Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdVincent Sanders Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.
2
Spijsvertering Wat betekent: spijsvertering?
3
De mondholte, la os Opnemen van voedsel Helpen bij het fijnmaken van het voedsel Vermengen met speeksel Toevoegen van het spijsverteringsenzym: amylase Waarnemen van smaak andere belangrijke functies van de mond:
4
Waarom kauwen we eigenlijk ?
5
Speeksel Speeksel bestaat uit water, slijm en een enzym Speeksel bevat : Mucinen: maken het speeksel viskeus (dikker) en behoeden de mond voor uitdrogen Groeifactoren stimuleren wondgenezing Antistoffen (eiwitten tegen lichaamsvreemde stoffen) Speeksel bevat onder andere het enzym amylase Amylase breekt zetmeel af Functie speeksel: Vergemakkelijken van het slikken en het naar beneden glijden van voedsel door de slokdarm.
6
speekselklieren 1.5 L per dag produceren deze klieren speeksel 3 grote speekselklieren - oorspeekselklieren 25 % - onderkaakspeekselklieren 70 % - ondertoonspeekselklieren 5 %
8
RL
9
Tong Dik slijmvlies Ruw Smaakpupillen kauwen, slikken, spreken, proeven
10
Primaire smaken
11
http://www.biodesk.nl/vertering/puzzel-mond- _en_keelholte.php http://www.biodesk.nl/vertering/puzzel-mond- _en_keelholte.php
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.