De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2017 De Taarspot De dierenweide voor en door de inwoners van Acht

Verwante presentaties


Presentatie over: "2017 De Taarspot De dierenweide voor en door de inwoners van Acht"— Transcript van de presentatie:

1 2017 De Taarspot De dierenweide voor en door de inwoners van Acht
Wens iedereen goede avond. Stel jezelf voor -> voorzitter van Stichting VVDD Acht Stel de overige bestuursleden voor. Maar in feite sta ik hier namens al die bewoners van Acht die deze dierenweide voor onze gemeenschap wensen te behouden. En dat zijn heel veel mensen. Vanavond gaan ik u enkele dingen meedelen over de stand van zaken en over de plannen.

2 Dierenweide vandaag Beheerd door Piet Brands
De gemeente kent jaarlijks via de dorpsraad subsidie toe voor onderhoud dierenweide en voer van de dieren Stalgebouwtje als nachtverblijf Pluimvee en opslag achterin de boerderij van Fred en José Koster Prachtig ontmoetingspunt waar kinderen/kleinkinderen de dieren kunnen voederen (over het hek heen) Al meer dan 40 jaar beheert Piet Brands deze dierenweide. Piet is een bescheiden man. Hij zet zich op deze manier in voor de gemeenschap en wij mogen hem dankbaar zijn voor zijn werk. Zo’n dierenweide kost geld en tijd. Piet ontvangt al jaren een kleine subsidie van de gemeente Eindhoven. Vanwege hun werkwijze met buurtorganisaties komt die subsidie via de Dorpsraad van Acht. Hoewel de inrichting loow budget genoemd mag worden, is het toch een prachtig ontmoetingspunt waar kinderen plezier beleven aan het voeren van de dieren. Eigenlijk jammer dat er zo’n hoog hek omheen moet staan om te voorkomen dat de dieren hun eigen weg gaan.

3 De Stichting Bestuur bestaat uit enthousiaste Achtenaren
Financiert tot nu toe uit eigen middelen Werft vrijwilligers Overlegt met Piet Brands (Opleider van) Maakt plan, in samenwerking met de gemeente, en legt dat aan Acht voor Zoekt donateurs/sponsors om plannen waar te maken ANBI status Rond het burgerinitiatief dat nodig bleek om de dierenweide te behouden hebben we met ons zessen een stichting opgericht. Zo’n stichting is nodig om wettelijk gezien een heldere gesprekspartner te zijn voor de gemeente en andere instanties. Tot nu toe betalen we het meeste uit eigen zak, maar dat kan niet zo blijven. We hebben erkenning vanuit de belastingdienst dat wij een ANBI status hebben, wij zijn een algemeen nut beogende instelling. En dat betekent dat mensen die geld aan de stichting doneren dat onder bepaalde voorwaarden mogen aftrekken van de inkostenbelasting. Wij werken samen met Piet Brands, want hij weet als geen ander hoe je zo’n dierenweide beheert, wij moeten nog veel leren. Nu de gemeenteraad een uitspraak heeft gedaan wil zij er ook werk van maken dat hier een mooie dierenweide komt te liggen welke daarbij voldoet aan de standaard die zij voor zulke plekken hanteert. Dat betekent druk overleg met onder andere de gebiedsmanager Rob Hulsman en de beheerder voor dierenweides vanuit de gemeente Johan van de Boomen. Zulke plannen kosten geld, daar kom ik straks nog op terug.

4 Gericht op de toekomst Aantrekkelijke en levensvatbare dierenweide in Acht Versterken van wat bestaat Toevoegen van nieuwe elementen, gericht op ontmoeting en meer dan dat Aanpassingen in de weide Invullen van maatschappelijke functie en fraaie dorpskern van Acht Wat betekenen de plannen voor de nabije toekomst? Wij willen allereerst dat die dierenweide toekomst heeft. Een aantrekkelijk deel van de dorpskern van Acht. We zullen nieuwe elementen toevoegen aan wat er nu is, zoals bijvoorbeeld meer beschutting voor de herten. We zijn op zoek naar enkele dikke boomstammen die we achterin de hoek kunnen leggen. Daarnaast denken we onder andere aan verfraaiing van de vijver en mogelijkheid voor een paddenpoel.

5 Doel Ontmoetingsplaats Laagdrempelig en gastvrij Gericht op kinderen
Individueel (met ouders of grootouders) In groepen (met de school) Ook gericht op ouderen en omwonenden Educatie Recreatie Tot nu toe staat er een hoog hek tussen de bezoekers en de dieren. Dat willen we gaan veranderen zodat er meer contact gaat ontstaan tussen mens en dier (kind en dier). Een aaiweide waarbij ook educatieve doelen worden gediend in een ontspannen sfeer.

6 Wat staat ons voor ogen? Toegangspoort
Openstellen onder toezicht van vrijwilligers Toegangspoort Binnenplaats van waaruit contact met dieren mogelijk is Brede samenstelling dierenpopulatie (knuffelgehalte) Behalve huidige stal ook een werkgebouwtje Vijver met eventueel paddenpoel Prettige en fraaie uitstraling Het hoge hek blijft, maar wij willen een toegangspoort en dan beperkt openstellen van de weide onder toezicht van vrijwilligers. Op de weide creëren we dan een binnenplaats met een lager hek eromheen zodat contact met de dieren beter mogelijk is. We moeten ook kijken naar de samenstelling van de dierenbewoners op de weide, en willen graag het knuffelgehalte verhogen. Vanuit de gemeente wordt een werkgebouw geplaatst zoals dat op alle andere dierenweides ook het geval is. De gemeente zal zorgen voor aanleg van water en elektriciteit. Dat helpt om te voldoen aan hygiëne eisen. Daarbij willen we de uitstraling van de dierenweide verbeteren.

7 Plattegrond dierenweide
Rijnstraat Cor Gehrelslaan Boerderij

8 Schets werkgebouwtje

9 Voor en door inwoners van Acht
We zoeken vrijwilligers Wij zoeken en hebben samenwerking Met de gemeente Eindhoven Met organisaties en instellingen Met bedrijven in Acht die in natura zouden kunnen bijdragen Met u Wij zoeken donateurs/sponsors

10 Financiële aspecten Gemeente Eindhoven betaalt mee, maar niet alles
Onze eenmalige kosten zijn nu geraamd op ongeveer 9400 Euro Onze jaarlijkse kosten schatten wij op ongeveer Euro Nadere informatie beschikbaar bij de stichting

11 Plan van aanpak voor 2017/2018 Opknappen huidig nachtverblijf en duiventil Aanplanten en vijver/paddenpoel Beheerovereenkomst met de gemeente Werkgebouw plus ontmoetingsplaats Vrijwilligers voor beheer Overdracht van de dieren Opening in voorjaar 2018

12 Hoe kun je ons vinden? Secretariaat: Amerlaan 49, 5626 BR Acht
KvK: Bankrekening:NL33RBRB adres:


Download ppt "2017 De Taarspot De dierenweide voor en door de inwoners van Acht"

Verwante presentaties


Ads door Google