Java & het Web Programma: JSP. JSP....herhaling Welke van de volgende expressions is geldig/ongeldig? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 3 %> 9. 10.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KINN 2010 •OOP •O Object •O Georiënteerd •P Programmeren.
Advertisements

29/03/2013. jQuery is  een JavaScript-bibliotheek die je kan integreren in je HTML-pagina.  Om animaties te maken, die SEO-vriendelijk(er) zijn  Door.
Deel XVII: JSP-applicatiearchitectuur 1 Internetapplicaties Deel 17: JSP-applicatiearchitectuur Model 2 = MVC = Model View Controller.
Internetapplicaties - II Gegevensinvoer 1 Internetapplicaties Deel 2: Gegevensinvoer: HTML-forms, JavaScript en JSP.
Hogeschool HZ Zeeland 19 augustus 2003augustus 2003 Data Structuren & Algoritmen Week 1.
Van domeinklasse tot implementatie
Webapplicaties: de serverkant
Base: bewerkingen 2 soorten - Oplopend- Aflopend.
Internetapplicaties Niki Meulemans
Klassen en objecten.
GWT-RPC Bram Vandeputte. Wat is GWT-RPC Raamwerk voor envoudige client-server uitwisseling van Java Objecten. Gebaseerd op de Java Servlet architectuur.
Hoofdstuk 2 Hallo, C# !.
Verdieping Programmeren in Java - deel 1 college 6 mei 2001.
Nieuw in LIPS VLUG 2 26 juni 2006 Kristof Brams. Overzicht Vernieuwde editor Printervriendelijke pagina Statistieken Variabele fontgrootte Grootte van.
Webapplicaties: de clientkant in het universitaire onderwijs Sylvia Stuurman – Herman Koppelman Faculteit Informatica.
6.1 Inleiding HOOFDSTUK 6 METHODEN
LauwersCollege Buitenpost Java Applet programma dat op een website zichtbaar is Java Application programma dat zelfstandig werkt Javascript Scripttaal.
Opgave 1a: void nvoid staat in de header van een methode die geen resultaatwaarde heeft nde aanroep van een void-methode is dan een opdracht i.p.v. een.
Hoofdstuk 2 Java. Soorten Java-programma’s nJava Applet programma “leeft” op een WWW-pagina nJava Application programma heeft een eigen window nJavascript.
Arrays.
Deel XIX Security, Servlets & authenticatie 1 Internetapplicaties Deel XIX: Security, Servlets & Authenticatie.
Deel XXI 1 Internetapplicaties Internetprogrammeren Capita Selecta.
Internetapplicaties - VI Herhaling 1 Internetapplicaties Deel 6: Herhaling.
Internetapplicaties - V Sessies 1 Internetapplicaties Deel 5: Sessies.
Deel X: JSP + Java + database 1 Internetapplicaties Deel 10: JSP + Java + database: Client Server via http.
Om willekeurig welke site en welk werk dan ook overzichtelijk te houden, moeten er eerst (sub)directories gemaakt worden: Bijeenkomst 2 online journalistiek.
Windows Applicaties Bouwen met Visual Studio.NET Sijmen Koffeman Development Consultant Microsoft.
KINN 2010 OOP O Object O Georiënteerd P Programmeren.
PHP & MYSQL LES 01 PHP BASICS. PHP & MYSQL 01 PHP BASICS 02 PHP & FORMULIEREN 03 PHP & DATABASES 04 CMS: BEST PRACTICE.
In samenwerking met HowITsDone JSF versus AngularJS client-server 2.0.
Starten met PHP Dynamischer bouwen.
JSF cursus deel 1 oefeningen
Web 1.0 HTMLAfbeeldingen FlashHyperlinks CSS Participation AJAX Usability Design Ruby on Rails.
Les 2: Interactie in je space door middel van klikbare objecten en actionscript. Wat is actionscript en programmeren?
Inleiding tot programmeren
Constructoren Genesis 1:1 Aarde a1 = new Aarde(“Adam”, “Eva”);
JAVA: een platformonafhankelijke taal
Polymorphisme en Interfaces: inleiding
Ruilwiki Projectvoorstel Jaarvergadering OKBN*ARLIS/UK 29 mei RKD.
Prototyping Week 7 // Tweenlite & API. TweenMax Snel mooie en effectieve animatie.
Client side vs Server side Server side code Code wordt op de webserver uitgevoerd Bewerkt de html die naar de gebruiker gestuurd wordt voordat die verzonden.
Java Objectgeoriënteerd Programmeren in Java met BlueJ
Docentinstructie: Het is aan te bevelen de eerste dia’s klassikaal te tonen en met uitleg te bespreken. Als na zes dia’s een korte demo van Celsius/Fahrenheit.
Java Objectgeoriënteerd Programmeren in Java met BlueJ Hoofdstuk 7 Polymorfie en overerving © 2014, Gertjan Laan, versie 2.
Java Objectgeoriënteerd Programmeren in Java met BlueJ Hoofdstuk 8: Gebruikersinterface © 2014, Gertjan Laan, versie 2.
Windows niet meer naar huis laten bellen Hoe kunnen we beletten dat windows10 alles gaat verklikken aan grote broer thuis.
DIV Architecture Seminarie Webdesign. CSS-bestand oproepen Voeg tussen en de volgende lijn code toe om een CSS-file te laten werken: Zorg ervoor dat je.
INFITT01 - Internettechnologie WEEK 3. Programma Sessies JSP.
Java & het Web Programma: Databases (jdbc, JNDI, ORM, JPA)
Java & het Web Programma: 3rd party libraries Standard actions (E)xpression (L)anguage.
Java & het Web Programma: Beveiliging Filters. Security.....wat is dat(1)? Beveiliging draait om 4 belangrijke steunpilaren: 1.Authenticatie: is de persoon.
Java & het Web Programma: Contexts Listeners Scope/Attributes Thread safety.
Java & het Web Programma: De essentie van een web applicatie (webapp) Protocol van een webapp Talen van het web Java Servlets & Containers.
Soorten programma’s nConsole- applicatie. Soorten programma’s nConsole- applicatie nWindows- applicatie.
Java & het Web Programma: Sessies JSP. Stateless vs. Stateful(1) HTTP is stateless WAT IS STATELESS?
Java & het Web Programma: JSTL Uitgebreide demo. JSP....herhaling Standard actions en (E)xpression (L)anguage: -Standard actions hebben de syntax:
Codetuts Academy Les 2 Module 2a Php Fundamentals 1.
Over de fabels en feiten van applicatiebouw en de invoering van het Spring Framework 16 december 2014 Ferdy du Chatenier / Gilbert van den.
COINS 2.0 API als onderdeel van de SDK 7 april 2016 Bastiaan Bijl.
Java voor beginners Doel: Een spel maken in LWJGL Door: Jim van Leeuwen.
HTML Hypertext Markup Language. HTML code Elementen van een webpagina Eigenschappen van elementen Structuur van elementen.
Gameprogrammeren: Objecten en geheugen
Gameprogrammeren: Lists en interfaces
Gameprogrammeren: Programmastructuur
Basis Gameprogrammeren
Gameprogrammeren: Abstracte klassen
ASP.NET MVC Web Development
ASP.NET MVC Views.
Java Masterclass Sar Maroof.
HTML5 introductie.
Transcript van de presentatie:

Java & het Web Programma: JSP

JSP....herhaling Welke van de volgende expressions is geldig/ongeldig? %>

JSP....lifecycle(1) Deployment van JSP Web/servlet container web.xmlMijnJSP.jsp Deploy

JSP....lifecycle(2) Client doet request naar MijnJSP.jsp (het allereerste request) Web/servlet container MijnJSP.jspMijnJSP_jsp.java (servlet) RequestTranslateGenerate

JSP....lifecycle(3) Client doet request naar MijnJSP.jsp Web/servlet container MijnJSP_jsp.java MijnJSP_jsp.class CompileGenerate

JSP....lifecycle(4) Web/servlet container MijnJSP_jsp.class Load

JSP....lifecycle(5) Web/servlet container MijnJSP_jsp instance jspInit()

JSP....lifecycle(6) Web/servlet container MijnJSP_jsp instance _jspService() Thread A

JSP....initialisatie(1) Net als een servlet kun je een JSP initializeren met parameters. hello /MijnJSP.jsp groet Hallo....

JSP....initialisatie(2) De JSP servlet API ziet er als volgt uit: interface javax.servlet.jsp.JspPage heeft 2 methodes: jspInit() en jspDestroy() --> kunnen overridden worden interface javax.servlet.jsp.HttpJspPage extends JspPage heeft 1 methode: _jspService() --> kan NIET overridden worden

JSP....initialisatie(3) <%! //declaratie! public void jspInit() { ServletConfig sConfig = getServletConfig(); String groet = sConfig.getInitParameter("groet"); ServletContext ctx = getServletContext(); ctx.setAttribute("greet", groet); } %> Vergeet niet in de page directive de nodige imports te doen!

JSP....attributen(1) Het zetten en vinden van attributen in de verschillende scopes in een JSP gaat als volgt: Zet in page scope: of Haal uit page scope: of <% pageContext.getAttribute("getal", PageContext.PAGE_SCOPE);

JSP....attributen(2) Zet in request scope: of Haal uit page scope: of Zelfde principe PageContext.SESSION_SCOPE voor en PageContext.APPLICATION_SCOPE.

JSP....attributen(3) Het vinden van een attribuut een onbekende scope: Zonder scope op te geven: De methode zoekt eerst in page scope. Als het daar niet wordt gevonden achtereenvolgens in request scope, session scope en application scope. Zodra er een 'hit' is stopt het zoeken. Het verwijderen van een attribuut: Uit ALLE scopes Uit opgegeven scope

Tag libraries...wat is dat? Tag library is een verzameling van (veelgebruikte) functionaliteiten die als java code gebundeld zijn en gebruikt kunnen worden in een JSP. Tag libraries kun je zelf maken of kunnen, meestal in de vorm van 'jar' bestanden, gedownload worden. Voordelen: -helpen je JSP's 'scriptlet vrij' te houden, schonere code. -Generieke functionaliteiten kunnen gemakkelijk hergebruikt worden. -Met zelfgebouwde taglibs (custom taglib) kun je functionaliteit bouwen die elders niet te vinden is. Nadelen: -het maken en configureren van custom taglibs is heel ingewikkeld.

Scriptlet vrije pagina's...wat is dat?... Tot nu toe JSP's gezien waarin java en HTML. Dit is al een verbetering t.o.v. servlets, maar nog niet ideaal. In de praktijk zijn er designers (HTML, CSS, javascript) en programmers (java) Er zijn weinig mensen dit goed zijn in beide disciplines. Het ultieme doel is: -GEEN java code in JSP pagina's -alleen opmaak code in JSP pagina's. Eventuele flow/logica wordt geregeld door taglibs en de (E)xpression (L)anguage, afgekort (EL). Dit zien we volgende week....eerst de opbouw van een webapp.

Opbouw van een webapp Een java webapplicatie heeft altijd een vaste opbouw. de container kijkt op bepaalde plaatsen naar bepaalde zaken. De web.xml speelt een belangrijke rol in de configuratie. Als voorbeeld nemen we Tomcat, maar in principe is de opbouw voor elke container hetzelfde

Opbouw van een webapp(2)