Learning programma doorgelopen? Opdracht: Proef 6 verschillende, uit de afgelopen 12 hoofdstukken. Laat de wijnen door een vriend(in) of kennis inschenken. Je mag uiteraard niet weten wat er in het glas zit… Maak uitgebreide proefnotities en probeer de herkomst van de wijn te traceren. Vraag of de schenker een multiple-choice voor je maakt met keuze A, B, of C. SUCCES! Heb je nog vragen? Tijdens onze LIVE Webinar zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars op onze website.


Download ppt "WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht."

Verwante presentaties


Ads door Google