De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 3 De aarde beweegt. inhoud Doorsnee aarde Hoeveel aardebevingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 3 De aarde beweegt. inhoud Doorsnee aarde Hoeveel aardebevingen."— Transcript van de presentatie:

1 thema 3 De aarde beweegt

2 inhoud Doorsnee aarde Hoeveel aardebevingen

3 Doorsnee aarde

4 Hoeveel aardbevingen zijn er gemiddeld per jaar? Wist je dat het gemiddeld aantal aardbevingen per jaar 3 miljoen is? Het overgrote deel van deze aardbevingen is licht. Een zware aardbeving is kracht 5 of hoger op de schaal van Richter. Zware aardbevingen zijn er gemiddeld 3000 per jaar. Aardbevingen worden meestal veroorzaakt door het schuiven van de aardkorst. De krachten die hierbij vrij komen worden omgezet in beweging van de Aarde.

5 Pangea

6 Hoe ontstaat een aardbeving? filmpje ontstaan aardbeving

7 Hoe ontstaat een vulkaan? filmpje ontstaan vulkaan 1.Het magma gaat omhoog naar een holte in een berg. 2.Het magma stijgt naar de aardkorst. Het duwt steeds harder. 3.….totdat de aardkorst scheurt. He magma spuit of stroomt uit de krater. Boven de grond noem je magma lava. Het is heter dan duizend graden Celcius en erg stroperig. 4.Tegelijk met de lava komen er stenen, as en giftige dampen uit een vulkaan. Die zijn nog gevaarlijker dan de lava. Net als de modderstromen die vaak van de berg komen. 5.Het magma stroomt de vulkaan af en koelt langzaam af. Buiten de vulkaan noem je het lava.

8 Waarom zijn er in Nederland geen grote aardbevingen? Op aarde zijn er twee breuklijnen waar veel aardbevingen plaatsvinden. als er een grote aardbeving is het bijna altijd in de buurt van deze breuklijnen. In Nederland hebben we nooit zware aardbevingen. Dat komt doordat de randen van de tektonische plaat waarop Nederland ligt,ver weg zijn.

9 Wat gebeurt er als een tektonische plaat onder de andere schuift? Dan ontsaat er een enorme aardbeving.

10 Wat is een breuklijn? Het is een grens tussen twee tektonische platen. de breuklijnen verdelen de aarde in een aantal puzzelstukjes die langzaam bewegen en veranderen.

11 Wat is een tektonische plaat? Een tektonische plaat bestaat uit verschillende losse platen die allemaal heel langzaam een anderen kant op drijven. Ieder jaar verschuiven de platen een paar centimeter

12 Wat is een trog? Een diepe kloof in de zee. Ontstaan doordat een zware tektonische plaat onder een lichte plaat duikt.

13 Waar liggen de hoogste gebergte? De Himalaya: ligt in het zuiden van Azie Rocky Mountains: Noord-amerika. Kaukasus: Azerbeidzjan Armenië Georgië en Rusland. Andes: Zuid amerika.

14 De 3 grootste gevaren bij een uitbarsting 1.Modderstroom 2.Lava 3.Giftige dampen

15 Wat is een dode vulkaan? Een vulkaan waarvan je kunt verwachten dat hij nooit meer zou uitbarsten.

16 Het verschil tussen het ontstaan van bergen op land en in zee. Bij het ontstaan van bergen op het land botsen platen met land op elkaar en duwen elkaar omhoog. Bij het ontstaan van bergen in zee of aan zee botst een plaat met land op een plaat met water. Omdat de plaat met water zwaarder is, schuift die onder de plaat met land en drukt zo de landplaat omhoog.

17


Download ppt "Thema 3 De aarde beweegt. inhoud Doorsnee aarde Hoeveel aardebevingen."

Verwante presentaties


Ads door Google