De PCR reactie.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CSI Oldenzaal.
Advertisements

DNA Korte herhaling.
Mannus Menting 11 november 2009 Project Week 1 Foto’s van reclame onderweg.
Enzymen I Eiwitten maken voor meer dan 50% uit van het gewicht aan drooggewicht van de meeste cellen. Meest belangrijke eiwitten zijn enzymen Enzymen.
Toetskwaliteit LAW onderwijsmiddag Leendert van Gastel, Amstel Instituut 24 mei 2005.
21.3 PCR-techniek Dubbelstrengs DNA verhitten, resultaat: enkelstrengs DNA Afkoelen Binding complementaire DNA-primers op specifieke plekken los DNA.
BIOTECHNOLOGIE.
Glow Eindhoven.
Temperatuur en volume Uitzetten of krimpen
basistechnieken van de recombinant-DNA-technologie
DNA bouw en replicatie.
Mind De waarneming bestaat uit parallelle reeksen indrukken. Deze indrukken zijn eigenschapwaarden die uitgezet kunnen worden in meerdere dimensies. Een.
PCR basistechnieken in vitro enzymatische amplificatie van DNA
Van Everbroeck Kristiaan Smeets Koen Schoutens Koen Donné Kristof
Waarom enzymen? Hun werking
Forensisch DNA-onderzoek
Hoe gebeurt het kopiëren of de replicatie?
De productie van ammoniak
DNA replicatie, celcyclus en mitose
Nucleïnezuren en DNA-replicatie
Restrictie Enzymen Bacteriele verdediging tegen virale infecties door restrictie- (knip) enzymen.
DNA Replicatie 1. Origineel DNA molecuul: dubbele streng
Transcriptie en translatie van het DNA
Game concept Samenvatting hoofdstuk 20 & 21. De waarde van esthetiek Het kan spelers aan trekken die het spel anders niet hadden gespeeld Het kan jouw.
Van probleem naar programma
1.5 De snelheid van een reactie
Genexpressie = de mate waarmee het DNA van een gen gekopieerd wordt naar mRNA en mRNA vertaald wordt naar een aminozuursequentie.
DNA Erfelijke materiaal. Twee nucleotiden ketens
Keuze-opdracht 3-1.
DNA-amplificatie: PCR Amplicon-detectie: gelectroforese
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
GEMAAKT DOOR: Jay,Jeffrey en Thomas
Genexpressie = de mate waarmee het DNA van een gen gekopieerd wordt naar mRNA en mRNA vertaald wordt naar een aminozuurvolgorde.
Herinneringskamp Westerbork
DNA 5 havo 2014.
E-DNA of Environmental-DNA: een krachtig instrument voor het monitoren van (water)organismen? Foto: D. Piliod Joachim Mergeay INBO ANKONA,
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Thema 8 Moleculaire genetica
Thema 8 Moleculaire genetica
BIO 42 Transcriptie.
BIO 42 Replicatie “hoe het DNA in een cel wordt verdubbeld”
Replicatie van de telomeren
Micro-array analyse.
RFLPs SNPs Micro-array
Electroforese.
BIO 42 Het centrale dogma.
Hybridisatie Blotten Probes maken Sequencen
BIO 42 Replicatie en PCR “hoe het DNA in een cel wordt verdubbeld”
Andere vectoren Genomische DNA bank cDNA synthese PCR
9. DNA & CHROMOSOMEN Structuur en replicatie. Inleiding Chromosomen (fig A): Chromosomen (fig A): in de kern van elke lichaamscel (bij de mens 23 paar)
DNA, RNA en Eiwitsynthese
The Molecular Basis of Inheritance (CHMBCM21) College 1, CHMBCM21 Eddy van der Linden.
Biologische Labcourse Nanobiologie NB1061 deel 2   Basistechnieken Microscopie, Microbiologie en Moleculaire Biologie Week 9  
Genklonering Presentatie titel Cursus GKL11 Les2: kloneervectoren
Synthesegas CH 4 (g) + H 2 O (g) ⇄ CO (g) + 3H 2 (g) Doel : snelle en hoge opbrengst Welke zaken beïnvloeden opbrengst?
DNA replicatie Basisstof 3.
B4 TRANSCRIPTIE. DEZE LES Uitleg B4 Transcriptie Nakijken opdrachten B3 Opdrachten maken B4.
Stofwisseling Thema 1.
12.2 Stofwisselingsprocessen Autotroof: Organismen die uit anorganische moleculen hun benodigde organische moleculen kunnen maken Naam van dat proces:
Verdere optimalisatie van het Ford-project voor het gebruik van Next-generation sequencing in de moleculaire diagnostiek. Bachelorproef - Liselotte Vergote.
PCR Puzzel Instructies. Begin van de les Heb het volgende voorin de klas: Template.
Validatie Factor II mutatie en Factor V Leiden met GeneXpert
Biotechnologie. Veredeling : kruisingen en selectie planten gunstige eigenschappen combineren Weefselkweken: voor produceren van medicijnen, insecticiden.
Verschil tussen RNA en DNA
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag
CSI Oldenzaal.
DNA, RNA en Eiwitsynthese
Zouten 6.4.
CRISPR/Cas begrijpen met modellen en simulaties
Transcript van de presentatie:

De PCR reactie

PCR = Polymerase Chain Reaction Een snelle, (vrij) goedkope, methode waarmee in korte tijd (paar uur) een bepaald stuk DNA (of RNA) in vitro miljoenen keren vermenigvuldigd kan worden. De PCR reactie lijkt erg op de replicatie van DNA zo als die in de natuur plaatsvindt

De PCR reactie werd in 1983 door Kary Mullis ontwikkeld Kary Mullis kreeg voor de ontwikkeling van de PCR in 1993 de Nobelprijs voor Chemie Het idee is simpel: 1: Maak het ds DNA ss 2: Laat op elke streng een primer annealen (binden) (= startpunt voor DNA Polymerase) 3: Laat DNA polymerase de primers verlengen zodat er twee ds DNA strengen ontstaan Herhaal de stappen 1, 2 en 3 20 – 40 x

Hoe maak je DNA enkelstrengs?????? Het idee is simpel: -Maak het ds DNA ss Laat op elke streng een primer annealen (binden) Laat DNA polymerase de primers verlengen zodat er twee ds DNA strengen ontstaan Herhaal deze stappen 20 – 40 x Hoe maak je DNA enkelstrengs?????? Door de temperatuur sterk te verhogen. Hierdoor zullen de waterstofbruggen tussen de stikstofbasen verbroken worden NB. Er zijn andere manieren om DNA ss te maken: sterk zuur base ureum Dit proces wordt denaturatie genoemd. Het proces is (onder bepaalde omstandigheden) reversibel Van ss DNA naar ds DNA wordt renaturatie genoemd

Laat op elke streng een primer annealen (binden) Voorwaarde om de primers perfect te laten hybridiseren is dat de nt volgorde van het te vermenigvuldigen (stuk) DNA bekend is. Het idee is simpel: - Maak het ds DNA ss Laat op elke streng een primer annealen (binden) Laat DNA polymerase de primers verlengen zodat er twee ds DNA strengen ontstaan Herhaal deze stappen 20 – 40 x

Het idee is simpel: Maak het ds DNA ss Laat op elke streng een primer annealen (binden) Laat DNA polymerase de primers verlengen zodat er twee ds DNA strengen ontstaan Herhaal deze stappen 20 – 40 x

Het idee is simpel: Herhaal deze stappen 20 – 40 x Maak het ds DNA ss Laat op elke streng een primer annealen (binden) Laat DNA polymerase de primers verlengen zodat er twee ds DNA strengen ontstaan Herhaal deze stappen 20 – 40 x Bij herhaling van de 3 stappen zijn er dus steeds meer DNA strengen als matrijs beschikbaar!!! - Het gemaakte DNA fragment (PCR product) wordt ookwel amplicon of amplimeer genoemd.

De PCR reactie Het denatureren van het DNA gebeurt bij ± 94 °C, 20 – 30 seconden is vaak al genoeg. De primer annealing vindt meestal plaats bij een temperatuur die tussen de 50 en 60 °C inligt ( De synthese vindt plaats bij 72 °C. De tijdsduur is afhankelijk van de lengte van het te synthetiseren DNA.

Bijn de PCR vindt dezelfde reactie plaats als bij de synthese van de leading streng tijdens de replicatie (1 primer waarna het DNA polymerase een complementaire streng tegenover de matrijs maakt).

De eerste PCRs die door Kary Mullis werden uitgevoerd waren nog wat “ primitief “ (1) Het epje waarin de PCR werd uitgevoerd werd handmatig van het ene waterbad naar het andere getransporteerd. Nu zijn er apparaten waar het epje in gezet kan worden en waar de temperatuur automatisch veranderd.

De eerste PCRs die door Kary Mullis werden uitgevoerd waren nog wat “primitief” (2) Het DNA Polymerase dat werd gebruikt was afkomstig van E.coli. De optimale temperatuur van dat enzym bedraagt 37 °C. Na iedere cyclus moest nieuw DNA polymerase worden toegevoegd omdat het enzym door de hoge temperaturen werd geinactiveerd. De oplossing betrof de vondst van een thermostabiel DNA polymerase in een bacterie die in heetwaterbronnen leeft. Uit Thermophilus aquaticus kon men het Taq polymerase isoleren. Dit polymerase werkt optimaal bij 75 – 80 °C, en hoeft maar 1 keer aan de reactiemix te worden toegevoegd.

Per PCR cyclus wordt het DNA een factor 2 vermenigvuldigd. Na 20 cycli is dat….. 220 = 1.048.576 x Na 25 cycli is dat…. 225 = 33.554.432 x De vermenigvuldigingsfactor is onder ideale omstandigheden in principe 2n.

Is de PCR verlopen zoals je deze had geprogrammeerd? Van het verloop van alle stappen van de PCR kan een zogenaamd temperatuurprofiel gemaakt worden. Het temperatuurverloop in een epje wordt dan weergegeven afgezet tegen de tijd.

Het temperatuurprofiel van een PCR meer in detail Op deze manier is duidelijk welke temperatuur is bereikt en hoe lang dat heeft geduurd. De tijd die nodig is om van de ene T naar de andere te komen wordt de ramp tijd genoemd.

Hoe weet je dat de PCR gelukt is?????? Hoe weet je of er een PCR product is gemaakt??? Hoe weet je of dat het correcte product is????? Na de PCR kan een deel van het reactiemengsel in een agarosegel ge-electroforeerd worden.