De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maatschappelijke zorg 2

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maatschappelijke zorg 2"— Transcript van de presentatie:

1 Maatschappelijke zorg 2
DSM ziekte en stoornissen van cliënten Verslaving Behandeling van verslaving

2 Vorige keer…

3 Vandaag Behandeling van verslaving… Opdracht. Geef een pitch over
Detoxificatie Vervangingsbehandelingen Cognitieve gedragstherapie Community Reinforcement approach Zelfhulpgroepen Twaalfstappen Minnesota model E-Health.

4 Detoxificatie Detox is een ander woord voor ontgiften.
Mensen die verslaafd zijn aan alcohol, drugs of medicijnen, zullen ontwenningsverschijnselen krijgen als ze deze middelen niet meer binnenkrijgen. Afkickverschijnselen worden ook wel onthoudingsverschijnselen of ontwenningsverschijnselen genoemd. Dit zijn (negatieve) verschijnselen die optreden na het stoppen van het gebruik van verslavende middelen. Rusteloosheid Misselijkheid Prikkelbaarheid Hoofdpijn Zweten Verhoogde bloeddruk Spierkrampen

5 Vervangingsbehandelingen
Methadon is een medicijn. Het is een opiumachtige stof zoals heroïne, maar volledig chemisch bereid. Methadon is een legaal vervangmiddel voor heroïne en kan heroïnegebruikers helpen te ontwennen. Methadon is een vervangproduct voor heroïne en heeft een gelijkaardige werking. Het zorgt ervoor dat een heroïneverslaafde zich niet meer ziek hoeft te voelen bij het stoppen met heroïne: hij of zij zal dan geen ontwenningsverschijnselen krijgen.

6 twee vormen van behandeling: gericht op onthouding en terugvalpreventie en een onderhoudsbehandeling
In een behandeling gericht op onthouding krijgt de gebruiker dagelijks methadon en wordt de dosis geleidelijk afgebouwd, dit in combinatie met een psychosociale begeleiding. Zo worden de kansen op vroegtijdig afhaken verkleind en de kans op een voortgezette behandeling vergroot. Bij een onderhoudsbehandeling krijgt de gebruiker dagelijks onder toezicht zijn voorgeschreven dosis methadon. Door de langere werkingsduur van methadon volstaat één dosis per dag waardoor de gebruiker zich meer kan concentreren op zijn herstel en bijvoorbeeld kan gaan werken. Ook tijdens een onderhoudsbehandeling wordt een brede waaier aan psychosociale ondersteuning voorzien. Wanneer iemand een aantal weken methadon gebruikt zal hij of zij geen verdovende werking meer ondervinden en op een heldere manier emoties en pijn ervaren zoals iedereen. Methadon blijft wel de lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen van heroïne opvangen.

7 Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGt) is een combinatie van twee vormen van psychotherapie: cognitieve therapie en gedragstherapie. In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag en de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.

8 Community Reinforcement approach
‘Men vangt meer vliegen met een druppel honing dan met een vat azijn.’ Dit spreekwoord wordt gebruikt door Robert Meyers, een van de grondleggers van de Community Reinforcement Approach (CRA), om deze van oorsprong Amerikaanse aanpak te typeren bij de behandeling van verslaving. Een aanpak waarin bekrachtigers centraal staan: positieve consequenties, zoals sociale steun, plezierige activiteiten en materiële en symbolische beloningen. CRA stelt haalbare doelen, door complex doelgedrag te vertalen in kleine stappen. Cruciaal is de belonende succeservaring.

9 zelfhulpgroepen

10 Twaalfstappen Minnesota model Verandering in het denkpatroon en leefstijl.
U erkent dat u niet met drank of drugs om kan gaan. U geeft toe dat u hulp nodig hebt. U aanvaardt de hulp die u geboden wordt. U maakt de balans op van uw (verzopen of gedrogeerde) leven. U spreekt uzelf uit naar een vertrouwenspersoon. U kijkt naar uw aandeel in wat is misgegaan en u onderzoekt dat. U uit uw bereidheid om te werken aan uw gedrag en u doet dat ook! U uit uw bereidheid om de schade te herstellen die u hebt veroorzaakt. U bekent kleur en u maakt het – waar mogelijk en zo goed mogelijk – goed met deze mensen. U doet aan zelfonderzoek en u houdt op die manier een vinger aan de pols. U creëert stilte in uw leven door middel van gebed, meditatie of anderszins. U geeft hetgeen u hebt geleerd weer door aan een lotgenoot.

11 EHealth E-mental health is psychische hulp via internet. Bijvoorbeeld via e- mailcontact of chatsessies met een hulpverlener. Online hulpverleningsprogramma Verschillende instellingen voor verslavingszorg bieden online hulpverleningsprogramma's aan. Die programma´s zijn geschikt voor volwassenen en soms ook voor jongeren met een verslaving.  Na de aanmelding doorloopt u het programma waarin u opdrachten en tips krijgt. Vaak is het mogelijk om geregeld digitaal contact te hebben met een vaste hulpverlener. Het is vaak ook mogelijk om het programma anoniem te doorlopen. 


Download ppt "Maatschappelijke zorg 2"

Verwante presentaties


Ads door Google