Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdGert Boer Laatst gewijzigd meer dan 8 jaar geleden
1
Lichte Bieren
2
Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type
3
Knelpunten Algemeen Een recept downscalen gaat moeilijk Bier wordt al snel te “dun”. Minder alcohol om smaken te dragen. Smaakdrempel
4
Welke biertypen Lichte bieren zijn er altijd geweest Vroeger meer behoefte aan lichte bieren Tafelbier Tweede spoeling
5
Knelpunten De mout Gebruik van minder mout leidt tot – Minder body – Minder moutsmaak – Lichtere kleur
6
Knelpunten De Hop Normale hoeveelheid hop leidt tot – Verkeerde BU/GU ratio (smaakt te bitter) – Wel aromahopgift handhaven
7
Knelpunten De Gist Veel esters in een licht bier geven een limonade-achtig bier. Lichte bieren moeten niet te ver uitvergisten Gist moet de moutsmaak benadrukken
8
Welke biertypen Ervaring minder met: – Belgische biertypen Ervaring redelijk met: – Weizen – Belgisch witbier Ervaring goed met: – Mild Ales
9
Waarop letten Donkere mouten niet naar rato verminderen Bitterheid in evenwicht houden (BU/GU=0,5) Aromahopgift Kruiden naar rato Maischen bij hogere temperaturen Bij lage temperatuur vergisten Gistkeuze
10
Voorbeeld BeginSG 1030, EindSG 1012, SVG 60 %, 28 EBC – Mild Ale Malt 89 % – Crystal Malt 130 EBC 9 % – Black Debittered 1400 EBC 2 % Hop 30 g East Kent Golding Eénstapsmaisch 90 minuten 70 °C Wyeast 1728 Scottish Ale gist bij 17 °C Eindpercentage incl bottelgist 2,8 vol% alc
11
Lichte Bieren
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.