De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1."— Transcript van de presentatie:

1 Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1

2 Basisregels  De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.  Op alle opvallende plaatsen staan betere keuzes.  De kantine stimuleert water drinken, zowel bij de balie als in de automaten.  De school heeft een visie op een gezonde kantine vastgelegd. 2

3 Basisregel1: Productgroepen, minimaal 1 betere keuze per productgroep  Productgroepen zijn te zien in de kantinescan  Voorbeelden van productgroepen zijn groente, zuivel en belegde broodjes  Minstens 1 betere keuze als alternatief voor de uitzondering 3

4 Basisregel 2: Uitstraling, op alle opvallende plaatsen staan betere keuzes Deze 3 uitstralingspunten zijn verplicht:  Op opvallende plaatsen op de balie, in de vitrine en in de rekken staan betere keuzes (groente en fruit horen altijd op opvallende plaatsen te liggen)  Op opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes.  Bij de kassa staan uitsluitend betere keuzes. (producten op grijpafstand wanneer je als klant bij de kassa staat) 4

5 Opvallende plaatsen, uitgestald aanbod  Op de opvallende plaatsen uitsluitend betere keuzes 5

6 Opvallende plaats, automaten 6  In de bovenste helft uitsluitend betere keuzes

7 Basisregel 3: Water drinken stimuleren  Indien uitgestald aanbod en automaten aanwezig, op beide plaatsen (kraan)water aanbieden (en/ of watertappunt)  Indien alleen uitgestald aanbod, dan ook op momenten dat balie gesloten is water aanbieden (bijvoorbeeld watertappunt)  Indien alleen automaten, dan altijd water beschikbaar in de automaat (en/ of watertappunt) 7

8 Basisregel 4: Visie vastleggen in beleid  Kantine voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum o Binnen iedere productgroep een betere keuze o Op alle opvallende plaatsen de betere keuze o Water drinken wordt gestimuleerd 8

9 Uitstraling: overige uitstralingsregels  Groente/fruit presenteer je op een aantrekkelijke manier.  Op de looproute door de kantine zie je de betere keuzes eerst.  Bij (prijs)acties bied je uitsluitend betere keuzes aan.  Op beeldmateriaal van eten en drinken laat je in de kantine uitsluitend betere keuzes zien.  Het merendeel van de menukaart of de assortimentslijst bestaat uit betere keuzes.  De reclames op automaten van eten en drinken, bestaan uitsluitend uit betere keuzes. 9

10 Uitstraling zilver / goud  Zilver: Nog 3 van de 6 uitstralingsregels bovenop de eerste 3  Goud: Nog 5 van de 6 uitstralingsregels bovenop de eerste 3 10

11 Verhouding betere keuze/ uitzondering  Bij Zilver 60% Betere Keuze – 40% Uitzondering  Bij Goud: 80% Betere Keuze – 20% Uitzondering Dit zowel aan de balie (alle zichtbare producten) als in automaten (alle facings) 11

12 Groente en/ of fruit  Bij Zilver: in ieder geval groente of fruit  Bij Goud: groente en fruit 12

13 Een kijkje nemen! 13

14 Zelf oefenen! (in Chrome of Safari) https://kantinescan.voedingscentrum.nl Mailadres: akkoord1maart@gmail.com Wachtwoord: Akkoord1! 14 Rechter bovenhoek kiezen voor: Kantines Daarna kantine A bekijken Team 1: 14 MRT: 16.10Team 6: 14 MRT: 16.15 Team 2: 14 MRT: 16.11Team 7: 14 MRT: 16.16 Team 3: 14 MRT: 16.12Team 8: 14 MRT: 16.17 Team 4: 14 MRT: 16.13Team 9: 14 MRT: 16.18 Team 5: 14 MRT: 16.14Team 10: 14 MRT: 16.19

15 15 Rechter bovenhoek kiezen voor: Kantines Daarna kantine A bekijken Team 11: 14 MRT: 16.20 Team 12: 14 MRT: 16.21 Team 13: 14 MRT: 16.22 Team 14: 14 MRT: 16.23 Team 15: 14 MRT: 16.24 https://kantinescan.voedingscentrum.nl Mailadres: akkoord1maart@gmail.com Wachtwoord: Akkoord1!

16 Opdracht  Voeg een watertappunt toe in tabblad “Basis”.  Maak een nieuw broodje aan in de “broodjesbouwer” bij het uitgestalde aanbod aan de balie: Volkoren pistolet met halvarine en 30+ kaas (2 plakken, geen saus). Er liggen 2 van deze broodjes in de vitrine op een opvallende plaats.  Voeg in de automaat 3 facings Coca Cola light toe en geef aan dat deze bovenin geplaatst zijn.  Het toegevoegde watertappunt telt als 15x water dus voeg deze toe bij de automaten.  Probeer een (realistische) gouden kantine te creëren! 16

17 Basis = brons (niet school) Basis + alle onderdelen minstens 60% = zilver Basis + alle onderdelen minstens 80% = goud Basis + alle onderdelen 100% + geen zoete snacks of hartige snacks of ijs = ideaal 17

18 Geen basis + alle onderdelen % voldoende = geen niveau Maar wel al inzicht in de kantine + advies Je kunt al aan de slag 18

19 Wel basis + niet alle onderdelen % voldoende = geen niveau Maar wel al inzicht in de kantine + advies Je kunt aan de slag 19

20 Adviezen op maat Overzicht van producten 20

21 Vragen? 21


Download ppt "Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1."

Verwante presentaties


Ads door Google