Enzymen Hoofdstuk 6.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Freek Terheggen, Kaz de Bruijn, Eva Willemsen en Minke Greeven
Advertisements

-Glucuronidase (GUS)
Weten jullie nog wat dit is?
CHEMISCH EVENWICHT.
Enzymen Hoofdstuk 6.
Enzymen I Eiwitten maken voor meer dan 50% uit van het gewicht aan drooggewicht van de meeste cellen. Meest belangrijke eiwitten zijn enzymen Enzymen.
de medicinale randen van vergif: farmacodynamiek en -kinetiek
Reactiesnelheid (191) Snelle en trage reacties Stofexplosies
Enzymen en enzymkinetiek
Chemical equilibrium Hoofdstuk 13 Cristy, Corine, Paul, Wouter
Eiwit als van een ei alleen dan anders….
Chemische reacties: algemeen kenmerk
B1 Stoffen worden omgezet
Biochemische reacties mbv enzymes =biologische katalysatoren
Enzymen voor de vertering
Waarom enzymen? Hun werking
3.5 Kloppen de alcoholpercentages op de verpakkingen?
Reactiesnelheid 1 4 Havo/VWO.
Moderne industriële productie
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
enzymen: katalysator Enzymen
Biochemie: werking van enzymen
De principes van het metabolisme
Aanpassing planning Volgende week: geen practicum maar Basisstof 3
Assimilatie en dissimilatie
Assimilatie en dissimilatie
Thema 2. Voeding en vertering
Anatomie Fysiologie.
pijl rechts volgende; pijl links vorige
1.5 De snelheid van een reactie
Enzymen Enzymen: Zijn biokatalysatoren Versnellen reacties
1.4 Chemische reacties.
Centrale vraag Hoe kunnen inzichten in de moleculaire biologie helpen om ziektes te begrijpen, te voorkomen en te genezen?
Reactiemechanismen.
Taak (in 6 groepjes, per 2 of per 3)
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Spijsvertering door enzymen
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Paragraaf 3.4 Stabiliteit van DNA.
Havo 5 Bas 1: Wat is stofwisseling Bas 2: Enzymen.
Hoofdstuk 6 Reacties.
Hoofdstuk 3 terugblik.
T4 – Voeding en Vertering
Biochemie 2 Chemische reacties en enzymen
Hoofdstuk 7 Paragraaf 4 Hoe werken enzymen?. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 4  Afronden paragraaf 4.
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
HO13 Chemisch evenwicht College 5a, ACH21 (HO13a) Eddy van der Linden.
Stofwisseling Enzymen Koolstofassimilatie.
Samen met de website van:
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag Bij een hogere temperatuur - bewegen de moleculen sneller - daardoor botsen ze harder op elkaar -
Stofwisseling Thema 1.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Enzymen Hoofdstuk 6.
Samen met de website van:
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Gedragsproblemen en stoornissen
Voorbereiding op de biologie toets
Thema 9 : je lichaam werkt
Hoofdstuk 2 Wat gaan we doen? Terugblik Doel van vandaag Nieuwe stof
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
3.2 Kenmerken van een chemische reactie
Koolhydraten H11§3.
Bemesting van bodem en substraat
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Transcript van de presentatie:

Enzymen Hoofdstuk 6

H6 enzymen Opbouw en werking mechanisme. Inhoud: Opbouw en werking mechanisme. Invloeden op de enzymactiviteit. Temperatuur. pH. Enzym-substraatconcentratie. Remstoffen. Toepassing mogelijkheden van enzymen. Spijsverteringsenzymen.

Video enzymen http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20100721_enzymen01

Activerings energie Meeste chemische reacties verlopen langzaam of vinden niet plaats onder standaard condities. Activeringsenergie = energie die nodig is om een reactie te activeren.

Werking van een katalysator Katalysator = stof die de activeringsenergie verlaagt.

Werking van Enzymen Meeste chemische reacties in de cel verlopen niet vanzelf. Enzymen zijn de katalysatoren (biokatalysatoren) Reactiesnelheden verhoogt met factor 106 tot 107°

Werking van Enzymen

Werking van Enzymen Co-enzym

Sleutel - slot model Splitsing: Enzym – substraat complex is een specifieke binding Splitsing: http://www.bioplek.org/animaties/moleculaire_genetica/sheet_maltase.html Synthese http://www.bioplek.org/animaties/enzymen/enzym.swf

Splitsing maltose door enzym maltase Huiswerk: opdracht 1 t/m 7.

Opdracht, indien tijd over. 4 Groepjes. Invloed temperatuur Invloed pH Invloed van de substraat-enzymconcentratie remstoffen 10 min. Verdieping individueel, doorlezen. 10 min. Bespreking met groep en de placemat invullen. 10 min. Presentatie placemats.

enzymactiviteit Invloed van zuurgraad (pH). Invloed van Temperatuur. Invloed van Enzymsubstraat concentratie. Invloed van remstoffen.

Invloed van temperatuur Optimum curve

Invloed van temperatuur KOORTS: Door verhoogde lichaams- temperatuur, -> in actief enzym.

Invloed zuurgraad op enzym Als de zuurgraad verandert, heeft dit invloed op de ruimtelijke structuur en dus ook op de enzymactiviteit.

Invloed zuurgraad op enzym Optimum is verschillend voor verschillende enzymen.

Invloed substraat- en enzymconcentratie X X : Er treedt verzadiging op, de enzymactiviteit blijft hetzelfde.

Invloed van remstoffen op enzymen Competitieve remming (reversibel/omkeerbare remming). Enzym kan geen onderscheid maken tussen substraat en remstof (inhibitor).

Invloed van remstoffen op enzymen NON- Competitieve remming (irreversibel/ onomkeerbare remming). VERGIF Een remstof (inhibitor) kan het enzym definitief beschadigen.

Enzymen in de industrie Medicijnen Levensmiddelen Wasmiddelen “Kweken” van enzymen. http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20060411_appelsap01 Opdracht 20 t/m 25.