Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lokaal het verschil maken Over kinderarmoede en lokale strijdmiddelen
Advertisements

Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra De impact van de crisis op de onderwijssituatie van kinderen en jongeren Ides Nicaise KU Leuven (HIVA.
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Vooraf: niet doemdenken!
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Tijd voor actie? Aanbevelingen voor meer toegankelijke diensten en kansen voor kinderen in Europa Françoise Pissart Directeur Koning Boudewijnstichting.
ECHTSCHEIDING & KINDEREN De onderhoudsbijdragen voor kinderen.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
ECHTSCHEIDING & KINDEREN De onderhoudsbijdragen voor kinderen.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Wat leren we uit de Studio Kinderarmoede en andere inspiratiebronnen?
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
Netwerktafel Achtergrond en Doel
‘Het kind en het badwater’
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Armoede in cijfers Kinderen geboren in een kansarm gezin
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Stand van zaken en wijzigingen inzake inkomenstarief Inkomenstarief Individueel verminderd tarief.
Werkwinkel 4: Armoedebestrijding: maak kennis met de aanpak van de Vlaamse overheid. Nathalie De Bleeckere (Dep. Onderwijs en Vorming) Koen Devroey (Dep.
Solidariteit tussen de verschillende leeftijden… 29/04/2015.
Kinderarmoede in Vlaanderen Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015.
Administrateur-generaal
Kinderarmoede in het Brussels Gewest Senaat hoorzitting 11 mei 2015 OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN.
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Kinderarmoede bestrijden: een strategische aanpak Ides Nicaise HIVA / PPW (KU Leuven)
Kinderarmoedebestrijding Senaat, 22 juni 2015 Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Vraag 1: Mag de school geld vragen voor een theaterbezoek?
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
ARMOEDE Kinderarmoede. Inhoudstabel Auteurs Inleiding Kinderarmoede: een probleem van herverdeling Kinderrechten en de herontdekking van de armoede Kinderrechten.
Actieplan Huis van het Kind Haspengouw Antennepunt Heers.
Kinderopvang Individueel verminderd tarief en OCMW-tarief Aanpak en visie vanuit het Sociaal Huis Oostende.
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
Kinderarmoede bestrijden via betaalbare en, kwaliteitsvolle dienstverlening Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
OCMW LEUVEN Richtlijn Individueel Verminderd Tarief Kinderopvang.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
VLAAMSE KINDERBIJSLAG: Groeipakket. Het Groeipakket voor elk kind in elk gezin.
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
Armoedeweb kerngegevens. Werk is een buffer, maar lost armoede niet op: 95% van de werkenden leeft niet in armoede,
Vzw Balavikas. Balavikas betekent: ‘Breng het kind op een hoger peil’ De vzw steunt projecten voor kinderen en jongeren met een beperking in Zuid-India.
Magda De Meyer Voorzitter Vrouwenraad
Lokaal Sociaal Beleid.
Groot worden met te weinig kansen.
De rol van lokale besturen bij armoedebestrijding
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Lokaal loket kinderopvang
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Kansarmoede in de kleuterschool
Nog veel meer foto’s zijn de downloaden op de site
Groei dossiers/ lokale opleg
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Gezondheidsverschillen
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
De collecte is voor Red een Kind.
Lokaal loket kinderopvang
Armoede halveren is haalbaar en betaalbaar
Samenvattende presentatie - 3 mei 2019
Transcript van de presentatie:

Informatieverslag kinderarmoede Hoorzitting Senaat 12 juni 2015 Reflectie vanuit de Gezinsbond Christel Verhas directeur SCW-gezinspolitiek

Armoederisico beperken: nood aan Gezinseffectenrapportage (GER): wat is effect beleid op gezinsportefeuille? verder kijken dan elke maatregel afzonderlijk: GER is nodig op geheel van maatregelen, over alle beleidsniveaus heen (overleg!) meer nodig dan bekijken van effect beleid op gezinnen in armoede; niet blindstaren op traditionele armoedegrenzen. ‘Wat is het effect op het risico op verarming?’ is effectiever dan ‘wat is het effect op gezinnen die in armoede leven?’

Kinderarmoede heeft vele gezichten Generatiearmoede Maar ook: groeiende groep kinderen die op een bepaald moment in hun levensloop met armoede of verminderde kansen worden geconfronteerd, bv. omwille van relatiebreuk, ziekte of werkloosheid van hun ouders Dit betekent een steeds wisselende instroom in de armoede.

Kinderarmoede niet te eng benaderen Positief dat men de effecten van leven in armoede wil aanpakken van bij de geboorte MAAR beleid niet verengen tot jonge kinderen: effecten van armoede werken de ganse kindertijd door. Bv. nood aan laagdrempelige opvoedingsondersteuning in de Huizen van het Kind voor alle kinderen van alle leeftijden Investeren in de brede ontwikkeling van kinderen. Bv. betaalbare kinderopvang is essentieel i.k.v. de sociale functie van kinderopvang (  verhoging laagste tarieven)

Gezinsinkomen Gezinsgemoduleerde uitkeringen, o.a. bij het leefloon (extra categorie invoeren voor koppels met gezinslast), boven de armoederisicodrempel Behoud leeftijdsbijslagen in de kinderbijslagen Objectieve en uniforme methode voor berekening onderhouds- bijdragen voor kinderen + DAVO: voldoende middelen en informatiecampagne Sociale toeslagen op basis van inkomen i.p.v. sociale categorie Terugbetaalbaar belastingkrediet ↗ voor gezinnen met lage inkomens

Automatische toekenning van rechten Automatische toekenning van de sociale toeslag in kinderbijslag aan gezinnen met een leefloon. Hier zijn ook betere statistieken nodig. Het aantal kinderen van leefloners dat geen sociale toeslag krijgt in de kinderbijslag is niet bekend. Automatische toekenning van rechten die zijn afgesproken uitvoeren Bv. studietoelage, derdebetalersregeling bij de huisarts voor voorrangsgroepen

Kinderrechten Via rechtenbenadering de GEVOLGEN van leven in armoede indijken: recht op huisvesting recht op basisgoederen recht op gezondheidszorg recht op onderwijs recht op vrije tijd en jong zijn rechten in de jeugdhulpverlening

Recht op huisvesting Hoeveel kinderen zijn thuisloos in België? Onbekend! Geen uithuiszettingen van gezinnen met kinderen zonder sociaal alternatief Probleem van de huurwaarborg. Mogelijk alternatief: centraal huurwaarborgfonds?

Recht op basisgoederen Aandringen bij Europa op 6 % btw op noodzakelijke kinderartikelen bv. luiers, hygiëne… Betaalbare prijs voor een basishoeveelheid water en energie (elektriciteit én verwarming)

Recht op betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg UITBREIDING derdebetalersregeling in een volgende stap naar kinderen en jongeren SAMENWERKING tussen het federale niveau en de gemeenschappen op het vlak van geestelijke gezondheidszorg

Recht op onderwijs: ongekwalificeerde uitstroom tegengaan KWETSBARE ouders ondersteunen tijdens de schoolloopbaan M-decreet: nieuwe drempels? Nood aan samenwerking onderwijs-welzijn. Ouderparticipatie en studiebegeleiding versterken Spijbelen: geen terugvorderen van studietoelagen Aandacht voor recht op onderwijs in de bijzondere jeugdzorg BETAALBAAR onderwijs Aandacht voor nieuwe schoolkosten (o.a. digitalisering, buitenschoolse hulp…) Maximumfactuur in eerste graad; differentiatie studietoelagen Duaal leren/beroepsgerichte opleidingen versterken Recht op studietoelage in alle richtingen Kwaliteit verbeteren

Recht op vrije tijd en jong zijn Hoe kijken we naar jongeren? GAS-regelgeving: inspraak jongere en rechtsgelijkheid? Jongeren als consument: handelingsonbekwaam en toch e-consument? Reclame? Gokken? Participatie van kwetsbare groepen: wegwerken drempels deeltijds kunstonderwijs brede school vrijetijdsaanbod bv. in eigen organisatie: “Gezinsbond voor Iedereen”